A gyors kakaós csiga teljesen kompromisszummentes. Nem kell hajtogatni és pihentetni, az eredmény mégis nagyon finom, réteges lesz.
Hozzávalók
A tésztához:
35dkgkenyérliszt(vagy finomliszt)
6dkgporcukor
½teáskanálsó
1teáskanálporélesztő(vagy 2 dkg friss)
1dltej(langyos)
7dkgtejföl
1dbtojás
8dkgteavaj(puha)
A töltelékhez:
5dkgteavaj(puha)
3dkgporcukor
1dkgkakaópor
Elkészítés
A lisztet egy szűrőbe szórjuk a porcukorral és átszitáljuk. A sót az egyik, az élesztőt a másik oldalra szórjuk és elkeverjük. Beleöntjük a langyos tejet, a tejfölt és a tojást majd a kezünkkel sima tésztává dagasztjuk 8-10 perc alatt. Fóliával szorosan letakarjuk és 1-2 óra alatt hagyjuk a duplájára kelni. A hűtőben is keleszthetjük 8 óra hosszat.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és két nagy tepsire 1-1 sütőpapírt terítünk. Enyhén meglisztezzük a deszkát és rászedjük a megkelt tésztát. 8 egyenlő darabra vágjuk és egyesével feszes ki gombócokká formázzuk. 2-3 percet hagyjuk pihenni, majd az első szép vékony koronggá nyújtjuk. Puha vajjal egyenletesen lekenjük a felületét és félretesszük. Kinyújtjuk a következőt ugyanolyan méretűre, ráillesztjük az elsőre és alaposan lekenjük a vajjal. Így haladunk sorban minden egyes tésztával. Ügyeljünk rá, hogy bőven kenjük a vajat, hogy szép leveles legyen az eredmény.
Ha megvan az utolsó, kicsit nyomkodjuk egybe és hagyjuk 5 percet pihenni, hogy könnyebb legyen nyújtani. Addig elkészítjük a kakaós tölteléket. Egy kis tálkában a puha vajat átkeverjük. Beleszórjuk a porcukrot és összedolgozzuk. Amikor már felvette, jöhet bele az átszitált kakaópor is, amivel szintén simára keverjük.
A deszkát enyhén meglisztezzük. Ráhelyezzük a tésztát és nagyjából egyenesre nyomkodjuk a két oldalát. Majd egy nyújtófával, fokozatosan, nem túl erősen nyújtani kezdjük, hogy egy hosszúkás téglalapot kapjunk. A tölteléket elosztjuk a felületén és elsimítjuk. A hozzánk közel eső végétől kezdve szorosan feltekerjük a tésztát. 12 egyforma szeletre vágjuk egy cérna vagy kés segítségével. A lezárást kicsit meghúzva aláhajtjuk és kerekre igazítva egy sütőpapírral leterített tepsire sorakoztatjuk. Távolabb tegyük egymástól, mert sütés közben sokat fognak nőni. Ha megtelt a tepsi, már tehetjük is a forró sütőbe 20 percre sülni. Porcukorral meghintve kínáljuk.