Gluténmentes bejgliből is lehet sütni olyat, ami finom és teljessé teszi az ünnepeket a diétával élők számára is. A gluténmentes bejgli recepten egészen sokan kísérleteztem és végül nagyon elégedett vagyok ezzel az eredménnyel. Igazán finom lett és ráadásul cukormentes is. Remélem sokan örültök neki és szeretni fogjátok. A receptvideóban megmutatom, hogyan készíthetitek el.
Cukormentes bejgli
A recepthet az eritrit és xilit 1:1 arányú keverékét használtam, mert ez a két alapanyag szinte mindenhol megvásárolható, a többihez képes gazdaságos áron. Összekeverni házilag kell, de egyszerű, fél-fél kg tasakot egy dobozba összeönteni és elkeverni. Utána ugyanúgy lehet használni, mint a kristálycukrot vagy kávédarálóban ledarálva porcukorként is.
Cukormentes begjli alternatívák
A keveréket helyettesítheted glicinnel ugyanolyan súlyban vagy négyszeres erősségű érdesítőszerrel is, de ebből, ahogy a neve is mutatja a megadott súlyok negyede elég.
Gluténmentes bejgli könnyedén
A sima fehér rizslisztet használva könyedebb és finomabb lesz az eredmény, de mivel annak alacsonyabb a rosttartalma, mint a barnarizslisztnek, ezért sokan nem fogyaszthatják. Ha teheted, akkor mindenképpen fehér rizslisztet vegyél hozzá.
Az útifűmaghéj örlemény semmiképpen sem hagyható el belőle és fontos, hogy örleményt használjunk hozzá és ne az egész magot. Annak a hatása nem jó a gluténmentes tészták készítéséhez.
Laktózmentes bejgli
A tésztában vaj és tej is van. Természetesen mindkettő cserélhető növényire. Szerintem vaj helyett a kókuszzsír a legjobb, a tej helyett pedig a cukrozatlan mandula vagy kókusztej vált be a leginkább.
Gluténmentes bejgli mennyiségek
Nálunk minden évben ment a vita, hogy melyikből készüljön több, amit már nagyon untam, ezért minden családtagtól rendelést szoktam felvenni és az alapján keverem be. Éppen ezért a videóban 2 normális méretű bejgli tészta elkészítését mutatom meg, és a töltelékből pedig 1-1 rúdra valót, hogy mindenki könnyen fel tudja szorozni olyan felosztásban a mákos, diós mennyiséget, ahogy jól esik.
Gluténmentes bejgli töltelék
Hogy ne legyen száraz a töltelék mindenképpen kell bele kókuszolaj, víz vagy tojásfehérje. Mindegyikből rudanként kb. 2 evőkanál kell.
A kókuszolajjal sokkal gazdagabb és krémesebb lesz, de ez extra kalóriával jár.
A tojásfehérjével szaftos, de laza állaga lesz a tölteléknek. Egy kicsit felverem és annyit kanalazok hozzá, hogy nedves homokszerű legyen.
Sima vízzel is elkészíthető, de nyilván ez a legfapadosabb változat. Nekem gyerekkorom íze, a hagyományosat is ezzel szoktuk, de ott a tészta gazdasága miatt finomabb lesz a töltelék is. Itt tényleg csak az válassza ezt, akit a diéta kötelez rá.
Tovább gazdagítható mindkét töltelék mazsolával, aszalványokkal vagy kandírozott narancshéjjal is. Rajtad múlik, hogy mennyire akarod gazdagra vagy reformra készíteni a tölteléket.
Hagyományos bejgli repedésmentesen elkészítve
2 éve feltettem már a garantáltan repedésmentes beigli szelet recept videóját, amit nagyon sokan megszerettetek. A visszajelzések és fotók alapján nagyon jól sikerült mindenkinek az elkészítése. Hagyományos bejgli recept itt.
📖 Recept
Gluténmentes és cukormentes bejgli, mákos és diós
Hozzávalók
A bejgli tésztához:
- 25 dkg barnarizsliszt (+ a nyújtáshoz)
- 1,5 dkg útifű maghéj őrlemény
- 5 dkg édesítő (eritrit+stevia 1:1 keveréke)
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál porélesztő (vagy 1,5 dkg friss)
- 1,5 dl tej (langyos)
- 5 dkg teavaj (olvasztott)
- 1 db tojás (L-es)
A mákos töltelékhez:
- 8 dkg mák (darált)
- 5 dkg édesítő (eritrit+stevia 1:1 keveréke)
- 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 2 evőkanál víz (vagy tojásfehérje, kókuszolaj)
A diós töltelékhez:
- 8 dkg dió (darált)
- 4 dkg édesítő (eritrit+stevia 1:1 keveréke)
- 1 teáskanál vaníliás édesítőszer
- 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 2 evőkanál víz (vagy tojásfehérje, kókuszolaj)
A lekenéshez:
- 1 db tojás (4 rúdhoz elég)
Elkészítés
- Egy keverőtálba szórjuk a rizslisztet, az útifűmaghéjat, az édesítőt, az élesztőt az egyik oldalra, a sót a másikra, hogy közvetlenül ne érintkezzenek. Egy spatulával alaposan összekeverjük. A tojást kicsit elhabarjuk, mielőtt beleöntjük. Jöhet az olvasztott vaj is és a langyos tej több részletben. Egy spatulával alaposan összekeverjük, lefóliázzuk és kelni hagyjuk egy órát.
- A mákos töltelékhez egy keverőtálba szórjuk a darált mákot és az édesítőt. Reszeljünk bele kezeletlen citromhéjból 1 teáskanálnyit (vagy ízlés szerint többet) és keverjük össze. Nedvesítésnek kanalazzuk hozzá a vizet, kókuszolajat vagy a tojásfehérjét és forgassuk át.
- A diós töltelékhez egy keverőtálba szórjuk a darált diót, a sima édesítőt és a vaníliásat. Reszeljünk bele kezeletlen citromhéjból 1 teáskanálnyit (vagy ízlés szerint többet) és keverjük össze. Nedvesítésnek kanalazzuk hozzá a vizet, kókuszolajat vagy a tojásfehérjét és forgassuk át.
- Egy minimum 25 x 35 cm-es nagy tepsire sütőpapírt terítünk. A megkelt tészta felét, egy sütőpapír közepére szedjük és a kezünkkel téglalap formára igazgatjuk. Kevés rizsliszttel meghintjük, felemeljük és átfordítjuk enyhén alá lisztezve. A tetejét is kicsit meghintjük és a nyújtófával mindkét irányba haladva fokozatosan kinyújtjuk 3-4 mm vastagra. A két szélét kicsit elvékonyítjuk.
- Kanalazzuk rá a tölteléket egyenletesen egy kanállal úgy, hogy mind a négy szélén üresen hagyjunk egy keskeny sávot. Ráterítünk egy fóliát és egyenletesen a tésztára simogatjuk a tölteléket. Így nem lesz hepehupás. A két szélén, a tésztát ráhajtjuk a töltelékre. A hozzánk közel eső oldalon ugyanígy hajtsuk rá a tésztát, majd a papír segítségével kezdjük el szorosan feltekerni. Arra ügyeljünk, hogy mindig lassan, szorosan hajtsuk majd simítsuk le. Így szépen fel tudjuk tekerni anélkül, hogy elszakadna a tészta. A papírral együtt az előkészített tepsire emeljük, és finoman átcsúsztatjuk. Ugyanígy elkészítjük a másikat is.
- A tojást felütjük és a sárgáját és a fehérjét szétválasztva két külön tálkába tesszük. Kicsit elhabarjuk a sárgáját és egyenletesen lekenjük vele mindkét rudat. Hagyjuk 30 percet száradni és kelni. Ha letelt az idő kenjük le a fehérjével is és hagyjuk további 30 percig kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel). Amikor letelt a kelesztés egy vastagabb hurkapálcával szúrjuk végig hosszában egymástól 2-3 centire, hogy ne repedezzen ki és az az előmelegített sütőbe 30-35 perc alatt süssük készre.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Zsuzsi
Szia Annuska,
A glutén és cukormentes bejgli elkészíthető élesztő nélkül? Mivel lehet az élesztőt helyettesíteni érzékenység végett?
Annus
Meg lehet próbálni sütőporral, de ezt ki kell kísérletezni. Sajnos nem elég egy az egyben lecserélni. Felírom magamnak, hogy legyenek élesztőmentes receptek is. Nem tudtam, hogy van ilyen érzékenység.