fbpx

Ha imádod a házi bejglit, de sosem sikerült vagy nem mertél nekiállni, akkor jó helyen jársz! Ez a te recepted. Az volt a célom, hogy egy olyan bejglit készítsek, aminek bárki neki állhat. Sikerülni fog akkor is, ha még egyet sem sütöttél, mert ez nincs rúdnak feltekerve, hanem egy vekniformába van rétegezve. Így nem reped ki, csinosra sül és a töltelék is túlcsordulhat. A tésztája a hagyományos, bevált receptem, amit minden évben sütök rúdnak feltekerve, csupán az összeállítása más. Egy vekni kb. másfél rúdnyi mennyiséget tesz ki, ha te mégis feltekerve szeretnéd elkészíteni.

Ha nincs vekniformád, tepsiben is sütheted

Ha nincs otthon szögletes vekniformád, akkor dönthetsz úgy, hogy a dupla mennyiséget készíted el egy 20 x 30 cm-es tepsibe rétegezve.

Miért pont vekniforma?

Nálam nincs olyan hét, hogy ne használnám a vekniformát. Van belőle 6 külön méretem is és mindegyiket szívesen használom. Nem csak sokféle süteményhez jó. Nagyon sok rakott ételt is ebben készítek el, mert 2 személyre minek sütnék egy nagy tepsit tele. Én a videóban használtat a Lidlben vásároltam. Arra figyelj, hogy az oldala egyenes legyen és ne legyen kisebb alul, mint felül, mert akkor trapéz alakú lesz minden süti, étel, amit ebben sütsz.

Nagyobb mennyiség sütéséhez, hasznos tippek

Ha neked nem elég kettő, akkor vagy több forma kell hozzá vagy egy nagy tepsiben kell megsütnöd és utána szeletelni vékony kis szeletekre. A hagyományos bejglinek kell 2 x 45 perc kelés a formázás után, ezért nem tudod egymás után készíteni és sütni őket.
Ha csak két formád van és ragaszkodsz ehhez a szelethez, akkor a duplán, triplán elkészített tésztát, akár 2 napig is tárolhatod a hűtőben és bármikor készíthetsz belőle újat a felszabadult formákban.

Hagyományos tekert bejgli

Nem titok, én pont ezt a tésztát és tölteléket sütöm hagyományosan feltekerve minden karácsonykor. Ezt a szeletes verziót kizárólag azért készítettem el, mert sokan küzdenek a feltekert verzió problémáival, pl. a kirepedéssel. Azért jó vekniformában sütni, mert szeletelve egy süteményes tálra rendezve pont olyan szép bejgli szeleteket kapunk, mint a feltekert verziónál.

Mit nevezhetünk bejglinek?

A Magyar Élelmiszerkönyv szerencsére ezt is szabályozza már évek óta, éppen ezért lehet találkozni a boltokban sok bejglinek tűnő süteménnyel, aminek a megnevezése az, hogy tekercs. Ugyanis, ha a töltelék és tészta nem 50-50%, akkor nem árusíthatják bejglinek nevezve. A töltelék mennyiség mellett meghatározott fizikai és kémiai jellemzők:
A bejgli zsírtartalma: min. 28%
A bejgli cukortartalma: min. 7,5%
A bejgli töltelék tartalma: min. 50%

Mindezeket figyelembe véve szerintem fontos, hogy ezeket otthon is betartsuk, ha bejglit akarunk sütni, akár szeletben, akár tekercsben elkészítve.

Mitől reped a bejgli a sütőben?

A tésztának és a töltelék azonos keménységűnek, sűrűségűnek kell lennie. Ha nagyon nedves azaz lágy a töltelék, akkor a belőle kisülő vízgőztől reped meg a tészta. Ha pedig túl kemény a töltelék, akkor a szárazsága fogja  szétrepeszteni.
A bejgli tölteléknél nem csak a folyadékmennyiség kritikus, hanem a cukor is. Sokan szeretik túlcukrozni, hiszen a cukor a legolcsóbb alapanyag benne, de sütés közben megolvad és mivel aránytalanul sok van benne, a többi összetevő nem tudja felvenni és szétnyomja a tésztát.
Aztán ott van a készítés problémaköre is. A receptúrától teljesen függetlenül akkor is megrepedhet a bejgli, ha túl vékonyra nyújtjuk a tésztát, vagy ha a tölteléket durván terítjük rá és megsértjük a tésztát.
Több barátnőmnél jártam, akiknél minden stimmelt, csak azért repedt meg a bejglijük, mert nem szurkálták meg eléggé. A bejglit egészen az aljáig át kell bökni és nem elég ehhez egy hústű. A legjobb egy saslik- vagy hurkapálca hozzá.
Aztán ott van még a sütő hőfoka is. Ha légkeverésen sütöd eleve le kell venni a receptekben megadott hőfokból 20-at minimum. Hiszen, ha túl forró sütőbe tesszük, a külső tésztaburok túl gyorsan kérgesedik, és a töltelékből  kiáramló gőz szétrepeszti a süteményt.

Mire jó a kenyérliszt?

A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.

Még több karácsonyi receptet találsz ide kattintva.



Beigli, bejgliszelet (mákos, diós) recept

Előkészítési idő 1 óra 20 perc
Főzési idő 45 perc
Adag 2 rúd
Ha imádod a házi beiglit, de sosem sikerült vagy nem mertél nekiállni, akkor jó helyen jársz! Ez a te recepted. Az volt a célom, hogy egy olyan beiglit készítsek, aminek bárki neki állhat. Sikerülni fog akkor is, ha még egyet sem sütöttél, mert ez nincs rúdnak feltekerve, hanem egy vekniformába van rétegezve.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 15 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 12,5 dkg finomliszt (BL 55)
  • ½ teáskanál
  • 8 gramm porélesztő (vagy 3 dkg friss élesztő)
  • 2 evőkanál porcukor
  • ½ db citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
  • 10 dkg vaj (hideg)
  • 4 dkg zsír (hideg)
  • 1 db tojássárgája
  • 1,2 dl tej
  • 1 db tojás (a lekenéshez)

A dió töltelékhez:

  • 20 dkg dió (darálva)
  • 12 dkg vaníliás porcukor
  • ¼ db citrom reszelt héja
  • 6-7 evőkanál tej
  • 5 dkg mazsola (ízlés szerint)

A mákos töltelékhez:

  • 20 dkg mák (darálva)
  • 12 dkg porcukor
  • ¼ db citrom reszelt héja
  • 6-7 evőkanál tej
  • 5 dkg mazsola (ízlés szerint)

Elkészítés 

  • A liszteket a sóval, élesztővel (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a tejben és azzal együtt adjuk hozzá később), porcukorral és a reszelt citromhéjjal elkeverjük. Beletesszük a vajat és a zsírt és a liszttel elmorzsoljuk. Amikor már borsónyi a morzsa, hozzáadjuk a tojást a tejjel és egynemű tésztává dolgozzuk össze. A deszkán tovább gyúrjuk szép feszesre és ha készen van 1 órára hűtőbe tesszük. Tipp: ezen a ponton akár 48 órát is tölthet a hűtőben a tészta. Így elkészítheted korábban is.
  • Addig elkészítjük a töltelékeket. A darált diót a porcukorral, és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, majd annyi tejet adagolunk, hogy nedves és krémes legyen a dió, de ne folyjon, ne álljon alatta a tej. A mákos tölteléket egy másik tálban ugyanígy készítsük el. Vagyis előbb keverjük ki a mákot a cukorral és citromhéjjal, majd lassan adagoljunk hozzá annyi tejet, hogy nedves legyen, de ne tocsogjon a tejben.
  • A hűtés után 6 egyenlő részre vágjuk a tésztát és gombócot sodrunk belőlük. Sütőpapírral béleljünk ki 2 db 30 x 10 cm-es vekniformát keresztben. Az első tésztát nyújtsuk ki a formával megegyező méretűre és fektessük az aljára. Simítsuk rá a diós töltelék felét és ízlés szerint szórjuk meg mazsolával. Nyújtsuk ki a következő tésztát és simítsuk a töltelék tetejére. Fedjük be a maradék töltelékkel, mazsolával, majd egy harmadik tésztát kinyújtva zárjuk a sort. Ugyanígy készítsük el a mákosat is. Vagyis a forma aljára terítsünk egy vékonyra nyújtott tésztát. Simítsuk rá a máktöltelék felét, amire ízlés szerint szórhatunk mazsolát, majd fedjük be egy vékony tésztalappal. Erre mehet a maradék mákos töltelék és az utolsó tészta lap.
  • Egy tojást kettéválasztunk és a sárgájával vékonyan lekenjük a két veknit és a hűtőbe téve 45 percig száradni és kelni hagyjuk. Ha letelt az idő és érintésre száraz, lekenjük a fehérjével is vékonyan és újabb 45 percet hagyjuk kelni, de ezúttal a konyhaasztalon. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Sütés előtt egy fogpiszkálóval megszurkáljuk a vekniket és 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket. Egymás mellé befér egyszerre mindkettő.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 1500 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: beigli, bejgli, karácsonyi süti

Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

4 hozzászólás

  1. nyirati rita Válasz

    Annuska!

    ha klasszikus módon szeretném elkészíteni, akkor ez hány rúd bejgli?
    (idén eddig mind kirepedt, már őrjöngök)

    • A beiglinél alaptétel (egyébként büszkén írom, hogy törvényileg is), hogy amennyi a tészta súlya, annyi kell legyen a töltelék súlya is. Én változó méretben sütöm őket. Ajándékba 20 dkg tészta – 20 dkg töltelék, ami a sztenderd cukrászdai is egyébként, ez nyújtva kb. A/4 lap. Viszont a családi adagba nagyobbakat sütök, mert sose érnék a végére. Tehát attól függ, hogy te mekkorát szeretnél. Ez a tészta kb. 60 dkg. Tehát két csinos 30-dkg tészta vagy 3 db 20 dkg-os tészta csak rajtad múlik.
      A repedés, nem repedés. Én azt tapasztalom, hogy nem a recepteken, hanem 4 fontos dolgon múlik.
      – A töltelék szárazsága nedvessége. Minél szárazabb, annál biztosabban nem reped ki. De ha túl száraz, akkor kipereg a töltelék és nem finom. Szóval kell bele folyadék, de szerintem hülyeség főzni a tölteléket, úgyis összesül és így tuti nem lesz tocsogós.
      – Nem elég villával, fogpiszkálóval szúrni a tekercset. Én kínai evőpálcikát vagy kötőtűt szoktam javasolni. A cukrászdain nem látsz ilyet, hogy lehet? Úgy, hogy alul kireped, de forrón összenyomják és nem látszik, mert hűlés közben egybedermed. Plusz ők tesznek a töltelékbe kötőanyagot (kekszmorzsa vagy búzadara), ami nálam szintén kizárt.
      – A feltekerés szorossága. Kell hagyni helyet az élesztős dagadásnak, lazán kell feltekerni.
      – Hűtés, állás. A tésztát egy nappal korábban érdemes begyúrni, de ha nincs idő, akkor 4 órát minimum álljon a hűtőben, hogy a glutén tudjon dolgozni. A cukrászdai 100%-os módszer, hogy töltés után is áll 1 éjszakát a hűtőben. Nálam ez sosem tud összejönni. 45 perc a sárgájával hűtőben, 1 óra a fehérjével a konyhában.

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .