A török paradicsomos bulgur piláf a török gyorséttermek egyik sztárétele. Ez a fűszeres paradicsomos piláf, extra feltétekkel kiegészítve egy nagyon finom zöldséges étel, amit a hamar puhuló bulgurnak köszönhetően gyorsan el is tudunk készíteni.
Egészséges bulgur recept
Sokan a bulgurt úgy ismerik, hogy ez a török rizs, pedig semmi köze a rizshez ez valójában egy búzatöret, amelyet leginkább a Közel – Keleti országokban fogyasztanak. Nagyon egészséges alapanyag, fogyókúrázók étrendjébe is beilleszthető, mert alacsony a glikémiás indexe.
Török paradicsomos bulgur piláf
A fűszerezése a menta és a csili nélkül teljesen hagyományos, a magyaros ízlésnek is megfelelő lenne. A szárított fodormenta adja meg a török konyhára jellemző aromát, de ha idegenkedsz tőle, vagy nálatok a piacon, delikát üzletekben nem kapható szárított fodormenta, akkor elhagyhatod belőle.
Török paradicsomos bulgur piláf krémalap
Tudom a reszelőt sokan nem szeretik használni, de nekem gyors és praktikus módszer arra, hogy egy fűszeres zöldségalapot kapjak a piláfhoz. Amúgy a hagymából és paprikából készíthetünk egy pörkölt alapot is, amit aztán botmixerrel nem árt krémesíteni, hogy hasonló eredményt kapjunk. Az étel a reszelt paprikás-paradicsomos alaptól lesz nagyon szaftos és krémes.
Török paradicsomos bulgur piláf tálalása
A piláf, mint minden egytálétel önmagában is tálalható, de extra feltétekkel még teljesebb élményben lehet részünk. Ahogy egy tarhonyás húshoz, úgy ehhez is nagyon passzol a savanyúság. Plusz én nagyon szeretem hozzá a joghurtot, csilit, petrust és a friss citromot is, amitől pikáns lesz.
Török paradicsomos bulgur piláf hozzávalói
📖 Recept
Török paradicsomos bulgur piláf
Hozzávalók
A piláfhoz:
- 2 evőkanál étolaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 db pritaminpaprika (vagy kápia)
- 10 dkg sűrített paradicsom (vagy 4 dl passzírozott paradicsom)
- ½ teáskanál csilipehely
- só és frissen őrölt bors
- 1 db sárgarépa
- 2-4 db fokhagymagerezd (ízlés szerint)
- 25 dkg bulgur
- 1 csipet kakukkfű
- 1 teáskanál fodormenta
- 1 evőkanál oregánó
- 40 dkg csicseriborsó (konzerv)
A tálaláshoz:
- 2 dl görög joghurt
- 1 teáskanál csilipehely
- ½ csokor petrezselyem
- 1 db citrom
Elkészítés
- Egy közepes méretű lábast felforrósítunk és beleöntjük az olajat. A vöröshagymát és a paprikát megtisztítva belreszeljük a reszelő nagyobbik felén. Átforgatjuk az olajon, és belekanalazzuk a sűrített paradicsomot és a csilipelyhet is. Erős lángon pirítsuk le, majd engedjük fel fél deci vizzel.
- Fűszerezzük sóval, borssal és mérsékeltebb lángon lefedve pároljuk. Közben hámozzunk meg egy sárgarépát, és a fokhagymákat. Keverjük át a paprikás alapot és reszeljük hozzá a répát és a fokhagymát is (természetesen aprítani is lehet).
- A bulgurt egy szűrőben, folyó víz alatt átöblítjük, a lábosba szórjuk és átkeverjük. Engedjük fel fél liter vízzel és fűszerezzük újra sóval, borssal, kakukkfűvel, szárított mentával és oregánóval. Végül a csicseriborsóval gazdagítjuk és lefedve 20 perc alatt készre főzzük. Tálalásnál kínálhatunk hozzá joghurtot, csilit, petrust, citromot és csemegeuborkát.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?