Nehéz eltalálni keksz sütésnél azt az állapotot, amikor a külseje éppen jó, de a belseje még krémes, nedves. Ennél a keksznél elengedhetetlen a jó időzítés. Túlsütve maximum pohárdesszertek, ropogós rétegeként tudom elképzelni. A tonkabab miatt egy nappal korábban neki kell állni, de ezt elhagyva, vagy vaníliával helyettesítve gyorsan elkészül.
20 db
15 dkg 60%-os étcsokoládé darabolva
5 dkg vaj
18 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
2 tojás
12 dkg porcukor
1 tonkabab (kevésbé bátrak csak 1/2 tonkababot használjanak)
késhegynyi só
díszítéshez 5-7 dkg porcukor
A vajat egy kis lábosban, alacsony hőfokon melegíteni kezdem, a tonkababot a legfinomabb reszelőn belereszelem. Amikor már forró lekapcsolom, félrehúzom. Ha teljesen kihűlt, lefedve hűtőbe teszem minimum egy napra. A vaj így finoman átveszi a tonkabab intenzív ízét, illatát. Felhasználás előtt egy órával kiveszem a hűtőből.
A csokit mikróban, sűrűn megszakítva, rázogatva megolvasztom. A vajat hozzáadom a megolvadt csokihoz. Beleöntöm a cukrot és a tojásokat egyesével, alaposan kikeverem.
A lisztet összekeverem a sóval, sütőporral és a csokis masszához adom. Amint egyenletes a tészta, fóliába csomagolva a hűtőbe teszem 2 órára, de 2 napig is jól érzi ott magát.
Sütés előtt előmelegítem a sütőt 170 C°-ra és sütőpapírral bélelek két nagy tepsit.
A porcukrot egy kis tányéron kézközelbe készítem. A tésztából diónyi darabokat csípek, golyókat formálok, egyesével porcukorba teszem és lelapítom. Így kerül a tepsire, egymástól 3 cm-re, mert nőni fognak. 170C°-on 13-15 perc alatt készre sül.
Rácson hűtöm ki, és jól záródó dobozban tárolom. 2 hétig száraz, hűvös helyen eláll.
Vélemény, hozzászólás?