Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Joghurtos teljes kiőrlésű buci recept ◾ PÉKSÜTEMÉNY HÁZILAG

Ettél már olyan bucit, aminek a fele teljes kiőrlésű lisztből készül és puha? Úgy értem, hogy tényleg puha és a tésztája nem nehéz és tömör. Mert ez annyira légies és könnyű, amiért egy pékséget tuti azzal vádolnék, hogy valamilyen adalékkal trükközött. Pedig csak a jó recept kell hozzá, semmi adalék. A titok abban van, hogy se tej, se víz, csakis joghurt kerül bele. Én szeretek betárazni belőle a fagyasztóba, hogy mindig legyen kéznél szendvics alapnak. A tetején a magokat gyakran változtatom, tökmag, lenmag, mák, zabpehely, szezámmag és a napraforgómag gyakran előfordul.

Hozzávalók 6 db-hoz:
17 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg kenyérliszt
1/2 teáskanál só
1 teáskanál cukor (én kókuszvirág cukrot tettem bele)
2 dkg tejpor
1 teáskanál porélesztő (4 gr) vagy 2 dkg friss élesztő
1 db tojás
1 pohár natúr joghurt (175 gramm)
3 dkg puha vaj

Tetejére:
1  evőkanál napraforgómag
1 evőkanál szezámmag

Elkészítés:
1. Egy tálba szórjuk a kenyér és teljes kiőrlésű lisztet. Majd jöhet bele a só, cukor, tejpor, az élesztő (ha friss élesztőt használunk, akkor azt keverjük simára a meglangyosított joghurtban a cukorral), és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki és beleütjük a tojást, belekanalazzuk a joghurtot, vajat és egy spatulával nagyjából összekeverjük a majd a kezünkkel kb. 8-10 percig dagasszuk amíg rugalmassá válik és sima felületű lesz. Végül formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt (ha hidegebb van, adjunk neki több időt).

2. A megkelt tésztát a deszkára emeljük, kicsit elegyengetjük és először félbe, majd 3-3 egyenlő darabra vágjuk. Egyesével kis gombóccá formázzuk őket. Az első tésztát ovális alakúra és fél centi vastagra nyújtjuk. Átfordítjuk és szorosan feltekerjük. A végét kicsit nyújtva húzzuk rá és alaposan csípjük össze, hogy sülés közben ne nyíljon fel. A lezárással lefelé tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. A maradék ötöt ugyanígy nyújtsuk, tekerjük fel és ügyelve rá, hogy a zárás alulra kerül, sorakoztassuk a tepsire.

3. Fóliával fedjük le őket és 45 percig kelesszük szoba-hőmérsékleten. Közben sütőt melegítsük elő 180 fokra. Ha letelt az idő az egyik mehet a fagyasztóba. A többit pedig kenjük le vízzel alaposan, hogy kis gőz keletkezzen a sütésnél. Napraforgó magot és szezámot összekeverünk és megszórjuk a bucikat, majd 15-17 perc alatt készre sütjük.

Tipp:
Mivel nálunk szinte csak én eszem ezeket a “reform” péksütiket, mindig szoktam lefagyasztani belőle. Sütés után is lehetne, de sokkal finomabb szerintem, ha megformázva, megkelesztve fagyasztom le és amikor enni szeretném fagyosan bedobom a forró sütőbe és így frissen tudom enni. A sütőt előmelegítem 180 fokra és a fagyos bucit egy sütőpapírral bélelt tepsin beteszem 20 percre a sütőbe. Rácson hagyom kihűlni.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..