Az erősen elszabadult teavaj árakat nézve jutottam arra, hogy épp itt az ideje elkészíteni házilag, mert a tejszínhez sokszor lehet jó áron jutni. A 800 forintos habtejszínből 3 liter kell 1 kg vaj elkészítéséhez, így 2400 Ft-ból kihozható, ami kedvezőbb, mint a 3500 Ft-os jelenlegi bolti ár. A videó készítése 2022. január 19. Az árak az Aldi és Tesco tasakos habtejszínére is érvényesek, mindkettőből finom házi vajunk lesz.
Házi vaj tejszínből
Mivel a vajban nincs más, mint tejzsír ez egy viszonylag egyszerű történet. Kizárólag habtejszín (minimum 30-35 százalékos zsírtartalmú) és türelem kell hozzá. Tejszín alatt mindig a tiszta habtejszínt értjük és soha ne keverjük össze a főzőtejszínnel, cukrászhabbal vagy más adalékanyagokat tartalmazó ipari termékekkel. Kulcsfontosságú, hogy a habtejszín hűtő hideg legyen, mert csak így tudjuk úgy felverni, hogy maximalizáljuk a nyereséget. 1 liter tejszínből 33-35 dkg vaj lesz, ha minden lépést pontosan betartunk.
Habtejszín felverése
A habtejszínt a legjobb mindig egy szűk kancsóban felverni, ahogy már korábbi videókban mutattam nektek, de most nem látszana jól a folyamat, ezért egy nagyobb tálba öntöm. Közepes tempón verjük türelmesen, amíg összeesik a hab és összeáll benne a zsiradék. Néhány perc túlkeveréssel a tejszínhab széttöredezik, csomósodni kezd végül kicsapódik a tejzsír.
A házi vaj tárolása
Az elkészítés után 1 hónapig tárolhatjuk a hűtőben. Ha nagyon jó áron tudtunk tejszínt venni és többet készítünk, akkor 20 dkg-os adagokban lefagyaszthatjuk és így hónapokig eltartható. Ugyanúgy használhatjuk minden recepthez, ahogy a boltban vásárolt márkázott vagy sima teavajat szoktuk.
Író a vajkészítés mellékterméke
A visszamaradt folyadékot írónak nevezzük és nyugodtan elhasználhatjuk olyan ételekhez, süteményekhez, amikbe tejszínt vagy zsírosabb tejet kevernénk. Pl. kelt tésztákba, krémlevesekbe, mártásokba, palacsinta vagy gofri tésztába egyszerűen tökéletes.
Sós házi vaj készítése
A só nem csak ízesíti, de tartósítja is a vajat. Közvetlenül az átmosás után érdemes hozzákeverni a finomszemű sót, mert a korábbi folyamatoknál még kimosódna belőle. A tiszta átmosott vaj elég hideg és merev a víztől. Érdemes egy tálban hagyni szobahőmérsékletűre melegedni és ekkor belekeverni a sót.
Finomabb a házi vaj?
A teavaj ízletessége mindig a felhasznált tejszíntől függ. Ha piacon vásároljuk termelőtől, akkor nagyobb valószínűséggel tudunk, aromásabb, finomabb vajat készíteni. A boltban kapható habtejszínekből inkább semlegesebb ízű vajat tudunk készíteni, ami kifejezetten jó süteményekhez és krémekhez. A mi piacunkon két helyen is lehet venni házi tejszínt, de a faluban is van még két másik lehetőség a vásárlásra. Remélem az ország többi falujában is így van.
📖 Recept
Házi vaj készítés percek alatt
Hozzávalók
- 1 liter habtejszín
Elkészítés
- A hideg habtejszínt egy kancsóba öntjük és robotgéppel addig habosítjuk, amíg a benne lévő tejzsír kicsapódik és összeáll.
- Egy szitában leszűrjük és a folyadékot félretesszük más receptekhez. A vajat hűtő hideg vízben átmossuk úgy, hogy az összes tejes rész kijöjjön. 4-5 váltott víz szükséges, hogy teljesen tiszta legyen.
- Nyomkodjuk egy tálkába vagy csomagoljuk egy darab zsírpapírba. 1 hónapig tárolhatjuk a sima hűtőben.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Hegyi Imréné
Üdvözlöm!
A sűrített tejhez mik az arányok?
Mennyi tejhez mennyi cukor kell? Ez kimaradt a videóból és a receptben se találom sajnos.
Köszönettel Hegyiné Erika
Annus
Kedves Erika, itt megtalálod: https://annuskam.hu/suritett-tej-recept/