A baszk sajttorta egy egészen egyszerű sütemény, mert nincs tésztája és egyetlen tálban ki lehet keverni. A baszk sajttorta sütőtökkel kiegészítve igazi telitalálat az őszi ízek kedvelőinek.
Alig néhány összetevőből készül és a hangsúly a selymes állagán van. A fahéjas sütőtökös íz és hozzá a kötelezően karamellizált,  kissé égett felszín tökéletes együtt. Én semmi mást nem szoktam mellé kínálni, de láttam már tejszínhabbal és almakompóttal is étlapokon.

A sajttorta fűszerezése

A fűszerezése ízlés kérdése. Én gyömbért, fahéjat és szerecsendiót teszek hozzá. Lehet készíteni csak fahéjjal vagy még extrábban szegfűszeggel is. A recept leírásába találtok majd pontos mennyiségeket.

Sütőtök püré készítése

A sütőtököt megmossuk, félbevágjuk és egy kanállal kikaparjuk a magjait. Vágjuk tenyérnyi darabokra és rendezzük el egy nagy tepsin. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 1 órára sülni. Hagyjuk langyosra hűlni, majd kaparjuk ki a héjából egy tálba a megsült, puha húsát. Botmixerrel pár perc alatt dolgozzuk krémesre.

Sütőtökös baszk sajttorta recept

Előkészítési idő 10 perc
Főzési idő 1 óra 5 perc
Elkészítési idő 1 óra 15 perc
Adag 6
A baszk sajttorta egyszerűségével és selymes ízével hódította meg a világot. Idén ősszel pedig megérkezett a ráadása. Ebbe a változatba kerül egy jó nagy adag sütőtök is és olyan melengető fűszerek, mint a fahéj és a gyömbér.

Hozzávalók

  • 50 dkg mascarpone
  • 10 dkg tejföl (vagy joghurt)
  • 40 dkg sütőtök püré
  • 1,5 dl tejszín
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • teáskanál szerecsendió
  • teáskanál
  • 15 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 5 dkg finomliszt (BL55)
  • 3 dkg porcukor (a tálaláshoz)

Elkészítés 

  • A sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső mód, légkeverés nélkül és egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral.
  • Szedjük a mascarponet egy nagy keverőtálba a tejföllel és a tökpürével. Kézi robotgéppel keverjük simára és mixeljük bele a tejszínt is.
  • Szórjuk bele a gyömbért, fahéjat, reszeljük bele a szerecsendiót és végül sóval keverjük össze. Öntsük bele a cukrot is. A tojásokat egyesével dolgozzuk bele, mindig keverjük legalább 1 percig a következő előtt.
  • Végül egy kevés liszttel stabilizáljuk a tésztát. Szedjük egy sütőpapírral bélelt formába. Simítsuk el a tetejét, és tegyük az előmelegített sütőbe 60-65 percre sülni. Miután kihűlt emeljük egy tálalótálra és porcukorral meghintve tálaljuk.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 1200 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Spanyol
Kulcsszó: baszk sajttorta, sütőtök

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol a csokitorta mellett sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .