(Mint látjátok megújult a Hedonism.hu. Nagyon büszke vagyok rá, hogy sikerült java részben egyedül megoldanom a grafikát és a kódot is. Különösebb terveim nincsenek, hiányoztatok, hiányoztam (oh, a sok rajongó levél). Folytatjuk, ahonnan abbahagytam.)
Ez a legnagyobb kedvenc keksz recept nálam. Ennél jobb folytatást nem tudok kitalálni. Kukoricalisztes, omlós, ízes, kellemes recept. Remek ajándéknak, vendégvárónak, reggelekre, szürke hétköznapokra. A legmorcosabb kollégám is elmosolyodik tőle.
Hozzávalók:
/50 db kekszhez/
35 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
15 dkg porcukor (kétszer átszitálva)
35 dkg finomliszt (kétszer átszitálva)
15 dkg kukorica liszt (kétszer átszitálva)
1 tojás sárgája
1 citrom héja
1 bourbon vaníliás cukor vagy egy nagy adag vanília kivonat
csipet só
.
Klasszikus omlós tésztától sokkal könnyebb összeállítani, nem kell igyekezni a fagyott vajdarabok szétmorzsolásával.
A vajat elkeverem a tojás sárgájával, cukorral, vaníliával, citrommal és a sóval. A két lisztet összevegyítem egy tálban, majd laza széles mozdulatokkal hozzákeverem a vajas masszához.
Befóliázom/zacskózom és mehet a hűtőbe minimum 2 órára, maximum 3 napra. Mélyhűtőben maximum 3 hónapot tölthet a tojás miatt.
180C°-ra kapcsolom a sütőt.
Lisztezett deszkán nyújtom, szaggatom, cukordíszekkel dekorálom. (ezen a ponton a megmaradt tojásfehérjével le lehet kenni, de én nem szeretem) Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, nem túl nagy távolságra egymástól. 10%-nál kevesebbet nőnek.
A hőt visszaveszem 170C°-ra és 20 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha szép aranysárga lett, de még nem kapott enyhén sem barna színt. A tepsin hagyom kihűlni. Hűlés közben még pont annyit sül, amennyit kell.
Ez egy klasszikus shortbread recept. Elrontani a rossz minőségű kukoricaliszttel lehet. Finomnak kell lennie, a szemcsés, darás borzalmas kekszbe. A vitamil kukoricalisztje kiváló. A másik nehéz pont a túlsütés. Száraz és törékeny lesz, ha túlsütöd.
Vélemény, hozzászólás?