Segítsüti 2011. újratöltve. "Mostani támogatottunk a Szemem Fénye Alapítvány lesz, akiknek több éves előkészítő tevékenysége után idén nyílt meg Pécsett az első gyermekhospice háza, a Dóri-ház, ahol az életet megrövidítő betegségben szenvedő gyermekek és fiatalok, valamint családtagjaik állandó gondoskodást kaphatnak. Ezt nem sokkal később a második, a törökbálinti Tábitha-ház is követte. A Segítsüti őszi akciója keretében befolyó összegből a két gyermekhospice ház számára tervezünk a gyermekek ottlétét, ápolását megkönnyítő orvosi műszereket, eszközöket és egyéb szükséges cikkeket beszerezni."
Regisztrálj és licitálj 27 gasztroblogger, 27 desszertjére.
Nem tudom azt mondani, hogy nincs pár álmatlan éjszakám jelenleg a számlán. Mi legyen? Első ötlet - kilőtte más. Második ötlet - kilőtte más. Harmadik ötlet - nincs ötlet. Lett három. Egyik hmmm, másik hmmm hmmm. Persze más olvasatában egyik jobb, mint a másik, de ha bekattan egy bogár, hogy nem jó, uncsi, stb.. akkor az a bogár idegesítően ott marad, hiába kántálják kórusban, hogy jó lesz Anna, gyerünk, haladjunk! Azért az nagyon megnyugtató, hogy a csapatból többen küzdöttünk ezen a kérdés körön.
A második ötletből annyit átmentettem, hogy torta és bonbon. Az egyik legnagyobb kedvenc, a Whiskys-vajkaramellás trüffelem ékesíti a tortát és a töltelékben is részt vesz a Whisky és a karamella is, de már más formában és összetételben. A tészta egy meleg sand felvert, csokoládés torta alap, amiből a sacher tortát is illene készíteni, minden cukrászdának. A tészta előnye, hogy nagyon puha és ízes.
A hozzávalók mennyiségén változtattam, hogy otthoni körülmények között is megfelelő méretű legyen a torta.
Hozzávalók:
20 cm-es tortához
A tésztához:
4 db tojás
4 db tojás sárgája
12 dkg cukor
6 dkg liszt
6 dkg mandulaliszt
4 dkg cukrozatlan kakaópor
4 dkg vaj
1 dl víz
A whiskys-karamell krémhez:
7 dkg cukor
7 dkg vaj
4 dl tejszín
40 dkg min 70%-os étcsokoládé
1 dl whisky
A trüffelhez:
10 dkg étcsokoládé
.
A tésztához egy nagy lábosban vizet forralunk. Egy közepes méretű tálban felverjük a tojásokat a vízzel és a cukorral, majd gőz fölé tesszük. Addig folytatjuk a habverést, amíg csípős kéz meleg, kb. 50-55 fokos nem lesz a hab. Ekkor levesszük a tűzről és kihűlésig tovább habosítjuk.
Összekeverjük a liszteket, kakaóport és óvatosan beleforgatjuk a habba. Végül óvatosan belecsorgatjuk az olvasztott vajat és elkeverjük. Kikent, lisztezett tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Kihűlés után, 3 rétegre vágjuk.
A krémhez a cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk. Amikor egyenletesen aranybarna lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vajat, majd összedolgozzuk. 3 percre visszatesszük melegíteni, majd beleöntjük a tejszínt, felfőzzük, hogy minden karamell darabka feloldódjon. Ekkor beletördeljük a csokoládét és tűzről lehúzva addig keverjük, amíg az összes csoki el nem olvad. Végül hozzákeverjük a whisky-t és félretesszük.
A kihűlt krémből egy keveset habzsákba töltünk és 10 golyót nyomunk belőle. A maradékot felhabosítjuk és megtöltjük vele a tortát, majd kívül is bevonjuk vele. A díszítéshez a csokoládét megolvasztjuk, temperáljuk és belemártjuk a trüffelgolyókat. Villával a felületét borzoljuk, hűtőben dermesztjük. A maradék csokit márvány felületen vékonyra elsimítjuk és egy széles pengéjű lapos késsel forgácsokat alakítunk ki belőle a torta díszítésére.
A tortát a csokoládéreszelékkel díszítjük, majd a zsákban maradt maradék krémből 1-1 pöttyöt körben a torta tetejére nyomunk és mindegyikbe egy-egy kész trüffelgolyót ültetünk.
Csilli már meg is sütötte, nagyon büszke vagyok rá!
Apropó!
Whisky vagy whiskey? Tudtátok, hogy miért írják kétféleképpen?
Előbbi rendszerint a skót és kanadai, az utóbbi az ír és az amerikai márkák írásmódja.
Vélemény, hozzászólás?