Tészta:
1 csésze víz (lehet fele tej, akkor lágyabb/finomabb a tészta)
1/4 csésze vaj (ha megszalad 1/2 csészére, omlósabb lesz)
1 csésze liszt
4 tojás
1 nagy csipet só
Sajtkrém:
3 dl tejszín
2 dl tej
20 dkg vaj
4 db tojás sárgája
15 dkg reszelt sajt
1/2 kk só
2-3 dkg reszelt sajt a díszítéshez
A vizet (és tejet) felforralom az 1/4 csésze vajjal. Ekkor belekeverem a lisztet és a habverővel addig kavarom, míg összeáll. 1-2 percig kavargatom a tűzön, majd leveszem hűlni. Elkészítem a krémet addig.
Krém: Tejet, tejszínt a sóval és a sajttal felforralom, majd lehúzom a tűzről. A tojássárgákat kikavarom és lassan hozzáadok, folyamatos keverés mellett, egy decit a tejes keverékből. Majd visszaöntöm az egészet a lábosba, miközben folyamatosan keverem. Lassú tűzön sűrűre főzöm és félre teszem hűlni. Amikor langyos, belekeverem a 20 dkg vajat és kész.
Amikor a tésztám langyos már, egyesével beledolgozom a tojásokat. Mindegyikkel jól kikeverem, hogy egyenletes legyen. Ezzel kész is van.
Lehet zsákból nyomogatni, de én kiskanállal szoktam, sütőpapíros tepsire, halmokat tenni. Jó tempósan lehet vele haladni és nekem direkt tetszik így a végeredmény. 200C°-on sütöm 10 percig őket. (kb. mire mind a két tepsi kisül lehet befejezni a krémet.) Majd bevágdosom a kalapjukat és a belsejükbe krémet töltök (ezt zsákból szoktam, régebben zacskóból) és egy csipet reszelt sajtot dugok a tetejébe.
Lehet édesen is készíteni, mindenféle pudinggal, de mi csak sósan szeretjük az égetett tésztát.
Vélemény, hozzászólás?