Az összejövetelek, a piknikek, és a jó hangulatú beszélgetések aranyérmes győztese a sajtos rúd. Mint a legtöbb kevés alapanyagos recept, ez is meghálálja a törődést. Sokkal finomabb lesz gondosan elkészítve és minőségi alapanyagokat használva.
Sajtos rúd recept
Lehet készíteni egyféle sajttal is, én általában kétfélét használok hozzá. Egy karakteresebb ízű, vörös cheddart és egy sima trappista sajtot. Mindkettőt durvára kell reszelni, hogy ne olvadjon bele teljesen a tésztába sütés közben.
Ropogós sajtos rúd recept
Erre a háromra figyelj:
- Ne spórold ki a sót, mert döbbenetesen unalmas íze lesz. A receptleírásban grammban is megadom, hogy ne az legyen az akadálya a finom snacknek, hogy mokkáskanalat használsz teás helyett.
- A tészta összeállításnál fontos, a szitálás, és az, hogy a hideg vajat anélkül morzsoljuk el a liszttel, hogy megolvadna. Az eredmény ettől lesz ropogós.
- Végül a hűtés és a sütés. Nem szabad melegen betenni a tésztát a sütőbe hűtés nélkül, vagy akár nem előmelegített, hideg sütőbe tenni, mert akkor mire sülni kezd a tészta kiolvad belőle a vaj és illatos, sajtos, ropogós snack helyett csak rémálom lesz.
Sajtos rúd recept tojás nélkül
Az hagyján, hogy a tésztájába nem kell tenni, de a tetejét sem kenjük le vele. A reszelt sajt szépen ráolvad és nem is látszana, hogy előzőleg lekentük. Így csak pazarlás lenne a tojásos lekenés.
📖 Recept
Sajtos rúd recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt (BL55)
- 1 teáskanál sütőpor (5 gramm)
- 2 teáskanál só (10 gramm)
- 20 dkg teavaj (hideg)
- 16 dkg sajt (cheddar és trappista vegyesen)
- 10 dkg mascarpone (sajtkrém vagy kockasajt)
A tetejére:
- 3 dkg sajt (pl. reszelt parmezán)
Elkészítés
- A lisztet, a sót és a sütőport átszitáljuk, elkeverjük és bele szórjuk a hideg, felkockázott vajat. ehet készíteni egyféle sajttal is, én általában kétfélét használok hozzá. Egy karakteresebb ízű cheddart és egy sima trappista sajtot. Mindkettőt durvára reszeljük bele, hogy ne olvadjon bele teljesen a tésztába sütés közben. Gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk, ügyelve rá, hogy a vaj ne olvadjon fel teljesen. Végül a krémsajttal gyúrjuk tésztává. A tésztát vegyük ketté és fóliába csomagolva tegyük 30 percre a hűtőbe.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk. A hideg tésztát enyhén lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk. A szabálytalan széleket levágjuk, hogy csinosabb rudakat kapjunk. Ezeket majd újra összegyúrjuk és formázzuk.
- A reszelt sajt felével egyenletesen megszórjuk és a sodrófával finoman rányomkodjuk. Így nem pereg le és szépen ráolvad a sütőben. Szeleteljük fel szép keskeny rudakra és emelejük az előkészített tepsire egymástól 1-1 centi távolságra, mert a sütőpor miatt még nőni fognak a sütőben. A második adag tésztát is ugyanígy formázzuk meg, mint az elsőt. Az előmelegített forrós sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük. Jól zárodó dobozban 4-5 napig friss marad.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Szabó-Pető Mária
Annuskám! A legeslegfinomabb sajtos rúd, elképzelni sem tudtam ilyen istenit!
Sok más recept után csak ezt fogom készíteni!!!
Nagyon köszönöm!
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰
Luca
Szia! A begyúrt tészta hűtőben meddig áll el? Ha például nagyobb adagot gyúrok be, de több részletben sütném ki.
Nekem kicsit törik a tészta már hidegen is, nyújtás közben, illetve sülést követően is, a csomagolásnál. Mindent igyekeztem a recept szerint csinálni. Van ötleted, hogy mit csinálhattam rosszul?
Előre is köszönöm a választ!
Kellemes ünnepeket! 🙂
Annus
Hűtőben három napig lehet tárolni. Ha törik, akkor nincs rendesen kidolgozva. Ezt mindenképpen meg kell tenni mert sütés után és evés közben is morzsalékos, rossz élmény lesz.