A sablé viennois egy nagyon vajas, omlós, gazdag keksz, amit meg kell kóstolnod. A készítése alapvetően nem egyszerű a habzsákos formázás miatt, de meg lehet sütni egyszerűbben korongoknak is.
40 db:
19 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
1 késhegyni só
1/2 tk vanília kivonat, vagy fél vanília kikaparva
1 tojásfehérje
22,5 dkg liszt (én fehér, finom, tönköly lisztet használtam)
fél ampulla citrom vagy fél citrom leve és reszelt héja
A vajat (robotgéppel) kikeverem a cukorral, sóval, vaníliával, citrommal és a fehérjével. Jó öt percig dologozom rajta, hogy fehér, könnyű és habos legyen. A lisztet rászitálom és egy nagy fejű lapáttal, gyorsan beleforgatom a tojásos masszába. Igyekszem nem tönkretenni a habos állagát. Majd jön a habzsák, amire a csillagvéget teszem és már nyomom is a kigyókat egymás után. 180C°-on 15 perc kellett ahhoz, hogy rendesen megsüljenek. Ropogós, omlós, zamatos. 2 hétig tartható el.
Csokis vágyakozás esetén, 2 evőkanál jó fajta kakaóport bír el a tészta, 1 evőkanál liszt eltávolítása mellett.
Pierre Hermé receptje citrommal kiegészítve.
Vélemény, hozzászólás?