3,5 dl tej
1,5 dl
tejszín
2 tojás sárgája
5 dkg gyümölcscukor
1 evőkanál vanília kivonat vagy tetszés szerinti vanília
1,5 dl tejszín kemény habbá verve
12 dkg dió
6 evőkanál rum
Diónak a felét finomra darálom, a maradékot pedig durvára aprítom. Egy kanál cukor kíséretében, mepirítom. Majd elkészítem a fagyi alapot a már leírt módon. Ide kattints.
Miután kihűlt a massza, belekeverem a diót, amivel azért vártam, mert nem akartam, hogy szétmáljon. Majd a rumot is belekeverem, amivel a tojások miatt vártam. A fagylaltgépemben 25 perc alatt készült el. Nagyon finom lett.
Az alkoholos összetevőt nem lehet túlzásba vinni, tejes alapú fagylaltoknál, mert nem fagy meg rendesen és sorbet állaga lesz, ami nem túl szexi ebben az esetben. Ha valaki kevésnek érzi a rumot, akkor inkább aromával pótolja. Nekem a gyerekre is gondolnom kell, ezért ennyi nálunk tökéletes.
A Dm-ben lehet kapni, nagyon emberi áron gyümölcscukrot (300 Huf/0,5 kg/ . Kétszer édesebb szerintem, mint a rendes cukor, ha valaki azt használja, akkor nem elég az 5 dkg. Nagyon szeretem, mert sokkal emészthetőbb és ezáltal egészségesebb is. Az íze ugyanolyan, mint a hagyományosnak, így azokban a receptekben, ahol a letisztult ízekre törekszem, szívesebben használom ezt, az aromás barna- vagy nádcukor helyett.
Vélemény, hozzászólás?