A gyógyszerek, táplálék kiegészítők korában, nagyon fontosnak tartom, hogy odafigyeljünk arra, mit eszünk meg egészség címszó alatt. Helyes és kiegyensúlyozott táplálkozásra, több esetben ételallergia mellett is van lehetőség. Pl. elég rendes mennyiségű kalciumot tudunk bejuttatni mákkal, és a hangsúly itt azon van, hogy természetesen. Nem kivonva, kémcsőben kutyulva.
Itt egy remek cikk a mákról és egy érdekes történet.
A kalcium az emberi test számára rendkívül fontos ásványi anyag. Szüksége van rá a csontjaiknak, a szívizomzatnak, az immunrendszernek és vérünk sem alvadna meg sérülés után nélküle. A mák kiemelten sokat tartalmaz.
A mák szenvedélyem nem szorul bemutatásra. Egyszerűen imádom minden formájában és fajtában. A ribizli bokrok a kerítés mellett naponta érlelnek be pár maroknyi finom, zamatos gyümölcsöt. Olyan recepten gondolkodtam, amiben össze tudom kombinálni a mákot, a gyümölccsel, de ne legyen túl tömény és ne kelljen vele sokáig vacakolni. Így született ez a zamatos, könnyű kísérője a jegeskávénknak. Mi tejlekvárral vékonyan megkenve ettük, de önmagában vagy lekvárral megkenve is jó.
Hozzávalók:
1 veknihez
25 dkg rétesliszt
15 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
20 dkg gyümölcscukor (v. 25 dkg sima cukor)
1 ek vanília aroma v. vaníliás cukor
2 db tojás
2 dl tejföl
1/2 cs sütőpor
1 csipet só
3 ek mák (nem darálva)
1 marok kb. 10 - 12 dkg ribizli + 1-2 ek. finomliszt
.
A ribizlit egy villával leszemezem, megmosom és alaposan megszárítom. Majd egy pár evőkanál finomliszttel összerázogatom, hogy a felületét bevonja a liszt mindenhol. Így nem fog sütés közben a forma aljára süllyedni az összes.
A sütőt előmelegítem 180C°-ra. A formát kibélelem sütőpapírral.
Egy tálban kikeverem a vajat, tejfölt, cukrot, vaníliát és egy tojást. Amikor már egynemű, hozzákeverem a második tojást is és addig keverem, amíg szépen kifehéredik a tészta és kicsit habos lesz.
A mérleg táljában összekeverem a lisztet, sót, sütőport és mákot. Majd az egészet a vajas keverékhez adom. Egy fakanállal összeforgatom, hogy egynemű legyen.
(Ha a tejföl nagyon híg volt, akkor kell még hozzá 1-2 kanál lisztet adni. Akkor jó, ha kanállal kiemelve egy keveset, nem folyik le róla, hanem szépen megáll rajta a tészta.)
Végül kanállal óvatosan hozzákeverem a lisztes ribizli szemeket. Sütőformába óvatosan átkotrom a keverőtálból, a tetejét elsimítom, párszor a munkalaphoz ütögetem a forma alját, hogy az alján is jól elterüljön. Majd a sütőbe teszem és 50 percig sütöm. Tűpróbára, nem szabad a tűhöz ragadnia a tésztának. Langyosan már szeletelhető.
Vélemény, hozzászólás?