Gyermek mellett megnőtt a konyhában, sütőben készíthető főételek sora. Ez a recept sokunk kedvence, de még emlékszem az első alkalomra, amikor készült. Mindenki bizarr mosollyal nyugtázta, ahogy vágtam a répát rendületlenül a serpenyőbe. Nem akarták megkóstolni, csak amikor már látták, hogy ettem és túléltem, sőt szedtem még :o)
60 dkg hús (karaj, fehérpecseny, szűz, tarja, csirke/pulyka mell, stb.) vékony szeletekre vágva
4 nagy sárgarépa (hámozva, karikákra vágva)
2 fehérrépa (hámozva, karikákra vágva)
2 közepes fej hagyma (karikákra vágva)
4 gerezd fokhagyma (egyben hagyva)
1 dl zsír/olaj
fűszerek (nálunk só, bors, majoranna, de lehet vegetázni, vagy egyéb fűszereket bevetni)
mustár (nálunk csípős francia)
Én előszeretettel sütök a teflon lábasaimban a sütőben is. Tehát az egyik kerek teflonosom aljára leterítem egy rétegben a fele fűszerezett, mustárral bekent husit. Rá pakolom az összes hagymát és fokhagymát és megszórom némi sóval, borssal. Majd jöhet a maradék husi, amire rápakolom az összes répát vegyesen rakosgatva. Némi só, bors. Majd nyakon öntöm a megforrósított (semmi cicó, bögre+mikró) zsírral. Finnyásabbja készítse olajjal. Lefedem egy hőálló fedéllel, de az alufólia is tökéletes. Ha valaki kacsasütőbe/rómaitálba/agyagedényben/stb. nyomatja akkor értelemszerűen a megfelelő eszközzel.
Beteszem a hideg sütőbe, és 180-190 C°-on sütöm 1 órán át. Néha olyan kedvem, hogy dobok bele egy marék mirelit borsót is. Úgy is nagyon finom.
stan
meglepő (nem), de megint ilyet sütök. 😀 puszik.