A preckedli egy sváb, ünnepi sütemény, amit helyenként hercelnek is neveznek. Ez a citromos, diós, vaníliás, omlós süti minden nagyobb ünnepre, karácsonyra, húsvétra vagy például esküvőkre, keresztelőkre is elkészült, mert nagyon kiadós és 4-5 hétig eltartható.
Diós preckedli hozzávalók
A preckedli mindig kizárólag zsírral készült, de ezt módosítottam fele vajra. Egyébként mindenki más, akit ismerek így készíti ma már. A tészta lelke egy nagy adag reszelt citromhéj. Sose fogom elfelejteni, ahogy gyerekkoromban télen száradtak a vékonyan levágott citrom és narancshéjak a radiátoron, hogy a mama lereszelje őket a sütikbe. Ebbe narancs sosem került, de nyugodtan mehetne bele. A rum régen is, ma is biztos összetevője. Teljesen kisül belőle ez a minimális mennyiség, de ha te nem szeretnél használni, akkor helyettesítsd citromlével.
Preckedli forma
Természetesen bármilyen alakú preckedlit lehet sütni, az oviban például dinos is készül a gyerekeknek, de most a hagyományos régi formáimat vettem elő, ami a szív a gomba, amit sose értettem mit keres a többi között, a harang, a csillag, a hold és a linzer forma amiket még a drága mamikámtól örököltem meg. Kicsit viseltesek és rozogák már, de amíg nem hullik szét, én ezeket fogom használni.
Preckedli díszítés
Sokan előre összekeverik a diót és a cukrot, de akkor a cukor lemegy a tál aljába és abból alig jut a kekszekre. Így macerásabb, de jobb lesz az eredmény és ez a feladat remekül kiszervezhető sertepertélő családtagoknak.
Preckedli eltarthatóság
Emlékszem, hogy régen 1 kg lisztből készült mindig, mert ez a süti dobozban 1 hónapig is eltartható volt és nem lehetett úgy eldugni, hogy ne találjuk meg és mire jött az ünnep, igencsak megcsappant a készlet. A receptleírásban a normál adag mennyiségét adom meg, én a felét készítettem el a videóban, mert abból is 50-60 db lesz, ami nálunk pont elég.
Preckedli eredete, érdekességek
A preckedli neve valószínűleg a német "Brezelchen" szóból származik, ami kis precelt (édes kenyérfélét) jelent.
A készítése különböző ízesítésekkel és töltelékekkel is variálható, például lekvárral vagy akár csokoládéval is kipróbálható.
Karácsony környékén különösen népszerű, gyakran látható az ünnepi sütemények között.
📖 Recept
Sváb diós preckedli recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 15 dkg zsír (puha)
- 15 dkg teavaj (puha)
- 2 dkg vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 1 evőkanál rum (vagy citromlé)
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 50 dkg finomliszt
- ½ teáskanál só
- 7 gramm sütőpor (púpos teáskanál)
- 1 dl tejföl
A preckedli tetejére:
- 8 dkg dió
- 5 dkg kristálycukor
- 1 db tojásfehérje
Elkészítés
- A puha vajat és a zsírt egy keverőtálba szedjük, beleszitáljuk a vaníliás és porcukrot. Belereszeljük egy egész citromhéját, belekanalazzuk a rumot, a tejfölt és a tojásokat és simára keverjük.
- A lisztet, a sót és a sütőport beleszitáljuk a tálba. Egy spatulával ügyesen simára keverjük, de válthatunk a kezünkre is, ha egyszerűbb. A tésztát négy részre osztva egy-egy fóliára szedjük és szép laposra nyomkodjuk, hogy hamar kidermedjen a hűtőbe téve és haladhassunk vele tovább.
- A diót durvára aprítjuk, hogy csinosabbak legyenek a sütik. Egy lapos tálba szórjuk a cukorral együtt vagy külön, ahogy a receptvideóban is mutatom. A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és 3 nagy tepsire sütőpapírt terítünk.
- Az egyik lehűlt tésztát kivesszük a hűtőből és enyhén lisztezett deszkán 3 mm vékonyra elnyújtjuk. Különböző formákkal kiszaggatjuk. A maradékot összegyúrjuk újra, majd vékonyra nyújtjuk. Így készítünk újabb kekszeket, amíg tart a tészta.
- Egyesével megkenjük a tojásfehérjével és belefordítjuk a diós tálba. Kivesszük, eligazítjuk rajta a diót és megszórjuk egy kevés kristálycukorral és az előkészített tepsire tesszük őket, egymástól kis távolságra, mert a sütőpor miatt növekedni fognak. Ha megtelik egy tepsi mehet az előmelegített sütőbe sülni. 10 perc elég neki, hogy enyhe színt kapjon. Ha túlsütjük nagyon kemény lesz a keksz. Jól záródó dobozban 4-5 hétig tartható el.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?