A preckedli egy sváb, ünnepi sütemény, amit helyenként hercelnek is neveznek. Ez a citromos, diós, vaníliás, omlós süti minden nagyobb ünnepre, karácsonyra, húsvétra vagy például esküvőkre, keresztelőkre is elkészült, mert nagyon kiadós és 4-5 hétig eltartható.
Hozzávalók
A tésztához:
15dkgzsír(puha)
15dkgteavaj(puha)
2dkgvaníliás cukor
20dkgporcukor
1dbcitrom(kezeletlen vagy bio)
1evőkanálrum(vagy citromlé)
2dbtojás
1dbtojássárgája
50dkgfinomliszt
½teáskanálsó
7grammsütőpor(púpos teáskanál)
1dltejföl
A preckedli tetejére:
8dkgdió
5dkgkristálycukor
1dbtojásfehérje
Elkészítés
A puha vajat és a zsírt egy keverőtálba szedjük, beleszitáljuk a vaníliás és porcukrot. Belereszeljük egy egész citromhéját, belekanalazzuk a rumot, a tejfölt és a tojásokat és simára keverjük.
A lisztet, a sót és a sütőport beleszitáljuk a tálba. Egy spatulával ügyesen simára keverjük, de válthatunk a kezünkre is, ha egyszerűbb. A tésztát négy részre osztva egy-egy fóliára szedjük és szép laposra nyomkodjuk, hogy hamar kidermedjen a hűtőbe téve és haladhassunk vele tovább.
A diót durvára aprítjuk, hogy csinosabbak legyenek a sütik. Egy lapos tálba szórjuk a cukorral együtt vagy külön, ahogy a receptvideóban is mutatom. A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és 3 nagy tepsire sütőpapírt terítünk.
Az egyik lehűlt tésztát kivesszük a hűtőből és enyhén lisztezett deszkán 3 mm vékonyra elnyújtjuk. Különböző formákkal kiszaggatjuk. A maradékot összegyúrjuk újra, majd vékonyra nyújtjuk. Így készítünk újabb kekszeket, amíg tart a tészta.
Egyesével megkenjük a tojásfehérjével és belefordítjuk a diós tálba. Kivesszük, eligazítjuk rajta a diót és megszórjuk egy kevés kristálycukorral és az előkészített tepsire tesszük őket, egymástól kis távolságra, mert a sütőpor miatt növekedni fognak. Ha megtelik egy tepsi mehet az előmelegített sütőbe sülni. 10 perc elég neki, hogy enyhe színt kapjon. Ha túlsütjük nagyon kemény lesz a keksz. Jól záródó dobozban 4-5 hétig tartható el.