Ez a gyönyörű pavlova fészek kivül ropogós, belül pedig szaftos és puha. A Pavlovából általában egy nagy sütit szoktak formázni és természetesen ezt is el lehet készíteni az eredeti verzióban készíteni. Én jobban szeretem ezeket az egy adagos verziókat, mert sokkal szebben lehet tálalni a Pavlova fészket. Nagyon mutatós minden desszertasztalon, nagy sikert aratott már például esküvőkön is. Na lássuk, hogyan készül.
A Pavlova torta története
Anna Pavlova a balett világában ma is egy élő fogalom. A gassztronómia világában pedig egy finom, egyedi desszertet. A Pavlova süti története az 1890-es években Szentpéterváron indult Anna Pavlováva, aki a legikonikusabb szerepeket táncolhatta végig Amerikától Ausztráliáig. Egy 1926-os ausztrál fellépése alkalmával ihlette meg az egyik helyi cukrászt, aki neki dedikálta ezt a habkönnyű desszertet. Légies, mint a balett, felkiálltással indult azonnal világhódító útjára a klasszikus Pavlova-torta. Kívül ropogósra sütött, belül szaftos habcsók ma már nem csak torta formában készül, hanem akár koszorú, akár fészek formában. Megjegyzem máig tart egy hatalmas vita Új-Zéland és Ausztrália között, hogy valójában ki alkotta meg először a desszertet. Egy biztos mindkét államban nemzeti sütinek számít, méghozzá kiwi gyümölccsel tálalva.
Klasszikus Pavlova fészek
A Pavlova a hagyományos habcsókkal ellentétben egy kívül ropogós, belül pedig vattacukorszerűen szaftos sütemény. Az alapját meringuenek vagyis habcsóknak nevezik. Díszíteni tejszínhabbal vagy tejszínes krémmel szokták, illetve friss gyümölcsökkel. Szerintem a bogyós gyümölcsökkel a legfinomabb, találsz is ilyen Pavlova receptet az oldalamon a linkre kattintva.
Nem verődik fel a fehérjehab
Ha sokszor küzdesz azzal, hogy a tojásfehérjét nem tudod kemény habbá verni, akkor lehet az a probléma, hogy a habverő száron vagy a tálban maradt egy kis olaj vagy tojássárgája. Így nem lehet olyan keményre verni a habot, hogy jó legyen egy habcsókhoz vagy macaronhoz. Ha biztosra akarsz menni, akkor egy ecetes vagy citromleves papírtörlővel töröld át a tálat és a habverőt is.
Klasszikus Pavlova fészek lemon curd recepttel
A pavlovához egy finom lemon curdot azaz citromkrémet készítünk, amihez a tojások sárgáját is fel tudjuk használni. Szeretem, amikor kompletten fel tudjuk használni az alapanyagokat és nem marad ki tojásfehérje vagy sárgája, mint a macaronnál. Lehet készíteni tisztán citromlével is, de szerintem úgy túl savas lesz ezért vizet is adok hozzá. Ízlésed szerint készítheted csak citromlével is. Ízlés szerint tölthetjük a Pavlovát citromkrémmel is, ha szeretjük a pikáns desszerteket. Én gondolok azokra is, akik a lágyabb ízeket kedvelik ezért tejszínhabbal is lazítom a citromkrémet. A lemond curd nagyon jó töltelék macaronba, bonbonba, tortákba és még számos alapsüteménybe. A lemon curdot hűtőben tárolva 8 napig lehet felhasználni.
Pavlova fészek sablon
Szabad kézzel is bátran lehet nyomni a fészkeket, de így nem lesznek egyformák. Ezért szerkesztettem egy kör alakú sablont, amit két A/4-es lapra ki lehet nyomtatni és a sütőlap alá téve segíti a precízebb kinyomásokat. Ahogy a macaron sablonokat, úgy ezt a kör alakút is letöltheted és kinyomtathatod magadnak, ide kattintva.
A feliratkozás utáni köszönő oldalról tudod letölteni egyszerűen.
📖 Recept
Klasszikus pavlova fészek
Hozzávalók
A pavlovához:
- 4 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 1 teáskanál keményítőpor
- 2 dkg vaníliás cukor
- 18 dkg porcukor
- 1 teáskanál citromlé
A lemon curdhöz:
- 4 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 10 dkg porcukor
- ½ dl citromlé
- ½ dl víz
- 10 dkg teavaj
A tálaláshoz:
- 2 dl habtejszín
Elkészítés
- Még mielőtt nekikezdesz a habcsóknak mindenképpen melegítsd elő a sütőt 80 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül (60 fok légkeveréssel) és készítsd elő a tepsit, amin sütni fogod. A tepsire fektetünk egy nyomtatott sablont, hogy nagyjából egyforma fészkeket tudjunk formázni. Erre jön a szilikonos sütőlap vagy sütőpapír.
- A tojásokat egyesével kettéválasztjuk és a fehérjéket egy nagy keverőtálba tesszük. Adjuk hozzá az egy csipet sót és robotgéppel alacsony fokozaton kezdjük el verni. Amikor már habos, beleszórjuk a keményítőt, a vaníliás cukrot és a porcukrot több részletben, apránként.
- A citrom héját reszeljük a sárgákhoz. A levet pedig csavarjuk a habhoz és addig habosítjuk tovább, amíg olyan kemény és sűrű lesz a hab, hogy nem hajlik le a keverőszárról, hanem megáll magasan. Nálam kb. 8 percig tart ilyen keményre felverni.
- Ki lehet nyomni csak simán zsákból is, de egy széles csővel szebben lehet dolgozni. A habzsákba tesszük, kivágjuk és rászorítjuk a zsákot a csőre.Hajtsuk vissza a kezünkre és töltsük meg habbal. Csavarjuk meg a végét és már formázhatjuk is a fészkeket. Először az alját rajzoljuk meg a szélén kezdjük el felfelé vinni egymásra a rétegeket. Így alakuk ki egy csinos kis fészek.
- Ízlés szerint készíthetünk alacsonyabbat és magasabbat is. Ha minddel megvagyunk vegyük ki a sablonokat és tegyük az előmelegített sütőbe a sütiket. 80 fokon 3 óra kell, hogy teljesen megsüljenek a fészkek elszíneződés nélkül. Ha gyorsabban akarod készíteni és 100-120 fokra növeled, akkor 1-2 óra alatt megsül, de halványbarna lesz.
- A citromos krémet gőzfürdő felett fogjuk elkészíteni, amihez vizet melegítünk egy lábasban. Fontos, hogy csak annyit tegyünk bele, hogy ne érje majd el a tál alját. A citromokat szűrőn át facsarjuk ki. Szórjuk a tálba a porcukrot, öntsük fel a citrommal és szedjük hozzá a citromhéjas tojássárgákat is. Kevergetve egészen sűrű főzzük. Miután leemeltük feltétlenül ellenőrizzük egy kanállal, hogy a sűrűsége megfelelő-e. Ha nem folyik össze a krém, akkor készen van.
- Apránként keverjük bele a vajat a forró krémbe. Fontos, hogy ne egyszerre adjuk hozzá, mert akkor nem tudja felvenni a krém a zsiradékot. Végül szedjük egy szűrőbe és passzírozzuk át egy tálba. Így selymesebb lesz a krém és megszabadulunk a nagyobb citromhéjaktól.
- A megsült fészkeket tegyük félre hűlni, hogy majd könnyedén le tudjuk venni a sütőlapról. A tejszínt öntsük egy kancsóba és verjük kemény habbá. Ízlés szerint ízesíthetjük cukorral is, de én ebben az esetben jobban szeretem nélküle. Keverjünk bele lazán pár kanál lemondcurdot és töltsük meg vele a fészkeket. Végül a tetejére kanalazzunk a citromkrémből. Betöltés nélkül légmentesen tárolhatod 5 napig is, így jól jön pl. családi vagy baráti összejövetelre is, ahol előre tudsz készülni vele. Betöltés után érdemes a 10 órán belül elfogyasztani.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Gyümölcsös videós receptek, ide kattintva.
Keksz receptek videóval, ide kattintva.
Húsvéti receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Szakonczay Lilla
Drága Annuska, nagyon szerettem a tavalyi Pavlova koszorú receptedet is, de ez a fészek talán azt is felülmúlta. Tegnap elkészítettem és alig vártam, hogy megírjam, hogy csodálatos lett. Imádta a család. Köszönöm ezt a jól működő receptet, a precíz leírásokat és nyálcsorgató receptvideókat!
Annus
Szia Lilla, nagyon szépen köszönöm a visszajelzést és az 5 csillagot. Örülök, hogy neked is bevált! 😊🤗🥰
Edit
Szia Annus,
Elég rutinos pavlova torta készítő vagyok, de a fészek forma az zseniális ötlet.
Ki is próbáltam: nyakig cukorhabos lettem, de nagyon megérte 😀
Ünnepekre ez sokkal mutatósabb, szóval tuti lesz még ilyen
Én mondjuk kávé krémet tettem bele (citrom+víz helyett 2 dl erős fekete), így olyan capuccinos lett az eredmény, kár hogy nem tudok képet ide tenni.
Köszönööööm a receptet
Annus
Kedves Edit, köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki, hogy bevált a pavlova fészek recept és átalakítottad kávésra!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Móni
Kedves Annuskám! Szeretném megkérdezni, hogy a fészkeket elkészíthetem-e 2 nappal korábban? Nem lesz baja? Nem szívja magába a párát? Hol tároljam betöltésig? Előre is köszönöm a válaszodat!
Annus
Kedves Móni, igen előre is meg lehet sütni. Érdemes légmentesen tárolni, hogy ne tudjon párát szívni magába. A hűtés nem szükséges, amíg hűvős az idő.😊🤗🥰
Móni
Köszönöm szépen a választ, időközben újranéztem a receptet és megtaláltam azt a részt, ahol ezt már elmonndtad. Megsütöttem hétvégén, egyből dupláztam, két sütőtepsin sültek (száradtak) a fészkek légkeveréssel, de sajnos így az alsó tepsi nem lett jó, puha maradt, kisült belőle valamiféle szirupos folyadék, összeestek a fészkek. A felső jó lett, de majdnem 4 óra múlva.
A recept teljesen jó, én tértem el, legközelebb nem kísérletezem. Ezt csak azért írom le, hogy más ne kísérletezzen hiába! A citromkrém isteni!!!