Minden gasztroblogger anyukát nagy öröm és megtiszteltetés ér, amikor megkapja Nemiskétől a felkérő levelet, hogy vegyen részt a Segitsütiben.
Szerencsésnek mondhatom magunkat, mert sikerült átvészelnem a fiammal a veszélyeztetett időszakot és nem lett belőle korababa. Viszont a családomban és a barátaim körében sok gyerkőc érkezett korábban, és testközelből ismerhettem meg több osztályt is Pesten, köztük a jelenleg támogatott I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikát. Mára az összes kicsi beérte a korosztályát minden tekintetben, és talán a szüleik emlékében is csak a jó maradt meg azokból az időkből. Ebben elévülhetetlen szerepe van annak, hogy olyan helyekre érkeztek meg, ahol nagyon kedvesek és emberségesek a dolgozók.
Hetekig gondolkodtam, hogy mi legyen az én sütim és végül süti helyett egy desszert, a bonbon mellett döntöttem. Úgy gondolom, hogy az én konyhámban jelenleg ez a legnagyszerűbb ami készülhet, és a babák megérdemlik a legjobbat, amit adhatok.
Nagyon sokat kísérleteztem ezen a recepten. A legnagyobb kihívás a passiógyümölcs és az étcsokoládé összeházasítása volt. Végül marcipánnal hoztam összhangba a passió savanyúságát és az étcsokoládé keserűségét. Csokinak Michel Cluizel Grand Noir 85%-os tábláját választottam. Ez így el is menne egy átlagos hedonista bonbonnak, de nem a Segítsütire. Így kétrétegesre alakítottam, kiegészítve a gyümölcsös részt egy könnyű, pezsgővel ízesített fehércsokoládé ganache-al. Az eredmény több, mint fenséges. A roppanós, különleges étcsokoládé burokban két nagyon finom réteg vár. Mindhárom íz teljes összhangba került.
Ha szeretnétek megkóstolni, és segíteni az ezúttal kiszemelt osztályokon, akkor nincs más teendőtök, mint licitálni a 2010-es őszi sütiárverésen! Rajtam kívül még 26 másik anyuka is készült. Nézzetek körül! A befolyt összeggel idén két kórház, a budapesti I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikájának koraszülött osztályát támogatjuk. Licitálni a segítsüti.hu oldalon tudtok egy 2 perces regisztráció után. A pontos részleteket itt találjátok.
A licit nyertese kap egy nagy adagot a Passiógyümölcsös - pezsgőkrémes bonbonból, és mellé egy tetszőleges válogatást az extrém és a klasszikus bonbonjaimból. Átvenni személyesen Budapesten lehet, de bárhova elpostázom, a csokoládé jól bírja a gyűrődést.
Ha a licitnyertes is belemegy, akkor én szívesen elkészítem pár vigaszágasnak is, ha van/lesz rá igény. A licitnyertes természetesen kapna a konyhámból egy nagyobb bónuszt is a bonbonok mellé.
Hozzávalók: 24 db bonbonhoz
10 dkg Michel Cluizel Grand Noir 85% a bonbonhüvelyekhez
5 dkg egyszeres marcipán
6 db passiógyümölcs
3 dkg cukor
10 dkg fehér csokoládé
3 cl tejszín
5 cl pezsgő
1 kk vaj
A tejszínt erős lángon felforralom és hozzáadom a pezsgő felét. Fél perc múlva ráöntöm a fehércsokoládéra és alaposan összekeverem. Amint összeáll, hozzáadom a vajat és a megmaradt pezsgőt. Behűtöm egy éjszakára.
A 10 dkg csokoládét temperáljuk és kiöntjük vele a bonbonformát, lecsöpögtetés után a maradék csokoládét félretesszük a lezáráshoz.
A passiógyümölcsöket félbevágom, egy lábosba kaparom a húsát és a cukorral felfőzöm. Amikor a felére összeesik, áttöröm egy sűrű szitán és a kapott gyümölcspépet összedolgozom a marcipánnal.
A bonbon hüvelyeket a hűtőbe teszem 10 percre. Utána habzsákból félig megtöltöm őket a marcipános keverékkel, majd a pezsgős ganache-val. A hűtőbe teszem újabb 10 percre. Közben újratemperálom a megmaradt étcsokoládét. A hüvelyeket lezárom az étcsokival és 30 perc pihenő után kész is van.
Vélemény, hozzászólás?