A Mojito torta recept, egy átütően citromos, finom süti. A torta receptet a Mojito koktél ihlette, ami ugyanezekkel az ízekkel készül.
Nem csoda, hogy népszerű a zöldcitrom, menta és a fehér rum triója, mert az ízek egymást erősítik és fantasztikus az eredmény. Maga a torta nem egy sima piskóta. Alaposan átitatjuk a Mojito sziruppal, amitől selymes és szaftos lesz, így nincs szükség töltésre, elég a tetejére egy finom bársonyos krém, hogy tökéletes legyen.
Mojito szirup készítése
A torta lelkét ez a mentás, zöldcitromos szirup adja, amihez nem használunk vizet sem, hogy tényleg nagyon citromos élményben legyen részünk. Ha nem férsz hozzá zöldcitromhoz, akkor nyugodtan helyettesítheted sima citrommal is a receptben. A Mojito szirup készítése nem ördöngösség, csak pontosan mérd ki az alapanyagokat és forrald 5 percig, amíg szörpösen sűrűbb lesz. Ezt a kész szirupot nem csak a tortához tudod felhasználni. Készíthetsz vele koktélt is és limonádét is.
Miért csapódik ki a vaj a krémből?
Ezek a vajas, cukros, tojásos krémek szoktak ikrásra sikerülni. Erről nem az alapanyag minősége tehet, hanem az, ha a vaj és a tojás hőmérséklete nem azonos. Ezért fontos betartani, hogy ne használjuk hűtőhideg tojást a sütemények, krémek készítéséhez, mert a tojásban úszkálni fognak az apró vajpettyek. Ha mégis így alakult, akkor hajszárítóval kicsit melegíts rá, miközben kevered és helyre tudod hozni.
A legjobb fehér rum torta
A torta ízlés szerinti rum mennyiséggel készíthető. Én 1-2 evőkanállal szoktam tenni ehhez a mennyiséghez, amikor a családi asztalra szánom. Amikor egy társasági eseményre vagyunk hivatalosak és garantáltan felnőttek fogyasztják csak, akkor fél deci is mehet a rumból a szirupba. A lényeg, hogy a szirup után hagyj időt a tortának, hogy szépen felvegye a folyadékot, ha nem szánod rá az időt és gyorsan megvágod, akkor kifolyik belőle.
Ha a citromos tortát kimondottan kisgyerekeknek szánod, akkor nyugodtan hagyd el a rumot telejsen a receptből, nem kell pótolni mással sem.
Citrom vagy lime?
A lime vagy más néven zöldcitrom nem azonos az éretlen citrommal. Az íze édeskésebb és enyhébb, mint a hagyományos, megszokott sárga citromnak, de a receptben bármelyiket lehet használni. Mivel a héját is használjuk a süteményben és a szirupban, ezért érdemes kezeletlen, bio verziót venni, amit az Auchanban, Aldiban és Intersparban szoktam találni. Ha nincs akkor se ess kétségbe és készítsd el hagyományos citrommal. Nagyon finom, üde citromtorta lesz. A zöldcitromhéja igazi kincs, nagyon finom ízt ad egy sima keksznek is, így ha csak a levét tervezed felhasználni, előtte mindenképpen reszeld le a héját és fagyaszd le egy kis tasakban, így bármikor fel tudod használni süteményekhez és krémekhez.
Egyszerű citromos torta
Sokan idegenkednek az olyan citromtortáktól, amik nincsenek töltve. Ebben az esetben sziruppal áztatjuk a tésztát és emiatt nem szerencsés megtölteni. Nem csak azért, mert így is elég szaftos. A szirup a krémet két oldalról is oldaná és pár óra tárolás után el kezdene kimászni a krém a tortából, ezért tettem én is csak a tetejére. Még soha senki nem hiányolta belőle, úgyhogy bátorítalak, hogy adj egy esélyt ennek az egyszerű citromtortának.
Borsmenta vagy fodormenta?
A fodormenta íze lágyabb, kellemesebb, így frissen kiválóan tudjuk használni sütemények és koktélok ízesítésére. A görögök és a törökök nagyon szeretik használni sós ételekhez is, például leveshez vagy joghurtos mártásokhoz is. A borsmenta jóval erőteljesebb ízű, illatosabb, mentolosabb, ezért például forrázva teának sokkal jobb. A menta egyébként nagyon könnyen termeszthető, igénytelen növény. Virágládába és cserépben a párkányon is kibírja egész évben.
Fehércsoki ganache
A fehércsoki sokkal folyósabb és lágyabb, mint a tej- vagy étcsokoládé, ezért más arányban érdemes elkészíteni ahhoz, hogy egy sűrűbb krémet kapjunk belőle. Miután összemelegítettük legalább 2 órára tegyük be a hűtőbe, hogy amíg a torta felveszi a szirupot, addig ez is keményebbre dermedjen és jó vastagon tudjuk a hideg citromtorta tetejére kenni.
📖 Recept
Mojito torta recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 17 dkg finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor (5 gramm)
- 1 csipet só
- 17 dkg teavaj (puha)
- 1 evőkanál vaníliás cukor (8 gramm)
- 17 dkg porcukor
- 1 db zöldcitrom (reszelt héja)
- 10 db mentalevél
- 4 db tojás (szobahőmérsékletű)
A Mojito sziruphoz:
- 1 dl zöldcitrom leve (3-4 darab citromból)
- 10 dkg cukor
- 10 db mentalevél
- 2-4 evőkanál fehérrum
A zöldcitromos ganachehoz:
- 70 ml tejszín
- 15 dkg fehér csokoládé
- ½ db zöldcitrom (reszelt héja)
A díszítéshez:
- ½ db zöldcitrom
- 10 db mentalevél
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (160 fok légkeveréssel) és egy 18 cm-es tortaformát sütőpapírral bélelünk. A lisztbe beleszitáljuk a sütőport, hogy ne maradjon csomós és a sóval együtt elkeverjük.
- A puha vajat keverjük krémesre. Jöhet bele a vaníliás cukor és a porcukor is két részletben.Hozzáreszeljük a zöldcitrom héját. A menta elhagyható a tésztából, de én szeretem benne, úgyhogy aprítok bele.
- Adjuk hozzá a tojásokat egyesével és mindig dolgozzuk bele teljesen, mielőtt jönne a következő. 1-2 alkalommal húzzuk vissza a tál szélére kikevert tésztát is.
- A lisztes keveréket beleszórjuk és a robotgéppel belekeverjük. Szedjük a sütőpapírral bélelt formába, simítsuk el és az előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát, hogy nem maradt-e nyers belül, ha igen süssük tovább. Egy rácsra fordítva hagyjuk teljesen kihűlni.
- A sziruphoz facsarjuk ki a zöldcitromok levét. A cukrot szórjuk a lábosba, öntsük fel a citromlével és közepes lángon kezdjük el főzni. Aprítsunk finomra egy kevés mentát és szórjuk a sziruphoz. Forraljuk 5 percig és ha már sűrűbb, akkor vegyük le a tűzről. Öntsük hozzá a fehér rumot és keverjük el.
- A tortát vegyük ki a formából, szedjük le róla a sütőpapírt. Ha púposra sikerült akkor vágjuk egyenesre a felületét, hogy szép legyen a tortánk. Emeljük vissza a sütőformába és kanalazzuk rá a forró szirupot. Ügyeljünk rá, hogy a szélére is jusson és egyenletesen igya be. Tegyük a hűtőbe 2 órára, hogy a szirupot szépen felvegye.
- A krémhez egy lábosban vizet melegítünk. Tegyünk rá egy tálat, ami nem ér bele a vízbe és öntsük bele a tejszínt, szórjuk bele a fehércsokit és reszeljük bele a zöldcitrom héját. Kevergessük, amíg felolvad a csoki a tejszínben. Tegyük be a hűtőbe minimum 1 órára, hogy a csoki megkössön és sűrű krémet kapjunk.
- A sűrűre dermedt krémet a tortára szedjük és elsimítjuk a tetején. Vágjunk pár szelet zöldcitromot és díszítsük vele körben a tortát. Végül pár mentalevelet is használjunk a dekorációhoz.
Tortaátváltó
18 cm-es (alap) | 24 cm-es | 30 cm-es | |
A tésztához: | |||
finomliszt | 17 dkg | 31 dkg | 48 dkg |
sütőpor | 5 g | 9 g | 14 g |
só | 1 csipet | 1 csipet | 2 csipet |
vaj | 17 dkg | 31 dkg | 48 dkg |
vaníliás cukor | 8 g | 15 g | 22 g |
porcukor | 17 dkg | 31 dkg | 48 dkg |
zöldcitrom héj | 1 db | 1 1/2 db | 3 db |
mentalevél | 10 db | 18 db | 28 db |
tojás | 4 db | 7 db | 11 db |
A Mojito sziruphoz: | |||
zöldcitrom lé | 1 dl | 1,8 dl | 2,8 dl |
cukor | 10 dkg | 18 dkg | 28 dkg |
mentalevél | 10 db | 18 db | 28 db |
fehérrum | 2 ek | 4 ek | 6 ek |
A zöldcitromos ganachehoz: | |||
tejszín | 70 ml | 120 ml | 200 ml |
fehércsoki | 15 dkg | 27 dkg | 42 dkg |
zöldcitrom héj | 1/2 darab | 1 darab | 1 1/2 db |
A díszítéshez: | |||
zöldcitrom | 1/2 db | 1 db | 1 1/2 db |
mentalevél | 10 db | 18 db | 28db |
Húsvéti receptvideókat itt találsz.
Még több magyar receptvideó, ide kattintva.
Húsos ételek videóval, ide kattintva.
Torta receptek videóval, ide kattintva.
Diétás receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Nagy Emese
Kipróbáltuk ezt a receptet is. A családom szerint 5 csillagos! Köszönjük szépen!❤️
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszett 😊🤗🥰