-Mit sütsz?
-Répás sütit.
-Te sem leszel már hülyébb...
Így kezdődött családunkban a répás sütemények pályafutása. Pedig, ha nem mondom el előre, hogy répás, akkor csak nagyon sokára esik le az embereknek, hogy a nyelvükön az egzotikus, ám de ismerős íz, bizony a répa.
36 db-hoz
2,5 dl-es csészével mérve:
1 csésze büdös, ragadós, barna cukor (ez lehet 1,5 csésze normál cukor)
1 csésze kukorica liszt (ez lehet sima liszt)
1 csésze tönkölybúza fehér liszt (ez lehet sima liszt)
1 csésze dióolaj (ez lehet kukorica vagy napraforgóolaj is)
1,5 tk sütőpor
1,5 tk szódabikarbóna
2 tk fahéj
1 csipet só
50 dkg répa reszelve
1 kis fej alma reszelve
3 egész tojás
0,5 dl tejszín
5 dkg kandírozott narancshéj, kockákra vágva
1 nagy marék dió, illatosra pirítva és durvára vágva
1/2 csésze (szultán) mazsola rumos vízbe áztatva.
1 tk vanília esszencia
A répákat, almát meghámozom, lereszelem. Hozzáadom az áztatott, leszűrt mazsolát, diót, narancshéjat és tessék-lássék összeforgatom.
Egy tálban habosra keverem a tojásokat az olajjal, cukorral, tejszínnel és a vanília esszenciával. A répás keverékre öntöm és eldolgozom.
Egy másik tálba beleszitálom a liszteket, hozzáadom a sót, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és alaposan elegyítem. Egyszerre beleöntöm a répás keverékhez és széles mozdulatokkal elegyítem a masszát. Nekem ez a technológia jött be leginkább. Sokan külön felverik a tojásfehérjét, de nekem eszem ágában sincs. Vannak, akik a répához előbb a lisztet keverik és aztán a folyadékot. Nekem úgy csomós lett. Így laza és morzsálódos állagú lesz a végeredmény.
180 C°-on 25 percig sütöm.
Vélemény, hozzászólás?