Tésztához:
35 dkg liszt
25 dkg margarin
1 dl gyümölcscukor
1 csipet só
1 ek sütőpor vagy szódabikarbóna
2 tojás sárgája (spórolósoknak, egy egész)
2 ek tejföl
Töltelék:
50 dkg mák
2 tojásfehérje
20 dkg cukor /ez az én ízlésem, van aki fele-fele arányban szereti/
1 dl tej
20 dkg meggy magozva
1 citrom leve és héja
A tésztának valókat gyors mozdulatokkal összegyúrom a tejfölt kivéve. Ez egy eléggé morzsalékos tészta lesz, ami így van jól.
A tészta egy harmadát félreteszem és a maradékhoz hozzáadom a tejfölt. Egy elég nehézkesen kenhető masszát kapunk így. Ezt bele kanalazom, egyengetem egy tepsi aljába /25x40/. Mákot, a cukorral, citromlével és a héjjal összekeverem, majd a tojásfehérjéket adom hozzá. /Kettőnél nem számít, hogy habbá van-e verve, a végeredmény nem lesz lazább tőle, akkor meg minek vesződjek?/ Annyi tejet adok hozzá, amitől egy éppenhogy kenhető masszává alakul. Nálam egy egy deci volt, ennél a cukor mennyiségnél.
A tésztára kanalazom, elsimítom és jöhetnek rá a lecsöpögtetett meggy szemek. Majd a maradék darabos/morzsás tésztát rászórom. Nem sokat vacakolok vele.
180C°-on 50 perc alatt sült készre. Nagyon veszélyesen eteti magát. A nagymamák kb. szörnyethallnak tőle, hogy mennyire kevés a tésztája. Nem illik így... Szeletelni szépen, csak teljesen hidegen lehet. Langyosan inkább csak kanalazni.
Vélemény, hozzászólás?