Többféle recept kering a témában, de nekem egyik sem tetszett állagra. Valószínűleg azért, mert eszembe se jutott golden syrupra szert tenni. Helyette mézet használtam. Ebből a mennyiségből egy 18 cm-es lapostányérnyi mennyiség lesz, aminek a fele pont elég a családnak, a másik fele, pedig dekoratív és finom ajándék lehet a barátoknak.
1 csésze cukor (2 dl)
2 ek méz
1,5 tk szódabikarbóna (29 Ft egy zacskóval)
Mindenek előtt azzal kell kezdeni, hogy magad mellé készítesz egy tányért vagy tálcát, amire majd kiöntöd a karamellt, és vékonyan beolajozod a felületét, mert nagyon csúnyán fogsz beszélni, ha ezt elfelejted, és ráköt a tányérodra az egész.
A cukrot és a mézet összekeverem egy kis lábosban. Kissé nehezen áll össze, ramatyul néz ki (kevés a méz hozzá), de szükséges lépés ez. Elég erőteljes tűzön melegíteni kezdem. Amint kezd egy picit barnulni a tűzet takarékra teszem és kevergetve addig főzöm, amíg nem lesz szép halványbarna színe. Ekkor lehúzom a tűzről és gyorsan beledobom a másfél teáskanál szódabikarbónát. Amilyen gyorsan csak tudom összekeverem alaposan, nehogy maradjon valahol egy fehér porcsomó. Jól fel fog habzani az egész.
Egy mozdulattal az olajos felületre borítom és hagyom egy óráig száradni. Nem szabad piszkálni. Egy óra elteltével lepattintom a tányérról/tálcáról és egy késsel vagy jégtörővel apró darabokra töröm. Lezárva 6 hónapig eláll.
Vélemény, hozzászólás?