A tojásfasírt a mi családunkban egy jolly joker. Szuper főzelék feltétnek vagy vegahamburger alapnak is. Szerencsére kevés alapanyag kell hozzá, így nálunk bármikor el tud készülni, ha megkívánjuk. A készítése egyáltalán nem bonyolult, nagyon könnyen rá lehet kapni és egyszer csak azon kapod te is magad, hogy a rántott húsos tálra is kérnek, hogy süssél párat. Én legalábbis többször is így jártam már.
A gyerekek kedvence
Sok olyan válogatós gyerek járt nálunk az évek során, akik örömmel vetették rá magukat a tojásfasírta, ami nekik különösen jó választás, a krumpli, virsli, spagetti triumvirátus mellé. Tele van fehérjével, mert az alapja tulajdonképpen egy jófajta rántotta. Nagyon haladósan össze lehet állítani, nem kell bundázással se vacakolni.
Gluténmentes tojásfasírt készítése
Könnyedén helyettesíthetjük a zsemléket gluténmentes cipóval vagy zsemlével. Én viszont a leginkább zabdarával szoktam készíteni. Azt áztatok be a zsemlék helyett és abba is panírozom a zsemlemorzsa kiváltására.
Sütőben is süthető
Sokan nem szeretnek serpenyőben sütni. Nekik jó hír, hogy ezt tepsin is ki lehet sütni. A sütőt 180 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) előmelegítjük. A kész masszából étolajos kézzel formázzuk meg a gombócokat és zsemlemorzsa nélkül sorakoztassuk egy tapadásmentes tepsire (vagy sütőpapírral béleltre.). Zsemlemorzsát is lehet használni hozzá, de akkor érdemes olajsprayvel lefújni vékonyan mindkét oldalát, hogy finomra süljön. Az előmelegített sütőben 20 perc sütés kell neki.
A tojásfasírt fűszerezése
Természetesen lehet gazdagítani többféle sajttal is vagy csemgekukoricával, paprikával, paradicsommal is, de megmondom őszintén, hogy nekünk ez a legegyszerűbb verzió vált be, jó sok petrussal és borssal, ahogy a töltikét is szoktuk készíteni. A szerencsendió az egyetlen olyan, amit sokan nem használnak hozzá, de szerintem a tojásos ételeknek nagyon jó ízt ad.
📖 Recept
Tojásfasírt recept
Hozzávalók
- 2 db zsemle (szikkadt)
- 1 dl tej
- 2 dl víz
- 4 db tojás
- 1 db vöröshagyma (kicsi)
- 1 dl étolaj
- ¼ teáskanál só
- 1 csokor petrezselyem
- ¼ teáskanál frissen őrölt bors
- 1 csipet szerecsendió
- 5 dkg zsemlemorzsa (+ a formázáshoz)
Elkészítés
- Először a zsemléket áztatjuk be, amihez félbetépjük és meglocsoljuk a tejjel és ha beitta a vízzel is. 3 tojást egyesével felütünk megsózzuk és alaposan felverjük egy villával. A hagymát megtisztítjuk és kis kockákra daraboljuk.
- Egy serpenyőt felhevítünk. Belecsorgatunk 2 evőkanál olajat és a hagymát rászórjuk. Sózzuk meg, hogy a vizet kiengedje és így hamarabb párolódjon. Ha már üveges jöhet rá a felvert tojás. A keveréssel várjuk meg, hogy a szélén már megszilárduljon és kifakuljon a tojás és ekkor keverjük össze. Ha már nem látunk folyékony részt, kapcsoljuk le készen van. Nem szabad szárazra sütni.
- Fogjuk össze a petrust és aprítsuk finomra. A zsemlékből nyomkodjuk ki a folyadékot és morzsoljuk kicsire a kezünkkel egy tálban. Üssük hozzá a megmaradt 1 tojást. Fűszerezzük frissen őrölt borssal, sóval, petrussal és szerecsendióval is.
- Szedjük bele a rántottát és alaposan dolgozzuk össze. Szórjunk bele annyi zsemlemorzsát, hogy egy jól formázható masszát kapjunk összekeverve. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl száraz. Csak annyit adjunk hozzá, hogy formázni tudjuk.
- Egy tiszta serpenyőt felhevítünk, majd beleöntünk annyi olajat, hogy egy centire álljon az alján. Zsemlemorzsát szórunk egy tálra a panírozáshoz. A masszából kiveszünk egy teniszlabdányi adagot és golyót formázunk belőle. A zsemlemorzsába nyomkodjuk, forgatjuk, hogy szép fasírt formája legyen. Próbáljuk a többit is ugyanakkorára elkészíteni szépen sorban. Ha már forró az olaj tegyük bele az elsőket.
- Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt. Még férne bele, de akkor lassabban sül és olajosabb lesz az eredmény. 3 perc elteltével, ha már szépen megpirultak forgassuk át őket és süssük szép barnára a másik felüket is. Ha kész emeljük egy tálra.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Livi
Szuper kis recept, odafigyelve a lépésekre biztos a siker. Tényleg nagyon gyors, és szuperül kiváltja a szokásos darálthúsos fasírtot. Biztosan sokszor fogom még elkészíteni, köszönöm!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Kovács Józsefné
Nagyon finom lett. Tényleg egyszerű és az unokák örömmel ették.
Annus
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és nektek is úgy ízlett, mint nekünk. 😊🤗🥰
Sullay Károlyné
Csodálatos minden receptje Annuskának. Néhányat már kipróbáltam, és szuper finom lett.
Hála, és köszönet érte! Nagyon ajánlom mindenkinek.
Érthető minden, jól bemutatott, nincs kapkodás.
Maximális elégedettség.
Annus
Köszönöm szépen! 😊🤗🥰 Jólesik!
Csordás Klára
Nagyon szimpaikus a tojasfasirt és a mézes krémes is. El fogom késziteni őket.
Tettszett a mai, (0426-i) rádiban törtent beszélgetes is.
Nagyon érdekel s könyv, alig várom, hogy meg tudjam venni.
Gratulálok es további sikeres munkát kívánok.
Annus
Kedves Klára, nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy tetszett.
Az Együnk több zöldséget könyv elérhető nálam is itt: https://shop.annuskam.hu/termek/egyunk-tobb-zoldseget-konyv/
Illetve kapható a Libri és Líra üzleteiben is.
Domokos Zsuzsanna Edit
Szia, a mai nap elkészítettem a tojásos fasírtot nagyon finom lett, ízlett az egész családnak, köszönöm ezt az egyszerű és gyors receptet.
Annus
Köszönöm szépen a kedves visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Kérlek, ha teheted értékeld a receptet az 5 csillag megnyomásával, ezzel segíted a munkámat, hogy továbbra is új recepteket készíthessek nektek.🤍
Gyöngyös
Köszönöm! Szuper recept! 🙂
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰
Szenasi Judit
Nagyon szeretem a receptjeidet, sokszor készítem őket. A sütiseket is.
Köszönöm:)))))
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszenek a receptek 😊🤗🥰
Medek Lívia
Szuper recept, köszönöm, húsimádó fiaim is két pofára falják
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Radák Kata
Köszönöm szépen a receptet! A 19 hónapos kislányom még ebéd után is visszaszaladgált hozzám, hogy kérek még!
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰