A görög almás rétes egy különleges sütemény. Egyrészt nem tekerjük fel, csak harmónikaszerűen összehúzzuk, másrészt az almát nem reszeljük csak aprítjuk és végül, vaníliasodóban sütjük készre. Az eredmény pedig eszméletlen finom, csak ajánlani tudom.
Szaftos almás töltelék
A hagyomámnyos rétessel ellentétben nem reszeljük az almát, hanem kisebb kockákra vágjuk. Így nem engedi ki a levét, nem áztatja el a tésztát és szaftosabb marad a töltelék. Az ízét dióval és mazsolával gazdagítjuk, de nyugodtan eltérhetünk ettől a saját ízlésünk szerint. Nagyon finom más magokkal, pl. mandulával és más aszalványokkal pl. barackkal készítve is.
Rétes sütés kevesebb zsíradékkal
A réteslapok lekenéséhez általában csak vajat, olajat vagy zsírt szoktak használni és nekem az evésnél mindig rosszul esik ez a töménytelen mennyiség, ezért én egy kevés tejjel szoktam lazítani a vajon. Mindkettőt megmelegítjük pár perc alatt a mikróban, hogy könnyebben össze tudjuk keverni. Ha te odavagy a zsírokért, akkor ne kövesd az én módszeremet és készítsed kizárólag olajjal, vajjal vagy amivel neked diktálja az ízlésed.
A réteslapok felhasználása
A készen vett réteslapokat illik enyhén nedves, párás konyharuhára fektetni, hogy ne száradjon ki, amíg dolgozunk. Én hatlapos kiszerelésben vettem, nagyon hamar megvan a töltés, ezért nem tettem alá semmit, de ha úgy érzed lasabb vagy, akkor menj biztosra és teríts alá enyhén nedves konyharuhát.
Liszt vagy étkezési keményítő
Az étkezési keményítő a boltokban ott található, ahol a sütőpor vagy a lisztek szoktak lenni. Burgonya és kukoricalapút is lehet kapni, de többnyire mindegy, hogy melyiket vesszük. Ehhez az ételhez egyformán jó mindkettő.
A pudingok fő alapanyaga ezért használhatsz helyett vaníliás pudingport, hogy még vaníliásabb íze legyen a süteménynek, és persze lisztre is lecserélheted, de az eredmény nem lesz annyira selymes és krémes, mintha keményítőt használnál hozzá.
📖 Recept
Görög almás rétes, vaníliasodóban sütve
Hozzávalók
A réteshez:
- 1 kg alma (pl. jonagold, golden)
- 1 db citrom
- 5 dkg dió
- 7 dkg barna cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 5 dkg mazsola
- 7 dkg teavaj
- 3 evőkanál tej
- 12 db réteslap
- 1 dkg porcukor (a tálaláshoz)
A vaníliás sodóhoz:
- 2 db tojás
- 4 dkg cukor
- 2 dkg vaníliás cukor
- 1,5 dkg étkezési keményítő
- 3 dl tej
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és 2 nagy 25 x 35 cm-es tepsire sütőpapírt terítünk. Az almákat vékonyan meghámozzuk és ha akad hibás rész, azt kivágjuk. A húsát vágjuk le a csutkáról körben haladva. Igyekezzünk fél centi széles szeleteket vágni. Majd ugyanígy hosszában is vágjuk végig. Végül keresztben is, hogy kisebb kockákra essen szét.
- Ha megvagyunk eggyel, akkor egy citromot vágjunk félbe és csavarjunk rá egy kevés levet, amivel összeforgatva megállíthatjuk a gyümölcs barnulását. A többi almát ugyanígy kisebb kockákra aprítjuk és a citromlével megcsepegetve a többihez keverjük. A diót felaprítjuk vagy egy tasakba szórva, sodrófával összezúzzuk. Így lesz benne egészen finomra tört és nagyobb darab is. A barnacukorhoz forgatjuk az őrölt fahéjat és az almához keverjük. Jöhet bele a mazsola és a dió is, pár mozdulattal átkeverjük és félretesszük.
- A réteslapok lekenéséhez a vajat és a tejet megmelegítjük pár perc alatt a mikróban, hogy könnyebben össze tudjuk keverni. Magunk elé terítünk egy lapot és egy ecset segítségével megkenjük a vajas keverékkel. Jöhet rá egy második lap, amit egyszerűbb félbehajtva rátenni és kisimítani, hogy precízebben tudjuk összeilleszteni őket. A vajas keverékkel nagyjából ezt is átkenjük. A bekevert töltelékkel csak módjával hintsük meg, mert ha sok az alma, nem tudjuk összegyűrni. A két ujjunkkal egyszerűen csak húzzuk össze őket, amíg nem lesz harmonikaszerűen redős. Ehhez semmilyen kézügyesség nem kell, nem lehet elrontani. Fogjuk meg a két végét és egy határozott mozdulattal emeljük át egy sütőpapírral leterített nagy tepsire.
- Még kettő ugyanilyet kell elkészítenünk erre a tepsire. Tehát még kétszer megismételjük a tészták előkészítését. Az almás töltést és a harmonikaszerű összetologatást. Ügyesen emeljük őket a tepsire és szorosan toljuk össze, hogy egyenletesen kitöltse a tepsit. Ha valahol hiányosnak látjuk a töltés, oda pótolhatunk még az almából. Tegyük be az előmelegített sütőbe 15 percre sülni. Addig készítsük el a másik tepsire is a három almás rétes csíkot.
- A vanília sodóhoz egyesével felütjük a tojásokat a megmaradt vajas-tejes alaphoz (nem baj, ha mindet elhasználtad). Villával verjük teljesen simára. Szórjuk bele a vaníliás és sima cukrot és keverjük tovább. Az étkezési keményítőt a hideg tejjel csomómentesre keverjük majd a tojásos keverékhez forgatjuk. Az elősütött rétest kivesszük a sütőből és a sodó felét egyenletesen rálocsoljuk. Tegyük vissza a sütőbe újabb 15 percre, hogy készresüljön. Porcukorral meghintjük és szép nagy szeletekre vágva tálaljuk. A süti igazán csak frissen finom, de akár 3 napig is eltartható a hűtőben, jól zárodó dobozban.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Maria Barnes
Something NEW to try in my kitchen. Thank you 🇦🇶🇭🇺🇭🇺🇭🇲🇭🇲😄😷😍
Annus
😊🤗🥰