Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fűszeres kréker recept ◾ KÖNNYŰ, EGÉSZSÉGES, FINOM

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

Szerintem ezt a műfajt mindenki szereti, viszont nehéz jót venni belőle. Én legalábbis nehezen találok olyat, ami nem hidrogénezett zsírral készül és rostot is megfelelő mennyiségben tartalmaz. Ezért inkább itthon készítem ezt is magunknak. A tésztát percek alatt össze lehet állítani, még a sütőnek sincs ideje felmelegedni. Nagyon sok ízesítéssel lehet készíteni, én most a két kedvencünket mutatom meg a videóban. De példaként a három másik toplistásunk:
– fokhagymával és aszalt paradicsommal
– mák helyett dióval és füstölt paprikával ízesítve
– rozmaringgal és parmezánsajttal

Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg finomliszt + a formázáshoz kevés
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál darált vagy darálatlan mák
1 + 1 ág kakukkfű levelei vagy 1 csipet szárított
5 dkg hideg vaj, felkockázva
5 evőkanál hideg víz
1 teáskanál olaj
nagyszemű só
frissen őrölt fekete bors
1 teáskanál szezámmag

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A finomlisztet, teljes kiőrlésű lisztet, sót, sütőport és a mákot egy keverőtálban összekeverjük. Belemorzsoljuk 1 kakukkfű leveleit, elkeverjük és beleszórjuk az apró kockákra vágott vajat is. Az ujjainkkal morzsásra dolgozzuk. Ne nyomkodjuk az egész tenyerünkkel. Csak morzsolgassuk össze a hideg vajat a lisztes keverékkel.

2. A hideg vizet lassanként adagoljuk hozzá és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ne gyurmázzuk hosszan, mert ha megolvad a vaj, nem lesz porhanyós, ropogós a tészta. A tésztát hengerré sodorjuk a deszkán és ketté vágjuk.

3. Egy sütőpapíron a lehető legvékonyabbra (1-2 mm vastagra) nyújtjuk úgy, hogy időnként meglisztezzük. Annyira vékonyra nyújtsuk, amennyire csak lehet. Megkenjük az olajjal, rámorzsoljuk a második ág kakukkfű levelét (ha nincs friss, akkor szárítottból inkább használjunk oregánót vagy bazsalikomot), meghintjük kevés nagyszemű sóval, fekete borssal és tepsire emeljük a papírral együtt. 9-10 perc alatt süssük barnára és ropogósra.

4. Közben elkészítjük  a másik tésztát is. Szintén nyújtsuk nagyon vékonyra egy sütőpapíron. A felületét kenjük meg kevés vízzel, szórjuk meg szezámmaggal és kevés nagy szemű sóval. Majd ha az első elkészült, ezt is süssük készre 9 perc alatt. Mi tördelve szeretjük enni, de sütés előtt fel lehet vágni szabályos alakúra és akkor sütés után szét lehet pattintani.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..