A fűszeres kréker recept a sós műfajban nagy népszerűségnek örvend, de nehéz jót venni belőle. Én legalábbis nehezen találok olyat, ami nem hidrogénezett zsírral készül és rostot is megfelelő mennyiségben tartalmaz. Ezért inkább itthon készítem ezt is magunknak. A tésztát percek alatt össze lehet állítani, még a sütőnek sincs ideje felmelegedni.
Fűszeres kréker receptvariációk
Nagyon sok ízesítéssel lehet készíteni, én most a két kedvencünket mutatom meg a videóban. De példaként a három másik toplistásunk:
- fokhagymával és aszalt paradicsommal
- mák helyett dióval és füstölt paprikával ízesítve
- rozmaringgal és parmezánsajttal
📖 Recept
Fűszeres kréker recept
Hozzávalók
- 15 dkg finomliszt (+ kevés a formázáshoz)
- 5 dkg teljeskiőrlésű liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál mák (darált vagy darálatla)
- 2 ág kakukkfű levelei (vagy 1 csipet szárított)
- 5 dkg teavaj (hideg)
- 5 evőkanál víz (hideg)
- 1 teáskanál olaj
- nagyszemű só
- frissen őrölt bors
- 1 teáskanál szezámmag
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel). A finomlisztet, teljes kiőrlésű lisztet, sót, sütőport és a mákot egy keverőtálban összekeverjük. Belemorzsoljuk 1 kakukkfű leveleit, elkeverjük és beleszórjuk az apró kockákra vágott vajat is. Az ujjainkkal morzsásra dolgozzuk. Ne nyomkodjuk az egész tenyerünkkel. Csak morzsolgassuk össze a hideg vajat a lisztes keverékkel.
- A hideg vizet lassanként adagoljuk hozzá és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ne gyurmázzuk hosszan, mert ha megolvad a vaj, nem lesz porhanyós, ropogós a tészta. A tésztát hengerré sodorjuk a deszkán és ketté vágjuk.
- Egy sütőpapíron a lehető legvékonyabbra (1-2 mm vastagra) nyújtjuk úgy, hogy időnként meglisztezzük. Annyira vékonyra nyújtsuk, amennyire csak lehet. Megkenjük az olajjal, rámorzsoljuk a második ág kakukkfű levelét (ha nincs friss, akkor szárítottból inkább használjunk oregánót vagy bazsalikomot), meghintjük kevés nagyszemű sóval, fekete borssal és tepsire emeljük a papírral együtt. 9-10 perc alatt süssük barnára és ropogósra.
- Közben elkészítjük a másik tésztát is. Szintén nyújtsuk nagyon vékonyra egy sütőpapíron. A felületét kenjük meg kevés vízzel, szórjuk meg szezámmaggal és kevés nagy szemű sóval. Majd ha az első elkészült, ezt is süssük készre 9 perc alatt. Mi tördelve szeretjük enni, de sütés előtt fel lehet vágni szabályos alakúra és akkor sütés után szét lehet pattintani.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?