A fűszeres kréker recept egy könnyű, sós nasi, amit teljeskiőrlésű liszttel teszünk egészségesebbé is. A tésztát percek alatt össze lehet állítani, még a sütőnek sincs ideje felmelegedni.
Hozzávalók
15dkgfinomliszt(+ kevés a formázáshoz)
5dkgteljeskiőrlésű liszt
1teáskanálsó
1teáskanálsütőpor
1evőkanálmák(darált vagy darálatla)
2ágkakukkfű levelei(vagy 1 csipet szárított)
5dkgteavaj(hideg)
5evőkanálvíz(hideg)
1teáskanálolaj
nagyszemű só
frissen őrölt bors
1teáskanálszezámmag
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel). A finomlisztet, teljes kiőrlésű lisztet, sót, sütőport és a mákot egy keverőtálban összekeverjük. Belemorzsoljuk 1 kakukkfű leveleit, elkeverjük és beleszórjuk az apró kockákra vágott vajat is. Az ujjainkkal morzsásra dolgozzuk. Ne nyomkodjuk az egész tenyerünkkel. Csak morzsolgassuk össze a hideg vajat a lisztes keverékkel.
A hideg vizet lassanként adagoljuk hozzá és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ne gyurmázzuk hosszan, mert ha megolvad a vaj, nem lesz porhanyós, ropogós a tészta. A tésztát hengerré sodorjuk a deszkán és ketté vágjuk.
Egy sütőpapíron a lehető legvékonyabbra (1-2 mm vastagra) nyújtjuk úgy, hogy időnként meglisztezzük. Annyira vékonyra nyújtsuk, amennyire csak lehet. Megkenjük az olajjal, rámorzsoljuk a második ág kakukkfű levelét (ha nincs friss, akkor szárítottból inkább használjunk oregánót vagy bazsalikomot), meghintjük kevés nagyszemű sóval, fekete borssal és tepsire emeljük a papírral együtt. 9-10 perc alatt süssük barnára és ropogósra.
Közben elkészítjük a másik tésztát is. Szintén nyújtsuk nagyon vékonyra egy sütőpapíron. A felületét kenjük meg kevés vízzel, szórjuk meg szezámmaggal és kevés nagy szemű sóval. Majd ha az első elkészült, ezt is süssük készre 9 perc alatt. Mi tördelve szeretjük enni, de sütés előtt fel lehet vágni szabályos alakúra és akkor sütés után szét lehet pattintani.