Anno a játszótéren sok anyukát fertőztem meg a sima túrógombóc receptemmel. Pedig az tényleg egy kis semmiség. A sima tésztáját nem szeretem vaníliával, cukorral turbózni, elnyomná a szép menza időket. Viszont eperrel töltve, már nem kapaszkodok görcsösen semmilyen ízemlékekbe. Az eper a durván vaníliás túró burokban megfőve teljesen átlényegül. Az íze kicsit elmélyül, a lekvárhoz hasonlóan finom, karamelles íze lesz.
A vendégek noha tudják, hogy eperrel töltött, mégis meglepődnek, amikor félbevágják a villájukkal. Minden túlzás nélkül, az elismerő sóhajok, evés közben garantálva lesznek.
14 db gombóc (4 főre)
tésztához:
0,5 kg túró (nálam a téglás, cba saját márkás és az oké a favorit)
3 tojás
6 ek búzadara
3 ek liszt
2 zacskó bourbon vaníliás cukor v. 2 ek vanília kivonat v. 1 vanília rúd
pici só
töltelék:
20 dkg eper megmosva, lecsumázva, leszárítva
tálaláshoz:
0,4 kg prézli + 10 dkg vaj
20 dkg porcukor
nagy doboz tejföl
A tészta hozzávalóit egy zárható műanyag tálban összekeverem és lefedve a hűtőbe teszem, minimum 2 órára, maximum 1 napra. (Általában reggel szoktam bekeverni ebédre.)
Felteszek 2 liter vizet, egy csipet sóval forrni. Egy serpenyőben a vajat megolvasztom és a prézlit, egy kanál porcukorral együtt közepes tűzön megpirítom. Ha kész félreteszem egy deszkára. Egy evőkanállal teszek egy kupac túrós masszát a kezembe és a közepébe teszek egy epret. Óvatosan összedolgozom rajta a tésztát és egy enyhén vizes lapostányérra teszem.
Ha nem készítetted elő az összes epret vagy nem száradtak meg rendesen, akkor nagyon utálni fogod ezt a részt. Mindent előkészítve a harmadiktól már simán menni fog. Nem baj, ha nem lesz tökéletesen gömbölyű, a prézlizés közben is fog kicsit formálódni. Arra kell figyelni, hogy az eperszemek és a tészta mennyisége nagyjából egyforma legyen.
Ha felforr a víz, visszaveszem a tűzet közepesre és egy kanállal óvatosan beleteszem a gombócokat a vízbe. Ha feljönnek a víz felszínére még tovább főzöm 2-3 percet. Ekkor szűrőkanállal kicsit lecsöpögtetem egyesével és közvetlenül a prézlire szedem. minden harmadik gombóc után összerázom a serpenyőben őket, hogy minden oldaluk fedje a prézli.
Sok tejföllel és porcukorral tálalom.
Tudom, tudom, illik külön keményre verni a tojásfehérjét és úgy keverni a túrós masszához, de kizárt, hogy én így készítsem. Mindenesetre nem árt neki, és tényleg valamivel levegősebb lesz a tésztája.
Sok ennyi gombóc egyszerre a lábosba. Kezdők, kényesek, két adagban főzzék ki.
Vélemény, hozzászólás?