A dalgona cukor a drámai és felkavaró Squid game sorozatból vált ismerté. Ez egy teljesen ártalmatlan koreai gyerekjáték, ami az 1970-es, 80-as években terjedt el street foodként. Ez tulajdonképpen egy a mini törökméz cukorka, amivel játszani is lehet.
A dalgona cukor elkészítése
A karamellfőzés előkészítése nagyon fontos, mert másodperceken múlik a cukorka sikere. Ezért legyen kéznél egy kis tálka vízzel, a kimért cukor és a szódabikarbóna is. Tradicionálisan evőpálcikával kevergetik a karamellt, de teljesen jó helyette egy kanál is. A formázáshoz kell egy sima, felületű lap, ha tapadásmentes is, akkor könnyebb dolgod lesz. A lábos elmosásához kizárólag sima víz és türelem kell. Ha beleragadt a karamell, vagy a fakanálra, akkor áztasd hideg vízbe és szépen leoldja a felületről pár óra alatt.
A dalgona cukor mintázása
A cukorkába nyomnak mintákat is, ami bármilyen alakzat lehet. Hagyományosan csillag, kör, háromszög és esernyő. Én az utóbbit szívre cserélem és mivel háromszögem nincs ilyen kicsi méretben, ezért azt készítek hozzá. Semmi extra nem kell hozzá. Egy erősebb kartonlapot meghajlítunk háromszor, egymástól ugyanannyi távolságra, hogy egyenlő szárú háromszöget kapjunk. A felesleget egy kis ráhagyással levágjuk, hogy össze tudjuk ragasztani. Szilikonos sütőpapírba csomagoljuk, hogy nehogy beleragadjon a forró karamellbe. Simán celluxal tudjuk rögzíteni. Meghajtogatjuk és a ráhagyással együtt lezárjuk a háromszöget.
Dalgona cukorka hibamentesen
A legkritikusabb része a lapítás. Azt rontják el a legtöbben. De jó hírem van, hogy azt nyugodtan elhagyhatod, ha szép laposra elteríted. Így elég csak a formát belenyomni és máris megúsztad a kudarc élményt.
Dalgona cukorka biztonságosan
Semmiképpen sem ajánlom, hogy gyerekekkel a közeledben készítsed el. Nagyon észnél kell lenni, mert piszok forróak ezek a karamell korongok és égési sérüléseket szerezhetsz tőlük. Minden egyes lépésnél ott kell lenni agyban és fokozottan vigyázni a kezedre.
Koreai játék a dalgona cukorral
A játék lényege az, hogy választasz vagy sorsolással kapsz egy formát és egy tűt. Egy tűvel aprólékosan addig kell karcolni, ütögötni a minta mentén, hogy a sérülésmentesen kiszabaduljon a forma méghozzá 10 percen belül. A háromszöget nagyon könnyű kiszedni anélkül, hogy elpattana, de a csillagot, szívet vagy a kört már nagyon nem. Az meg jó kérdés, hogy te milyen bonyolult kekszkiszúrót nyomsz bele. Lehet akár dinoszaurusz is.
Dalgona cukorka kis adagokban
A filmben azt láthattuk, hogy nagy fazékban főztek egyszerre sokat, de a karamell egy nagyon kényes és veszélyes anyag. Egyszerre 2-4 cukorka készíthető el biztonsággal, ha nincs tapasztalatod a konyhában.
Nem szabad eltúlozni a szódabikarbóna mennyiséget, mert akkor nagyon felfújódik és nem tudod a mintát belenyomni.
A dalgona cukorka olyan, mint a törökméz?
Hasonlóak mivel mindkettő ugyanabból a két alapanyagból készül, de más az arány, és így az íze és a texturája is eltér. Azért is kell ilyen vékonyra készíteni, mert kemény lesz és beletörne a fogunk egy vastagabb kiöntésbe. Nem érdemes eltúlozni benne a szódbaikarbónát, mert akkor nem lehet mintázni és szépen formázni a cukorkát.
📖 Recept
Dalgona cukorka Squid game
Hozzávalók
- 10 dkg cukor
- 1 csipet szódabikarbóna
Elkészítés
- Előkészítünk egy sima deszkát, ami bírja a hőt és ráterítünk egy szilikonos sütőpapírt.
- Ha van tapadásmentes lábas kéznél, akkor azt használd a karamellhez, de sima lábasban is elkészíthető, ezzel mutatom meg. Beleszórjuk a cukrot és kanalazhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet, hogy könnyebb legyen a karamell főzés, de nélküle is készíthető. Közepes lángon kezdjük el melegíteni, hogy legyen ideje a víznek elpárologni még azelőtt, hogy megbarnulna a karamell.
- Nagyon kell arra ügyelni, hogy egészen halvány karamellt készítsünk, mert a barnásak a végére megkeserednek. Ha elérte a kívánt színt, lekapcsoljuk alatta a tüzet, beleszórjuk a szódabikarbónát és gyorsan elkeverjük. Emeljük egy sima deszkára, hogy a meleg tűzhelyen nehogy megégjen.A szódabikarbóna reakcióba lép a forró cukorral és apró légbuborékokat képezve, ropogós, gyönyörű édesség lesz belőle.
- Csurgassunk belőle kör alakban a papírra egy adagot. A lenyomás előtt minimum 10 másodpercet, de maximum 30 másodpercet kell várni, hogy ne ragadjon rá a felületére, addig van idő mellé csorgatni párat. Most jöhet a lenyomás egy határozott, gyors mozdulattal. Majd rögtön utána a minta belenyomása. A formát kicsit megvizezhetjük előtte.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?