fbpx

A képet látva sokan azt hihetik, hogy elment az eszem. Csillagokat rajzolgatni a piskótára? Bolond ez vagy ráérős? Nos én egyik sem. Viszont kaptam ajándékba sütitetováló papírt (mintás sütőpapírt; mintázó cuccbigyót, kinek hogy tetszik), szép csillagosat. Erre a papírra csak ráborítom a tésztát és 15 perc sütés után már kész is van a mintás piskóta.

Ez tulajdonképpen egy sütőpapír, amin vékony fehér csokoládé réteg van. A mintákat erre szitázzák rá, természetes ételfestékkel.
3 különböző mintával lehet megvásárolni Melangenál a Keserédesben. Egy ív elég nagy. Nekem három tepsire volt elég.

Piskótához
8 tojás
8 evőkanál átszitált liszt
5 evőkanál porcukor (a normális háztartásokban ez 8 evőkanál, de én nem szeretem túl édesen)
1 evőkanál vaj
1/2 teáskanál sütőpor (biztos, ami biztos alapon, de elhagyható)
1 késhegynyi só
1 teáskanál vanília kivonat

Süteménytetováló papír

Töltelékhez:
25 dkg mascarpone
1 dl tejszín
4 evőkanál porcukor
5 dkg mák őrölve

5 evőkanál (házi) baracklekvár

Teljesen hagyományos, vajas piskótát kell sütni. A sütőt 200C°-ra előmelegítem. Tojásokat szétválasztom, a fehérjéket a sóval kemény habbá verem, majd gyorsan kikeverem a tojások sárgáját a vajjal és a cukorral. Felváltva adom hozzá a lisztet és a fehérjét óvatosan, kanalanként beledolgozva a sárga masszába. Nekem így a legkönnyebb, alig-alig törik meg a hab.
A nagy tepsibe beleszabom a csillagos papírt a csillagokkal felfelé, majd beleöntöm a piskóta tésztáját.

A tepsit párszor az asztallaphoz ütögetem, hogy a buborékok feljöjjenek, mert nem mutatna szépen egy nagy kráter a csillagok között (bár autentikus lenne). 15 perc alatt készre sütöm. Amint kész van, egy konyharuhára borítom és a csillagos papírt leemelem róla. Pik-pak lejött. Semmi elkenődés vagy szakadás.

Amíg a piskóta sül, robotgéppel alaposan összedolgozom a mascarponét a tejszínnel és a cukorral.

Kétféle mascarponét szoktam vásárolni. Az olaszhoz elég 25 dkg-ként 1 dl tejszín, hogy finom krémes legyen, viszont a magyar változó, hogy mennyit vesz fel. Akár 2 dl is belemehet. A lényeg, hogy krémes, kenhető állagú krémet kapjunk.

Majd, amikor homogén belekeverem a mákot is. A citromot szándékosan hagytam ki. Nem tartom jó tendenciának az állandó párosítást, akármennyire is nyerő.
A piskótát félbevágtam, megkentem mindkettő belső oldalát baracklekvárral, majd a mákos mascarpone krémmel.

Összeillesztettem, lefóliázva a hűtőbe tettem 4 órára, hogy összeérjenek az ízek és szeletelhetővé dermedjen a krém.

A gyerekek nagyon szerették, az anyukák meg feltűnően sárgállottak 🙂

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .