Egy bostoni krémes fánkra szerintem képtelenség nemet mondani. Ez a bostoni krémes fánk egy lágy, dús vaníliakrémmel van töltve és selymes csokimázzal bevonva. Az első New Yorki utunkon fedeztük fel, hogy a híres bostoni krémes tortátnak létezik ez a fánk változata is és teljesen rabul ejtett első kóstolásra is.
Egyszerűen muszáj volt kikísérletezni belőle egy házi változatot is. Tulajdonképpen a gazdag vaníliás töltelék és a finom csokibevonat a tetején a legmeghatározóbb eleme, amiért így nevezhetjük.
A bostoni krémes torta története
Az 1856-ban, a bostoni Parker House Hotel francia séfje M. Sanzian készítette először a bostoni krémes süteményt, ami ihlette ezt a fánkot. Innen indult a többi államba is sikeres hódító útjára. Nagyon népszerű lett nem csak az államokban, hanem Kanadában és Európában is, bár itt már a nevét lecserélték, de attól még a recept ugyanaz. Persze mivel eleve európai süteményről van szó, nem csoda, hogy itt más neveken népszerű.
Bostoni krémes torta vagy pite?
A süti bár mindig is klasszikusan vaníliakrémmel töltött piskóta volt a tetején csokis bevonattal, a nevét váltogatták a pite és a torta között. Ez csak amiatt van, mert piteformában sütötték a piskótákat hozzá és ez már elég volt ahhoz, hogy úgy is nevezzék.
Szerintem nagyon távol áll a pite műfajától. Mondjuk az is egy érdekes eszmecsere lehetne, hogy mit nevezhetünk pitének, mert szerintem pl. a tejpite nem annyira pite, inkább lepénynek nevezném, de ebbe most inkább ne menjünk bele.
Állami sütemény választás
Amerika több államának is van hivatalos sütije. Massachusetts államnak a bostoni krémes torta lett a sajátja, amiben az a rendkívüli, hogy a csokidarabos kekszet ütötte ki a trónról, ami szintén egy nagyon közkedvelt és híres süti. Pár kedvencem az államok által megválasztott sütikből, amikkel nálam is találkozni fogtok a jövőben: Alaszkának a híres fahéjas tekercs, Kaliforniának a joghurtos fagyi, Delawarenek a barackos pite, Floridának a Key Lime pie, Louisiananak a beignets fánk, Mainenek az áfonyás pite és New Yorknak természetesen a cheesecake lett a hivatalos süteménye.
Vaníliakrémmel töltött fánk
Sokan a tortát és a fánkot is sima vaníliapudinggal készítik, így ezt követni semmiképpen sem hibás gondolat, de nekünk sokkal jobban ízlik ezzel a dús vaníliáskrémmel, amit pont annyi idő megfőzni, mint a pudingot, csak több alapanyagot igényel. Egyébként annyira finom, hogy mindig többet kell belőle főznöm, hogy a fiúk rá tudjanak járni, mint egy pudingra. Így a mennyiséget 12 fánkhoz adom meg nektek is, mert feltételezem nálatok is örömmel fogadják majd. 3 napig lehet hűtőben tárolni légmentesen zárodó dobozban.
Vaníliarúd helyett
Az igazi vanília használata teljesen opcionális. Használhatsz helyette vaníliakivonatot vagy sima cukor helyett csak vaníliás cukrot is. Én mindig házi vaníliás cukrot és vaníliakivonatot használok a receptjeimhez, amiről készítettem nektek egy szuper videót. Ebben összefoglalok mindent, amit a vaníliáról tudni kell és arról, hogy mennyivel olcsóbb, mint a mű aroma. IDE KATTINTVA TALÁLOD.
Miért kell sütőpapírra tenni a fánkokat?
Tehetném alaposan lisztezett deszkára is őket, de sokkal jobb választás a sütőpapír a második kelszetésre, mert a felesleges liszt az olajban megégne. Így nem használhatnánk fel többször is az olajat, márpedig fánk szezonban ugyanabban az olajban akár 2-3 adag is sülhet, ha vigyázunk rá. A sütőpapírt pedig letisztítom és használom máskor is.
Miért kell hozzá kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Helyettesítheted finom vagy rétesliszttel, de az eredmény nem lesz ennyire levegős és foszlós.
📖 Recept
Bostoni krémes fánk
Hozzávalók
A fánk tésztájához:
- 23 dkg kenyérliszt (BL80)
- 1 teáskanál porélesztő (vagy 2 dkg friss)
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1,5 dkg cukor
- ¼ teáskanál só
- 1,2 dl tej (langyos)
- 3 dkg teavaj (puha)
- 2 db tojássárgája
- 1 evőkanál rum
A vaníliakrémhez:
- 3 dkg étkezési keményítő
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 3 dkg cukor
- 3 db tojás
- 4 cm vaníliarúd
- 3,2 dl tej
- 3 dkg teavaj
A csokimázhoz:
- 5 evőkanál tejszín
- 6 dkg étcsokoládé (apróra vágva)
Az elkészítéshez:
- 2 evőkanál finomliszt (BL55)
- 4 dl étolaj
Elkészítés
- A kenyérlisztet átszitáljuk egy keverőtálba és beleszórjuk az élesztőt (ha frisset használunk, azt a tejben oldjuk fel és azzal adjuk csak hozzá), a vaníliás és a sima cukrot, a sót és összekeverjük. A közepébe egy mélyedést készítünk és ide jön a tej, a puha vaj, a tojások sárgája és a rum. Először a spatulával keverjük össze, majd kézzel dagasszuk addig, amíg ragadás mentesen elválik a tál falától és a kezünkről is. Letakarva kelesszük egy órát vagy amíg a duplájára nem kel.
- A vanília krémhez egy kisebb lábosba szórjuk az étekezési keményítőt a cukrokkal és összekeverjük, hogy könnyebb legyen csomómentesre dolgozni majd a folyadékokkal. A tojásokat hozzáütjük egyesével és belekaparjuk egy kis darab vaníliarúd magjait. A lapos habverővel keverjük a tojásokat teljesen simára. Csak ezután öntsük hozzá a tejet és tegyük bele a vajat. Alacsony lángon kevergetve forráspontig hevítjük, amíg szépen besűrűsödik. Vegyük le és a felületére óvatosan simítsunk egy fóliát, hogy hűlés közben ne bőrösödjön meg.
- A duplájára kelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett (ide kell a finomliszt) deszkára és hajtogassuk simára. Vágjuk 8 egyforma részre és egyesével formázzuk kis gombóccá. Először körben haladva középre húzogatjuk, hogy feszes legyen, majd a deszkán a lezárással lefelé feszesre gömbölyítjük. Lapítsuk kicsit el és tegyük félre egy sütőpapírral bélelt tálcára vagy tepsire. Szépen formázzuk, gömbölyítsük meg a többit is egyesével és fóliával letakarva hagyjuk őket 30 percig kelni.
- A csokimázhoz egy kis lábosban felmelegítjük a tejszínt. Ha már forr levesszük és ráöntjük a felaprított csokoládéra. Hagyjuk 2 percet állni majd keverjük teljesen simára.
- Egy magasfalú serpenyőbe vagy lábosba öntsünk 4 cm magasságig olajat és hevítsük fel közepesre. Ha van húshőmérőd akkor 160 fokra kell melegíteni. Tegyünk bele 3 fánkot, hogy legyen helyük nőni és süssük 2 percig. Fordítsuk át és a másik oldalukat is süssük 2 percig. Ha ennyi idő alatt túl hamar barnulna akkor csökkentsük a hőt, ha nagyon halvány marad, akkor erősebbre kell venni. Nekem az indukcióson a 4-es fokozat a jó hozzá. A kisült fánkokat tegyük át egy szűrőbe, hogy lecsepegjenek.
- A kihűlt vaníliakrémet alaposan keverjük át. Egy habzsákba egy fél centi átmérőjű csövet csúsztatunk, kivágjuk a végét és beleszorítjuk a zsákba. Töltsük bele a krém 2/3-át a többit a fánk mellé kínáljuk. Ehy éles késsel felszúrjuk a fánkokat és így töltjük meg a habzsákkal. A tenyerünkkel érzni, ahogy telítődik, így időben abba lehet hagyni, hogy ne buggyanjon ki a tetején.
- Ha minddel megvagyunk fogjuk meg határozottan az egyiket és mártsuk bele a csokiba párszor, hogy a felesleg lejöjjön róla. Átfordítva tegyük egy rácsra, amíg megkötnek. Vagy amíg a családtagokat távol tudjuk tartani.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Lévay Zsolt
Kedves Annuska,
Az 1 teáskanál porélesztő nem elírás? Ez 2 dkg friss élesztőnek felelne meg? Nem 1 tasak kell? A videóban is többnek tűnik. Egyébként fantasztikusak a receptek és a videók. Szívből gratulálok hozzá!
Üdvözlettel, L.Zs
Annus
Kedves Zsolt, ehhez a mennyiséghez egy fél csomag porélesztő kell, ami 3,5 gramm, 1 teáskanál. 50 dkg liszthez kell az egész csomagot felhasználni. Friss élesztőből a fánkhoz több kell, mint mondjuk egy kalács tésztához, hogy elég levegős legyen, ezért nincsen párhuzamos mennyiségben a porélesztővel, mint egy kifli esetében. Köszönöm szépen a visszajelzést a videókra. Öröm volt olvasni. 😊🤗🥰