Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vaníliás kivonat & cukor & puding recept ◾ EGYSZERŰ HÁZI PRAKTIKA

Tudtad, hogy a házilag készített vaníliás cukor – igazi vaníliából – pont annyiba kerül, mint a szintetikus, vanilines, aromás cukor? A vanília kivonat áráról már nem is beszélve. A mai videóban megmutatom, hogyan készítem és használom fel őket süteményekhez. Persze van olyan, amihez nem elég egyik sem és valódia vanília rúd kell hozzá, mint pl. a vaníliás pudinghoz, amit szintén elkészítek a videó végén.

VANÍLIA KIVONAT

0,5 dl 40% alkohol tartalmú vodka
8 rúd vanília

Az alkohol maradhat a saját üvegében vagy áttölthetjük egy csinosabba is. A lényeg, hogy jól zárjon a teteje és bent tartsa az aromákat. A rudakat félbe hasítjuk és az alkoholba süllyesztjük. Tegyük sötét, száraz helyre és minimum 3 hétig hagyjuk állni az eső felhasználás előtt. Ahogy telik az idő, egyre koncentráltabb, mélyebb íze lesz. Ezért én mindig kettőt tartok itthon, és ha az egyikből lefogy egy deci alkohol, pótlom és a másik üveget használom, ami már hetek óta hígítás nélkül áll. Nekem ez a két üveg évek óta megvan és nem kellett még vaníliát pótolnom bele, csak vodkát. Míg az íze egyre intenzívebb, az ára egyre kedvezőbb lesz.

VANÍLIÁS CUKOR

50 dkg cukor
1/2 rúd vanília

A cukrot egy kávédarálóval porrá őröljük és belekeverjük a felhasított vanília rúd magjait. Ezt lehet simán kanállal vagy a kávédarálóval is az őrlés során. Az alaposan kikapart rudat dugjuk bele a cukorba és légmentesen lezárva tároljuk felhasználásig.
A cukor állás közben össze fog tömbösödni állni, de könnyedén át lehet szitálni közvetlenül a felhasználás előtt.

VANÍLIÁS PUDING

4 dkg keményítő por
4 evőkanál cukor
4 dl tej
1 dl tejszín
1/2 rúd vanília

Egy lábosban elkeverjük a keményítőt és a cukrot. Folyamatos keverés közben hozzácsorgatjuk a tejet és a tejszínt. Belekapargatjuk a felhasított vanília rúd magjait és közepes lángon kevergetve sűrűre főzzük. Mindenképpen várjuk meg, hogy egyet forrjon és csak ezután zárjuk le alatta a lángot.

1 Response

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .