Egy bostoni krémes fánkra szerintem képtelenség nemet mondani. Tulajdonképpen a gazdag vaníliás töltelék és a finom csokibevonat a tetején a legmeghatározóbb eleme, amiért imádjuk.
Hozzávalók
A fánk tésztájához:
23dkgkenyérliszt(BL80)
1teáskanálporélesztő(vagy 2 dkg friss)
1evőkanálvaníliás cukor
1,5dkgcukor
¼teáskanálsó
1,2dltej(langyos)
3dkgteavaj(puha)
2dbtojássárgája
1evőkanálrum
A vaníliakrémhez:
3dkgétkezési keményítő
2evőkanálvaníliás cukor
3dkgcukor
3dbtojás
4cmvaníliarúd
3,2dltej
3dkgteavaj
A csokimázhoz:
5evőkanáltejszín
6dkgétcsokoládé(apróra vágva)
Az elkészítéshez:
2evőkanálfinomliszt(BL55)
4dlétolaj
Elkészítés
A kenyérlisztet átszitáljuk egy keverőtálba és beleszórjuk az élesztőt (ha frisset használunk, azt a tejben oldjuk fel és azzal adjuk csak hozzá), a vaníliás és a sima cukrot, a sót és összekeverjük. A közepébe egy mélyedést készítünk és ide jön a tej, a puha vaj, a tojások sárgája és a rum. Először a spatulával keverjük össze, majd kézzel dagasszuk addig, amíg ragadás mentesen elválik a tál falától és a kezünkről is. Letakarva kelesszük egy órát vagy amíg a duplájára nem kel.
A vanília krémhez egy kisebb lábosba szórjuk az étekezési keményítőt a cukrokkal és összekeverjük, hogy könnyebb legyen csomómentesre dolgozni majd a folyadékokkal. A tojásokat hozzáütjük egyesével és belekaparjuk egy kis darab vaníliarúd magjait. A lapos habverővel keverjük a tojásokat teljesen simára. Csak ezután öntsük hozzá a tejet és tegyük bele a vajat. Alacsony lángon kevergetve forráspontig hevítjük, amíg szépen besűrűsödik. Vegyük le és a felületére óvatosan simítsunk egy fóliát, hogy hűlés közben ne bőrösödjön meg.
A duplájára kelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett (ide kell a finomliszt) deszkára és hajtogassuk simára. Vágjuk 8 egyforma részre és egyesével formázzuk kis gombóccá. Először körben haladva középre húzogatjuk, hogy feszes legyen, majd a deszkán a lezárással lefelé feszesre gömbölyítjük. Lapítsuk kicsit el és tegyük félre egy sütőpapírral bélelt tálcára vagy tepsire. Szépen formázzuk, gömbölyítsük meg a többit is egyesével és fóliával letakarva hagyjuk őket 30 percig kelni.
A csokimázhoz egy kis lábosban felmelegítjük a tejszínt. Ha már forr levesszük és ráöntjük a felaprított csokoládéra. Hagyjuk 2 percet állni majd keverjük teljesen simára.
Egy magasfalú serpenyőbe vagy lábosba öntsünk 4 cm magasságig olajat és hevítsük fel közepesre. Ha van húshőmérőd akkor 160 fokra kell melegíteni. Tegyünk bele 3 fánkot, hogy legyen helyük nőni és süssük 2 percig. Fordítsuk át és a másik oldalukat is süssük 2 percig. Ha ennyi idő alatt túl hamar barnulna akkor csökkentsük a hőt, ha nagyon halvány marad, akkor erősebbre kell venni. Nekem az indukcióson a 4-es fokozat a jó hozzá. A kisült fánkokat tegyük át egy szűrőbe, hogy lecsepegjenek.
A kihűlt vaníliakrémet alaposan keverjük át. Egy habzsákba egy fél centi átmérőjű csövet csúsztatunk, kivágjuk a végét és beleszorítjuk a zsákba. Töltsük bele a krém 2/3-át a többit a fánk mellé kínáljuk. Ehy éles késsel felszúrjuk a fánkokat és így töltjük meg a habzsákkal. A tenyerünkkel érzni, ahogy telítődik, így időben abba lehet hagyni, hogy ne buggyanjon ki a tetején.
Ha minddel megvagyunk fogjuk meg határozottan az egyiket és mártsuk bele a csokiba párszor, hogy a felesleg lejöjjön róla. Átfordítva tegyük egy rácsra, amíg megkötnek. Vagy amíg a családtagokat távol tudjuk tartani.
Alapanyag ár: 1500 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Amerikai
Kulcsszó: amerikai fánk, csokimáz, fánk, töltött fánk