4 főre
0,5 kg csiperke
fél marék szárított erdei gomba (jelen esetben trombita)
6 gerezd fokhagyma (vagy másfél ek. fokhagymapor)
2 dl tejszín
3 vékony karika tv paprika
1 közepes fej hagyma
4 ág kakukkfű
10 cm tejszínes krémsajt (én csak a maciban bizok)
3 ek mascarpone
10 dkg parmezán (finomra reszelve)
só, bors
35 dkg tészta
Az erdei gombákat egy órára beáztatom forró vízbe. Fél óra elteltével, fel teszem forrni a vizet a tésztának. A csiperkét lekefélem, felvágom jó nagy, húsos szeletekre, hogy legyen mit harapni a kész ételben. A hagymát meghámozom és a paprikával lehető legapróbbra összevágom. Kevés olivaolajon lassú tűzön megdinsztelem őket. Az erdei gombákat leszűröm, 1 dl vizet felfogok az áztató levükből és kicsit összevágom.
Amint üveges lesz a hagyma, ráreszelem a fokhagyma gerezdeket és rádobom az összes gombát. A lángot kicsit feljebb veszem alatta és állandó kevergetés mellett alaposan összepirítom. Amikor a gombáknak kezd színe lenni, jó sok borsot őrölök a tetejükre és rádobom a kakukkfűvet is. 2-3 percig még így pirítgatom az egészet.
Ráöntöm a gomba levét, a tejszínt, a sajtokat. Nem úgy tűnik, mintha szeretne egynemű szósz lenni, de amint felolvadnak a sajtok, könnyen el lehet keverni az egészet egy fakanállal. 10 percig lassú tűzön rotyogtatom, majd lezárom. Ekkor sózom csak meg.
Mielőtt a tésztát leszűrném, kb. fél decit kiveszek a főzővízéből és ráöntöm a gombás szószra. Ebbe forgatom a leszűrt tésztát. Az egészet lefedem és 8 percig nem engedik senkit a közelébe. Ennyi idő alatt a tészta kellemesen megszívja magát a gőzben a gombás szósszal.
Vélemény, hozzászólás?