Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Túrós batyu recept ◾ ESZMÉNYI, FOSZLÓS PÉKSÜTI

Írta Posted on 0 Nincs címke 1

Ez egy jó kis házi túrós batyunak nincsen párja. A tésztáját lehet készíteni blundel, azaz élesztős vajas levelesből és hagyományos, egyszerű kelt tésztából is. Én most a sima, egyszerű keltet mutatom meg és majd a kakaós csigánál végig vesszük a blundel csínját-binját. Nekem két dolog fontos: 1. legyen benne jó sok töltelék. Formázásnál kicsit soknak tűnhet, de a videón is láthatod, hogy simán belefért. 2. a tészta ne legyen túl édes, hagyja érvényesülni a tölteléket. Éppen csak ölelje körbe a túrót és legyen puha. Ezért fontos, hogy ne süssed tovább, mint elég, mert kiszárad.

Hozzávalók 9 db-hoz:

A tésztához:
20 dkg kenyérliszt BL80
15 dkg finomliszt BL50
3 dkg vaníliás porcukor
8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
1 db tojás
3 dkg puha vaj
2 evőkanál olaj
1/2 teáskanál só
1 felvert tojás

A töltelékhez:
30 dkg túró
6 dkg vaníliás porcukor
2 dkg búzadara
1/2 citrom reszelt héja

Elkészítés:

1. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a liszteket a vaníliás porcukorral és az élesztővel. (Ha friss élesztőt használunk, akkor a tejet langyosítsuk meg a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt és 5 perc állás után keverjük a lisztekhez.) Vegyítsük bele a sót is, és jöhet a tej a tojás, a vaj és az olaj is. 8-10 perc alatt sima, ruganyos tésztává dagasztjuk, gombócot formálunk belőle és kb. 1 óra alatt hagyjuk a duplájára kelni.

2. Addig készítsük el a túrótölteléket, mert annak is kell idő, hogy a dara meg tudja szívni magát. A túrót egy villával áttörjük és hozzászórjuk a vaníliás porcukrot és a búzadarát. Belereszeljük a fél citrom héját és a villával alaposan összedolgozzuk.

3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára emeljük és szögletes formára igazítjuk. Nyújtófával 30 x 30 cm-es négyzet alakúra nyújtjuk úgy, hogy időnként a kezünkkel megigazítjuk az oldalait és 90 fokot fordítunk rajta, hogy egyenletes legyen a tészta vastagsága.

4. Egy vonalzó segítségével 10 centinként bejelöljük függőlegesen és vízszintesen is, majd 9 egyforma méretű négyzetre vágjuk. 1 felvert tojással a  vékonyan körbekenjük a széleket. A tölteléket arányosan elosztjuk a tészták közepén.

5. A tészta két ellentétes sarkát kicsit meghúzzunk és összecsípjük majd a maradék kettőt is. A csúcsát egyik kezünkkel szorosan tartjuk fölötte, míg a másikkal az éleket szorosan összenyomkodjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. Végül a tetején csavarjunk egyet és így tegyük egy sütőpapírral leterített tepsire. Nem kell finomkodni vele. Határozott mozdulatokkal ügyesen lehet haladni. Ha minddel megvagyunk a sütőt előmelegítjük 180 fokra és a batyukat hagyjuk még 30 percet kelni. Majd tegyük a sütőbe és 30 perc alatt süssük készre és porcukorral meghintve tálaljuk.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..