Ez egy jó kis házi túrós batyunak nincsen párja. A tésztáját lehet készíteni blundel, azaz élesztős vajas levelesből és hagyományos, egyszerű kelt tésztából is. Én most a sima, egyszerű kelt túrós batyut mutatom meg és majd a kakaós csigánál végig vesszük a blundel csínját-binját.
A legfinomabb túrós batyu
Nekem két dolog fontos: 1. legyen benne jó sok töltelék. Formázásnál kicsit soknak tűnhet, de a videón is láthatod, hogy simán belefért. 2. a tészta ne legyen túl édes, hagyja érvényesülni a tölteléket. Éppen csak ölelje körbe a túrót és legyen puha. Ezért fontos, hogy ne süssed tovább a túrós batyut, mint elég, mert kiszárad.
A jó túrós batyu készítése
A túrós batyu esetében is minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a levegő hőmérsékletére is nagyon figyeljünk oda. Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet, így tuti jól sikerül a túrós batyu.
A kelt tészta ujjtesztje
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
Mire jó a kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
📖 Recept
Túrós batyu recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg kenyérliszt (BL80)
- 15 dkg finomliszt (BL55)
- 3 dkg vaníliás porcukor
- 7 gramm porélesztő (3 dkg friss élesztő)
- 1,5 dl tej (langyos)
- 1 db tojás
- 3 dkg teavaj (puha)
- 2 evőkanál étolaj
- ½ teáskanál só
- 1 db tojás (felvert)
A töltelékhez:
- 30 dkg túró
- 6 dkg vaníliás porcukor
- 2 dkg búzadara
- ½ db citrom reszelt héja
Elkészítés
- Egy nagy keverőtálban összekeverjük a liszteket a vaníliás porcukorral és az élesztővel. (Ha friss élesztőt használunk, akkor a tejet langyosítsuk meg a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt és 5 perc állás után keverjük a lisztekhez.) Vegyítsük bele a sót is, és jöhet a tej a tojás, a vaj és az olaj is. 8-10 perc alatt sima, ruganyos tésztává dagasztjuk, gombócot formálunk belőle és kb. 1 óra alatt hagyjuk a duplájára kelni.
- Addig készítsük el a túrótölteléket, mert annak is kell idő, hogy a dara meg tudja szívni magát. A túrót egy villával áttörjük és hozzászórjuk a vaníliás porcukrot és a búzadarát. Belereszeljük a fél citrom héját és a villával alaposan összedolgozzuk.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára emeljük és szögletes formára igazítjuk. Nyújtófával 30 x 30 cm-es négyzet alakúra nyújtjuk úgy, hogy időnként a kezünkkel megigazítjuk az oldalait és 90 fokot fordítunk rajta, hogy egyenletes legyen a tészta vastagsága.
- Egy vonalzó segítségével 10 centinként bejelöljük függőlegesen és vízszintesen is, majd 9 egyforma méretű négyzetre vágjuk. 1 felvert tojással a vékonyan körbekenjük a széleket. A tölteléket arányosan elosztjuk a tészták közepén.
- A tészta két ellentétes sarkát kicsit meghúzzunk és összecsípjük majd a maradék kettőt is. A csúcsát egyik kezünkkel szorosan tartjuk fölötte, míg a másikkal az éleket szorosan összenyomkodjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. Végül a tetején csavarjunk egyet és így tegyük egy sütőpapírral leterített tepsire. Nem kell finomkodni vele. Határozott mozdulatokkal ügyesen lehet haladni. Ha minddel megvagyunk a sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeverés nélkül, alsó-felső sütés (légkeveréssel 160 fok) és a batyukat hagyjuk még 30 percet kelni. Majd tegyük a sütőbe és 30 perc alatt süssük készre és porcukorral meghintve tálaljuk.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Márta
Drága Annuska!
Nagyon örvendtem, hogy rátaláltam a csatornádra. A kedves előadásmódod hozzájárult ahhoz, hogy minél hűségesebben hallgassam a videóidat.
Őszintén szólva gyermekkorom óta nem voltam nagyon édesszájú, inkábba sós rúdakat, sós pereceket kedveltem. De a te süteményeid és tortáid megkedveltették magukat. Nekem az a kérésem, hogyha befér a programodba, akkor szeretném a vegetáriánus, valamint vegán második fogások receptjeit látni, és hallani tőled. Előre is köszönöm szépen
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat.
Jelenleg is van már több vega és vegán receptem is, amiket megtalálsz az oldalamon itt:
https://annuskam.hu/tag/vegan/
https://annuskam.hu/category/zoldseg-recept/
Mivel magam is gyakran tartok növényi napokat, így ezek a receptek is mindenképpen bővülni fognak.