fbpx

A főzelékek között nehezen találok olyat, amit ne szeretnék, de a tejfölös krumplifőzelék mindenképpen a kedvenceim között szerepel. A gyomromnak igazi komfort étel, mert nem nehezít el és nem esem tőle kajakómába se. Ráadásul vacsoráig eszembe se jut az evés. Ilyen ételből, mint a krumplifőzelék, sokkal több kellene a világra.


Tejfölös krumplifőzelék

Előkészítési idő 10 perc
Főzési idő 30 perc
Elkészítési idő 40 perc
Adag 6 személy
A főzelékek között nehezen találok olyat, amit ne szeretnék, de a tejfölös krumplifőzelék mindenképpen a kedvenceim között szerepel.

Hozzávalók

A főzelékhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db fokhagymagerezd
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1,75 kg krumpli (pucolva 1,5 kg kell)
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 1 csipet kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 3 teáskanál
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors

A habaráshoz:

  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 2 evőkanál víz
  • 20 dkg tejföl

Elkészítés 

  • A lábost alacsony hőmérsékletre melegítjük. Addig meghámozunk egy hagymát és finomra aprítjuk. 1 kis darab fokhagymát is hozzávagdalunk, majd egy kevés olajra szórjuk és átkeverjük. Amíg egészen alacsony lángon pároljuk a hagymákat, van idő meghámozni a burgonyákat. Utána mindenképpen alaposan öblítsük le tiszta vízzel.
  • Ha megpárolódott a hagyma szórjuk meg a piros paprikával, amit forgassunk át alaposan az olajos hagymás alappal, majd öntsük fel fél liter vízzel. A krumplikat vágjuk karikára (vagy ízlés szerint kockázhatjuk is) és tegyük a lábosba. Annyi vizet öntsünk rá, ami éppen hogy nem lepi el, mert még jön bele a tejfölös habarás is. Fűszerezzük majorannával, kakukkfűvel, babérlevéllel, sóval, borssal és 1 kanál cukorral, hogy ellensúlyozza majd az ecetet. Keverjük kicsit át és lefedve kb. 30 perc alatt főzzük meg a krumplikat.
  • Ha már megpuhult, a habaráshoz a keményítőt keverjük simára pár kanál vízzel, forgassuk össze a tejföllel és a hőkiegyenlítéshez a főzelék levéből is keverjünk hozzá. Így már bátran visszaönthetjük a lábosba. Miután elkevertük, gazdagítsuk vajjal és ha elolvadt ízlés szerint egy kevés ecettel tegyük pikánssá.
Recept kategória: Főétel
Konyha: Magyar
Kulcsszó: krumplifőzelék



Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .