A nyár megunhatatlan és kihagyhatatlan fogása a hagyományos szilvás gombóc. Ebből a tapasztalatom szerint nem lehet eleget készíteni. Teljesen mindegy hány kg krumplival állok neki, a család tutira nem akad ki, hogy jaj túl sok lett.
Krumplifőzés a gombóchoz
Hagyományosan hámozás nélkül szoktuk főzni ehhez a burgonyát, de valójában ez majdnem mindegy. Most csak olyat tudtam venni a gombócnak való, C típusú, sárga burgonyából, amiben alig akad két egyforma méretű, így jobb meghámozni és nagyjából ugyanakkorára darabolni, hogy egyszerre puhuljanak meg.
A jó szilvás gombóc titka
- Csakis C típusú, öreg krumplit szabad venni hozzá. Ha olyan újkrumplit veszel hozzá, aminek még pereg le a héja. Annak magasabb a víztartalma és ezért nem jó.
- Puhára kell főzni a krumplit és nagyon ügyelni rá, hogy ne főjjön szét.
- Teljesen hagyni kell hidegre hűlni a burgonyát a begyúrás előtt. Én többnyire előző nap főzöm meg a krumplit és a hűtőbe teszem éjszakára. Így veszi fel a legkevesebb lisztet. 1 kg-hoz elég 20 dkg és úgy lesz a legfinomabb.
A hagyományos szilvás gombóc fagyasztása
Többször kérdeztétek már, hogy lehet-e fagyasztani. Igen, nagyon jól bírja a fagyasztást, de mindenképpen a kifőzés előtt fagyaszd le egy tálcán betéve. Amikor már keményre fagyott nyugodtan dobozolhatos is, hogy kevesebb helyet foglaljon. A kifőzés pedig ugyanúgy megy. Ne hagyd felolvadni, még fagyosan tedd a lassú forrásban lévő vízben. Miután feljönnek a víz tetejére, 3-4 perc elteltével elkészülnek.
Tojásmentes gombóc tészta
Nekünk sokkal jobban ízlik tojás nélkül elkészítve a tészta. Jobb állaga van, mivel kevesebb lisztet igényel. Az egy butaság, hogy tojás nélkül szétesik a tészta, hiszen a nagyvilágon csak a mi konyhánkra jellemző ez, hogy tojást is használunk hozzá. Azt gondolom, hogy minden ételt, így a gombócot is mindenki úgy készítse el, ahogy neki bevált, és ne erőltesse rá másra a saját meggyőződését. Ez egy szép szabad világ, tiszteljük egymás konyháját.
Sárgabarackos gombóc
A 2 évvel ezelőtti sárgabarack gombóc videóban már mutattam, hogy nem szoktam kinyújtani a tésztát, felvagdosni és úgy tölteni. Hanem egy hengert formázok és abból vágok szeleteket. Na, de pont itt érhető tetten, mennyire változik az ember, már hengert se szoktam formázni.
📖 Recept
Házi szilvás gombóc recept
Hozzávalók
A gombóchoz:
- 1,2 kg burgonya (C típusú, sárga)
- só
- 5 dkg teavaj
- 30 dkg finomliszt
- 50 dkg szilva
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
A morzsához:
- 25 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg teavaj
Elkészítés
- A burgonyákat meghámozzuk, egyforma darabokra vágjuk, megmossuk és bő vízben feltesszük főni. A vízbe tegyünk 1 evőkanál sót és kb. 30 perc alatt főzzük puhára. A megfőt burgonyákat szűrjük le, majd krumplinyomóval törjük finomra. A súlya a főzés után kb. 1 kg. Most jön egy hosszú szünet egészen addig, amíg teljesen, de tényleg teljesen hidegre nem hűl.
- A szilvákat csak annyira vágjuk be, hogy könnyen kijöjjön a magja, így jobban megtartja majd a fahéjas porcukrot. A porcukrot és a fahéjat egy kis tálban összekeverjük későbbre. A serpenyőt közepes lángon felhevítjük és a zsemlemorzsát pirítani kezdjük. Én csak akkor adom hozzá a vajat, amikor már szép színe van, mert úgy tapasztaltam, hogy így kevesebb zsiradék kell hozzá. A prézlit közben időnként átkeverjük és ha már szép, pirult színe van, beletesszük a vajat is. Szépen kevergessük el, hogy szaftos legyen mindenhol és ez készen is van.
- A burgonyához mérünk 20 dkg finomlisztet, 1 bő teáskanál sót és a vajat. Tegyünk fel egy nagy lábos vizet forrni a gombóchoz és közben gyúrjuk össze a tésztát. Én először mindig kevesebb liszttel próbálkozom, hiszen akkor a legfinomabb, ha keveset teszünk hozzá. Ha kevesebbel is ilyen szépen elválik a táltól és a kezüntől, akkor a világért se adjunk hozzá többet, de ha kell akkor apránként még gyúrjunk hozzá annyit, amíg ilyen jól kezelhető lesz, ragacs mentesen.
- Kiveszünk egy kisebb darabot, golyóvá forgatjuk és a tenyerünkben ellapítjuk. Jöhet bele a szilva, és a mag helyére a fahéjas porcukor. Egyszerűen rányomkodjuk a tésztát úgy, hogy bezáródjon a gyümölcs felett is. Kicsit formázzuk és a lisztezett tálcára letesszük.
- Amikor már lassú forrásban van a víz, beletesszük az első gombócokat. Egyszerre ne tegyünk 5-6 db-nál többet. Így pár perc alatt szépen feljönnek a víz tetejére. További 3-4 percig főzzük, majd alaposan lecsepegtetve a morzsára szedjük és meghempergetjük őket. A többit ugyanígy készítjük el.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?