fbpx

A sütőben sült tejberizs miatt nem kell aggódni, hogy leég és nem kell órákig kevergetni se. Az eredmény puha, telt, krémes tejberizs, amilyen főzéssel sosem lesz ilyen finom! A receptvideóban mutatom lépésről lépésre.

Családi kedvenc

Ha az evésről van szó, nagy népszerűségnek örvend, de főzni már sokan nem szeretik. Sokszor végtelennek tűnik az idő mire megpuhulnak a rizsszemek és közben ott lebeg a leégéstől való félelem és a folyamatos kevergetés. Sütőben készítve sokkal egyszerűbb és semmi extra fakszni nem kell hozzá.  Mindent beleszórunk egy sima sütőtálba, egyszer megkeverjük félidőben és kész is vagyok. Nem kell aggódni, hogy leég, pedig ki se vajazzuk a jénait. Az eredmény pedig egy tökéletesen puha és krémes tejberizs. Olyan puha és telt lesz minden rizsszem, amit főzéssel sosem lehet ilyenre elkészíteni. Na lássunk is neki.

A helyes rizsválasztás nagyon fontos

A legfontosabb, hogy kerekszemű rizst vegyünk hozzá, mert sokkal több nedvességet képes felvenni és a magasabb keményítőtartalom miatt krémesebb lesz az étel. Sokan azt hiszik, hogy a keményítő a csak a szemek külsején van, de valójában az egész rizs tartalmazza és a lassú főzés közben a folyadéktól zselésedik és besűríti a tejet vagy rizottónál az alaplevet. A rizsen lehet szennyeződés vagy a fényezés, koptatás miatt talkum por, ezért szórjuk egy szűrőbe és folyó víz alatt alaposan mossuk meg.

Fűszeres tejberizs

Sütés előtt nyugodtan fűszerezheted pl. citrom vagy narancshéjjal. Fahéjjal, kakaóval vagy kardamommal. Én inkább a feltétekkel szeretek variálni, ezért többnyire csak vaníliával készítem.

Mi van, ha nem főtte el a levét?

Nálam 2 óra lassú sütés alatt még sosem maradt alatta sok, de nyugodtan hagyd bent tovább 15-25 perccel, megégni nem fog. Az átkeverésnél még úgy tűnik, hogy több folyadék maradt alatta, de amint átkeverjük felszívja és tökéletesen krémes lesz.

Sütőben sült egyiptomi tejberizs vagy török sült tejberizs?

Sokan azt gondolhatják, hogy ez az étel az egyiptomiak vagy törökök ikonikus sült rizses desszertje, de az általában főzéssel készül és a kész tejberizst szokták csak magas hőfokon megsütni, hogy a tetején karamellizálódjon a tej és a cukor. Itt is valamennyire karamellizálódik, de közel sem kapunk olyan sötét tejkaramellát a tetején, mint a török desszertnél.


Sütőben sült tejberizs egyszerűen

Előkészítési idő 5 perc
Főzési idő 2 óra
Elkészítési idő 2 óra
Adag 4
Krémes, sült tejberizs házilag. Sütőben készítve nem kell mellette állni és kevergetni, mint a főzésnél. Plusz így készítve nem is tud leégni. Ki kell próbálnod neked is!

Hozzávalók

  • 15 dkg kerekszemű rizs
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 1 liter tej
  • 1 dl tejszín (vagy tej)

Elkészítés 

  • A sütőt melegíttsük elő 150 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül). A rizst egy szűrőben, folyó víz alatt alaposan mossuk meg és lecsöpögtetve szórjuk egy 2 literes jénai tálba.
  • Szórjuk rá a cukrot, vaníliás cukrot és egy csipet sót. Öntsük fel a tejjel és a tejszínnel. Ha szeretnéd fűszerezni, most add hozzá (pl. citromhéj, kardamom, fahéjrúd, stb.). Alaposan átkeverjük és betesszük az előmelegített sütőbe egy órára.
  • Keverjük át, hogy az összeállt szemek szétessenek és mehet vissza egy újabb órára. Ha már szépen megduzzadtak a szemek és nagyjából elfőtte a levet, akkor jó, kivehetjük. Keverjük át, hogy az alatta maradt folyadékot is felvegye és krémes legyen. Kihűlés után, hűtőben tároljuk maximum 3 napig.
Alapanyag ár: 600 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: egyszerű desszertek, sült tejberizs, sütés kezdőknek, tejberizs

Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .