A sütőben sült tejberizs miatt nem kell aggódni, hogy leég és nem kell órákig kevergetni se. Az eredmény puha, telt, krémes tejberizs, amilyen főzéssel sosem lesz ilyen finom! A receptvideóban mutatom lépésről lépésre.
Tejberizs a családi kedvenc
Ha az evésről van szó, nagy népszerűségnek örvend, de főzni már sokan nem szeretik. Sokszor végtelennek tűnik az idő mire megpuhulnak a rizsszemek és közben ott lebeg a leégéstől való félelem és a folyamatos kevergetés. Sütőben készítve sokkal egyszerűbb és semmi extra fakszni nem kell hozzá. Mindent beleszórunk egy sima sütőtálba, egyszer megkeverjük félidőben és kész is vagyok. Nem kell aggódni, hogy leég, pedig ki se vajazzuk a jénait. Az eredmény pedig egy tökéletesen puha és krémes tejberizs. Olyan puha és telt lesz minden rizsszem, amit főzéssel sosem lehet ilyenre elkészíteni. Na lássunk is neki.
A tejberizshez milyen rizsfajta kell
A legfontosabb, hogy kerekszemű rizst vegyünk hozzá, mert sokkal több nedvességet képes felvenni és a magasabb keményítőtartalom miatt krémesebb lesz az étel. Sokan azt hiszik, hogy a keményítő a csak a szemek külsején van, de valójában az egész rizs tartalmazza és a lassú főzés közben a folyadéktól zselésedik és besűríti a tejet vagy rizottónál az alaplevet. A rizsen lehet szennyeződés vagy a fényezés, koptatás miatt talkum por, ezért szórjuk egy szűrőbe és folyó víz alatt alaposan mossuk meg.
Laktózmentes tejberizs
Szerencsére ma már nagyon sok növényi tejet lehet vásárolni országszerte az üzletekben. Én leginkább a kókusztej és konzerves kókusztej (tejszín helyett) keverékével szeretem elkészíteni. 1 zöldcitrom lereszelt héjával és a levével kiegészítve nekem annyira ízlik, hogy kakaó vagy bármi más egyéb nélkül eszem. A többi növényi tejjel, zabbal, rizzsel, szója, stb. is működik, de ízlése válogatja, hogy melyikkel ízlik a legjobban. Nekem a kókusz utána a mandula és mogyorótej, ami a legfinomabb eredményt adta. Ezeknél elhagytam teljesen a tejszín részt és az helyett is tejet használtam, plusz egy kanál kókuszzsírt, hogy meglegyen a selymes állaga a végén.
Fűszeres tejberizs
Sütés előtt nyugodtan fűszerezheted pl. citrom vagy narancshéjjal. Fahéjjal, kakaóval vagy kardamommal. Én inkább a feltétekkel szeretek variálni, ezért többnyire csak vaníliával készítem.
Mi van, ha nem főtte el a levét a tejberizs?
Nálam 2 óra lassú sütés alatt még sosem maradt alatta sok, de nyugodtan hagyd bent tovább 15-25 perccel, megégni nem fog. Az átkeverésnél még úgy tűnik, hogy több folyadék maradt alatta, de amint átkeverjük felszívja és tökéletesen krémes lesz.
Sütőben sült egyiptomi tejberizs vagy török sült tejberizs?
Sokan azt gondolhatják, hogy ez az étel az egyiptomiak vagy törökök ikonikus sült rizses desszertje, de az általában főzéssel készül és a kész tejberizst szokták csak magas hőfokon megsütni, hogy a tetején karamellizálódjon a tej és a cukor. Itt is valamennyire karamellizálódik, de közel sem kapunk olyan sötét tejkaramellát a tetején, mint a török desszertnél.
📖 Recept
Sütőben sült tejberizs egyszerűen
Hozzávalók
- 15 dkg kerekszemű rizs
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 liter tej
- 1 dl tejszín (vagy tej)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 150 fokra (alsó-felső sütés,légkeverés nélkül). A rizst egy szűrőben, folyó víz alatt alaposan mossuk megés lecsöpögtetve szórjuk egy 2 literes jénai tálba.
- Rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. Felöntjüka tejjel és a tejszínnel. Ha szeretnéd fűszerezni, most add hozzá (pl.citromhéj, kardamom, fahéjrúd, stb.). Alaposan átkeverjük és az előmelegítettsütőbe tesszük egy órára.
- Átkeverjük, hogy az összeállt szemek szétessenek és mehet visszaegy újabb órára. Ha már szépen megduzzadtak a szemek és nagyjából elfőtte alevet, akkor jó, kivehetjük. Átkeverjük, hogy krémes legyen és tálalhatjuk.Kihűlés után, hűtőben tároljuk maximum 3 napig.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?