Képzeld el a legpuhább bucit, aminek a közepében olvadt sajt lapul. Ugye jól hangzik? Ráadásul ez nem csak sima töltött buci. Koszorú formába rendezgetve sül meg, amitől még látványosabb vendégváró lesz. A közepét üresen is hagyhatjuk, de szerintem ezzel a paradicsomszósszal lesz igazán különleges.

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:
25 dkg kenyérliszt BL80
25 dkg finomliszt BL55 + a formázáshoz
8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
2 dkg porcukor
1 teáskanál só
1,5 dl langyos víz
1 egész tojás
2 evőkanál tejföl
12 dkg puha vaj

Az összeállításhoz:
35 dkg trappista vagy gouda sajt
5 dkg olvasztott vaj
3 ág petrezselyem
1-1 ág kakukkfű és rozmaring
1 teáskanál oregánó
1/2 teáskanál fokhagymapor vagy 1 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt fekete bors

Az olaszos paradicsommártáshoz:
40 dkg daraboltparadicsom-konzerv
1/2 teáskanál fokhagymapor vagy 1 gerezd felaprítva
1 teáskanál oregánó
8-10 levél bazsalikom vagy 1 evőkanál szárított
1 ág kakukkfű
só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a porcukrot, a sót és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki és beleöntjük a vizet. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a vajat. Alaposan összedolgozzuk a tésztát és a deszkára emelve kb. 6-8 percig dagasszuk amíg feszes és sima felületű lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.

2. Egy trappista vagy gouda sajtból előbb vastag szeleteket majd 15 nagyobb és 9 kisebb kockát vágunk. A megkelt tésztát a deszkára borítjuk és az egyharmadát levágjuk. Hengert formázunk belőle és 9 egyforma darabra vágjuk. A nagyobbik tésztát téglalap alakúra nyomkodjuk és három részre vágjuk. Mindhármat tovább szeleteljük 5-5 darabra.

3. A 9 kicsivel kezdünk. Az első tésztából kis korongot lapítunk és a közepébe teszünk egy kisebb sajtkockát. Körben a peremét összezárjuk a sajton és a két tenyerünk között golyót formázunk belőle. Az összes többit így töltsük meg egymás után.

4. Ha megvagyunk vele egy sütőpapírral leterített tepsi közepére tegyünk egy kis tálkát fejjel lefelé. Sorakoztassuk köré a 9 kis golyót. Most jöhetnek a nagyok. Mind a 15-öt egyesével töltsük meg a nagyobb sajtkockákkal és tegyük őket körben a tepsire. Ha megvagyunk vele a kezünkkel igazítsuk össze, ügyelve rá, hogy szép kerek koszorúformát kapjunk.

5. A vajat olvasszuk meg és aprítsunk fel 3 ág petrezselymet. Jöhet hozzá 1 – 1 ág kakukkfű és rozmaring levele is. Finomra aprítva szórjuk a vajba. Jöhet bele oregánó, frissen őrölt fekete bors és só is. Keverjük el és egy ecsettel kenjük le vele a golyókat. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és a bucikat még hagyjuk kelni 30 percet. Majd süssük készre kb 30-35 perc alatt.

6. A szószhoz a paradicsomkonzervet egy kis lábosba öntjük. Fűszerezzük a fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel, sóval és borssal. Közepes lángon, időnként átkeverve 15 perc alatt összefőzzük. Végül a koszorúval együtt tálaljuk.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .