Képzeld el a legpuhább bucit, aminek a közepében olvadt sajt lapul. Ugye jól hangzik? Ráadásul ez nem csak sima töltött buci. Koszorú formába rendezgetve sül meg, amitől még látványosabb vendégváró lesz. A közepét üresen is hagyhatjuk, de szerintem ezzel a paradicsomszósszal lesz igazán különleges.
A jó kelt tészta készítése
Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a levegő hőmérsékletére is nagyon figyeljünk oda. Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
A kelt tészta ujjtesztje
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
Mire jó a kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
Hozzávalók 6 személyre:
A tésztához:
25 dkg kenyérliszt BL80
25 dkg finomliszt BL55 + a formázáshoz
8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
2 dkg porcukor
1 teáskanál só
1,5 dl langyos víz
1 egész tojás
2 evőkanál tejföl
12 dkg puha vaj
Az összeállításhoz:
35 dkg trappista vagy gouda sajt
5 dkg olvasztott vaj
3 ág petrezselyem
1-1 ág kakukkfű és rozmaring
1 teáskanál oregánó
1/2 teáskanál fokhagymapor vagy 1 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt fekete bors
Az olaszos paradicsommártáshoz:
40 dkg daraboltparadicsom-konzerv
1/2 teáskanál fokhagymapor vagy 1 gerezd felaprítva
1 teáskanál oregánó
8-10 levél bazsalikom vagy 1 evőkanál szárított
1 ág kakukkfű
só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
1. A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a porcukrot, a sót és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki és beleöntjük a vizet. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a vajat. Alaposan összedolgozzuk a tésztát és a deszkára emelve kb. 6-8 percig dagasszuk amíg feszes és sima felületű lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.
2. Egy trappista vagy gouda sajtból előbb vastag szeleteket majd 15 nagyobb és 9 kisebb kockát vágunk. A megkelt tésztát a deszkára borítjuk és az egyharmadát levágjuk. Hengert formázunk belőle és 9 egyforma darabra vágjuk. A nagyobbik tésztát téglalap alakúra nyomkodjuk és három részre vágjuk. Mindhármat tovább szeleteljük 5-5 darabra.
3. A 9 kicsivel kezdünk. Az első tésztából kis korongot lapítunk és a közepébe teszünk egy kisebb sajtkockát. Körben a peremét összezárjuk a sajton és a két tenyerünk között golyót formázunk belőle. Az összes többit így töltsük meg egymás után.
4. Ha megvagyunk vele egy sütőpapírral leterített tepsi közepére tegyünk egy kis tálkát fejjel lefelé. Sorakoztassuk köré a 9 kis golyót. Most jöhetnek a nagyok. Mind a 15-öt egyesével töltsük meg a nagyobb sajtkockákkal és tegyük őket körben a tepsire. Ha megvagyunk vele a kezünkkel igazítsuk össze, ügyelve rá, hogy szép kerek koszorúformát kapjunk.
5. A vajat olvasszuk meg és aprítsunk fel 3 ág petrezselymet. Jöhet hozzá 1 - 1 ág kakukkfű és rozmaring levele is. Finomra aprítva szórjuk a vajba. Jöhet bele oregánó, frissen őrölt fekete bors és só is. Keverjük el és egy ecsettel kenjük le vele a golyókat. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és a bucikat még hagyjuk kelni 30 percet. Majd süssük készre kb 30-35 perc alatt.
6. A szószhoz a paradicsomkonzervet egy kis lábosba öntjük. Fűszerezzük a fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel, sóval és borssal. Közepes lángon, időnként átkeverve 15 perc alatt összefőzzük. Végül a koszorúval együtt tálaljuk.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?