A csokoládés mogyorós nápolyi recept nagy előnye, hogy nincs benne semmilyen adalékanyag, vagy eltúlzott zsírmennyiség. Precízen a saját ízlésünknek megfelelően tudjuk ízesíteni.
Csokoládés mogyorós nápolyi
A mogyoró és az étcsoki miatt nagyon intenzív íze lesz, ha gyerekeknek is szánod vagy édesebb szájú vagy, akkor étcsoki helyett mindenképpen tejcsokit használj az elkészítéséhez. Vagy kóstold meg olvasztás után és édesítsd pluszban porcukorral.
Natúr ostyalap
Többféle ostyalapot lehet venni (Sparban, Eurofamilyben, Tescoban és Auchanban szoktam vásárolni), és szerintem mindegyik jó. Az viszont mindig lutri, hogy mennyire van megsütve. A halványakat nem szeretem, mert nincs túl sok ízűk és nem is annyira ropogósak, ezért a sütőben mindig kicsit rápirítok, amitől finomabb és még ropogósabb lesz a nápolyi.
Pralinémassza recept
A töltelékhez pralinémasszát készítünk, amit érdemes megtanulni, mert egy szuper finom krém, amivel csodálatos sütiket, fagyikat, csokikat lehet készíteni. Az alapja karamell, olajos mag és természetesen csokoládé. A mag lehet benne akár dió, mandula, sőt tökmag és napraforgómag is. Ezekt a karamella előtt meg lehet pirítani, hogy még intenzívebb ízűk legyen, de lehet natúrt is használni ez csak az egyéni ízlésen múlik. Csokoládéból is egyaránt lehet tejcsokit, fehércsokit és étcsokit is használni hozzá.
A parlinémassza nagyon hasonlít a híres, csokis-mogyorós krémhez és kihűlve kenhető is lesz. Annyira, de annyira finom, hogy el nem tudom mondani.
A ropogós nápolyi titka
Ahhoz, hogy a nápolyi hosszan ropogós maradjon nem adhatunk hozzá magasabb víztartalmú alapanyagot, mert a víztől megpuhulnak a lapok. Ezért a pralinémasszán kívül csak vajat olvasztunk bele. Valamint a tárolásánál nagyon ügyeljünk arra, hogy légmentesen csomagoljuk, mert a lakás páráját is fokozatosan felveszi.
📖 Recept
Csokoládés mogyorós nápolyi recept
Hozzávalók
- 7-8 db ostyalap
- 15 dkg cukor
- 15 dkg törökmogyoró (vagy dió, földimogyoró, tökmag, napraforgómag, stb.)
- 10 dkg teavaj
- 20 dkg étcsokoládé (60% feletti)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel) és egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk. 2 ostyalapot ráfektetünk és 6-8 perc alatt barnára pirítjuk. Ugyanígy pirítsuk meg a többi lapot is. Ha sikerült eleve szép pirultat venni, akkor a 2. ponttól kezd el a készítést.
- A karamellhez a cukrot tegyük egy serpenyőbe és a közepesnél alacsonyabb lángon hevítsük. Amikor már nagyobb területen folyékony óvatosan folyassuk a szilárd részekre, hogy előbb megolvadjon és időnként megkeverve olvasszuk teljesen folyékonyra. Vigyázzunk a hő erősségével. A karamellhez idő és türelem kell. Ha erős fokozatot használunk, akkor megég.
- Amikor már olvadt a karamellünk beleszórjuk a mogyorót. Keverjük alaposan össze, és szedjük egy szilikonos sütőlapra és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha nincs szilikonos lapod, akkor egy vékonyan kiolajozott fém tepsire szed hűlni. Kihűlés után a fémet megmozgatva könnyen lejön majd róla a karamellás mogyoró.
- Kihűlés után tördeljük egy késes aprítógép kelyhébe. Pulzálva, kezdjük el aprítani és csak azután járassuk hosszabban, hogy kicsire törtük. A szélére kitapadt részeket kaparjuk vissza. Pár perc elteltével a mogyoróból kezd kicsapódni az olajtartalma. Nekünk arra van szükségünk, hogy teljesen folyékony legyen az állaga.
- Melegítsünk vizet egy kisebb lábosban a gőzfürdőhöz és tegyünk fölé egy tálat, ami nem ér bele. Ebbe tegyük a vajat és tördeljük rá az étcsokoládét. Kevergetve melegítsük, amíg összeolvadnak. Szedjük a mogyoróhoz és a géppel dolgozzuk össze majd egy keverőtálban tegyük a hűtőbe 20 percre, hogy könnyebb legyen vele megtölteni a nápolyit.
- A lehűlt pralinékrémet keverjük át, hogy szép sima legyen. Az első ostyalapot kenjük meg vele alaposan és simítsuk el egyenletesen. Pontosan illesszünk rá még egy lapot és óvatosan nyomjuk össze. Jöhet egy újabb sor praliné krém kenés, majd még egy ostya. Így haladjunk szépen sorban, amíg tart az anyag. Vagy amilyen magasat szeretnénk. Nekem a 7 lapos vált be, de a boltiak általában 4 laposak szoktak lenni. A praliné mennyiség elég 2 db 4 lapos nápolyi megtöltésére is.
- A nápolyit alaposan becsomagoljuk alufóliába, hogy megvédjük a párától és tegyünk rá egy nehezéket, hogy összenyomja a nápolyit. A szeletelés előtt hagyjuk állni 2-3 órát, hogy megkössön a csokoládé. Hűtőben elég neki 1 óra is. Szeletelés után mindig alaposan becsomagolva kell tárolni, mert a szoba párájától megpuhul az ostya. A minőségét 1 hónapig őrzi meg.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Cili
Kedves Annuska!
Kipróbáltam a csokis mogyorós nápolyi receptedet (is)..Tökéletes! Szeretnék citromosat és csak kakaósat/csokisat is, tudnál ajánlani? Köszönöm!
Annus
Kedves Cili, köszönöm szépen a visszajelzést. Citromosat nem nagyon lehet normális alapanyagokból készíteni. Az többnyire aroma és és pálmazsír. A finomabb alapanyagok puhítanák a lapokat.
Cili
Köszönöm! 🥰