A ropogós házi nápolyit most csokis-mogyorós pralinékrém töltelékkel készítjük el. A házi változat nagy előnye, hogy pont annyira édes és zsíros, amennyire mi szeretjük.
Hozzávalók
7-8dbostyalap
15dkgcukor
15dkgtörökmogyoró(vagy dió, földimogyoró, tökmag, napraforgómag, stb.)
10dkgteavaj
20dkgétcsokoládé(60% feletti)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel) és egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk. 2 ostyalapot ráfektetünk és 6-8 perc alatt barnára pirítjuk. Ugyanígy pirítsuk meg a többi lapot is. Ha sikerült eleve szép pirultat venni, akkor a 2. ponttól kezd el a készítést.
A karamellhez a cukrot tegyük egy serpenyőbe és a közepesnél alacsonyabb lángon hevítsük. Amikor már nagyobb területen folyékony óvatosan folyassuk a szilárd részekre, hogy előbb megolvadjon és időnként megkeverve olvasszuk teljesen folyékonyra. Vigyázzunk a hő erősségével. A karamellhez idő és türelem kell. Ha erős fokozatot használunk, akkor megég.
Amikor már olvadt a karamellünk beleszórjuk a mogyorót. Keverjük alaposan össze, és szedjük egy szilikonos sütőlapra és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha nincs szilikonos lapod, akkor egy vékonyan kiolajozott fém tepsire szed hűlni. Kihűlés után a fémet megmozgatva könnyen lejön majd róla a karamellás mogyoró.
Kihűlés után tördeljük egy késes aprítógép kelyhébe. Pulzálva, kezdjük el aprítani és csak azután járassuk hosszabban, hogy kicsire törtük. A szélére kitapadt részeket kaparjuk vissza. Pár perc elteltével a mogyoróból kezd kicsapódni az olajtartalma. Nekünk arra van szükségünk, hogy teljesen folyékony legyen az állaga.
Melegítsünk vizet egy kisebb lábosban a gőzfürdőhöz és tegyünk fölé egy tálat, ami nem ér bele. Ebbe tegyük a vajat és tördeljük rá az étcsokoládét. Kevergetve melegítsük, amíg összeolvadnak. Szedjük a mogyoróhoz és a géppel dolgozzuk össze majd egy keverőtálban tegyük a hűtőbe 20 percre, hogy könnyebb legyen vele megtölteni a nápolyit.
A lehűlt pralinékrémet keverjük át, hogy szép sima legyen. Az első ostyalapot kenjük meg vele alaposan és simítsuk el egyenletesen. Pontosan illesszünk rá még egy lapot és óvatosan nyomjuk össze. Jöhet egy újabb sor praliné krém kenés, majd még egy ostya. Így haladjunk szépen sorban, amíg tart az anyag. Vagy amilyen magasat szeretnénk. Nekem a 7 lapos vált be, de a boltiak általában 4 laposak szoktak lenni. A praliné mennyiség elég 2 db 4 lapos nápolyi megtöltésére is.
A nápolyit alaposan becsomagoljuk alufóliába, hogy megvédjük a párától és tegyünk rá egy nehezéket, hogy összenyomja a nápolyit. A szeletelés előtt hagyjuk állni 2-3 órát, hogy megkössön a csokoládé. Hűtőben elég neki 1 óra is. Szeletelés után mindig alaposan becsomagolva kell tárolni, mert a szoba párájától megpuhul az ostya. A minőségét 1 hónapig őrzi meg.