Ki ne emlékezne a gyerekkori hókiflikre? Szerintem a nagymamák 90%-nak szerepelt a repertoárjában. Nem is csoda, viszonylag olcsó (akkoriban sok kertben volt mandula) és gyors sütemény. Ez egy kicsit feljavított és változata. Nagyon szeretem benne a mandula enyhe ízét és illatát. Most ez az én nagyim csemegéje. Szeretem sütni neki. Kávé, tea mellé eszegeti.
📖 Recept
Mandulás holdak
Ki ne emlékezne a gyerekkori hókiflikre? Szerintem a nagymamák 90%-nak szerepelt a repertoárjában. Nem is csoda, viszonylag olcsó (akkoriban sok kertben volt mandula) és gyors sütemény.
Hozzávalók
- 20 dkg finomliszt (BL55)
- 1 db tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 20 dkg teavaj
- 10 dkg mandula (darált)
- 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 1 csipet só
- 4 evőkanál vaníliás porcukor
Elkészítés
- Egy tálban összekeverem az összes száraz alapanyagot, majd a vajjal elmorzsolom. Ezután beleütöm a tojást és kézzel tempósan, összegyúrom. Két út formázási lehetőség is van. Vagy kinyújtom, jól alá lisztezve és szaggatom egy pogácsa formával. Vagy kicsípek diónyi darabokat és a kezemmel formázom őket egyesével, félhold alakúra. Nálam kedv kérdése, hogy mikor milyen lesz.
- 180C°-on sütöm 15 percig. Ezalatt nekem tökéletesen megsül. Nem túl finom, ha túl sül. Elveszti a zamatát. Általában szórni szokták az öregek vaniliás cukorral. Én meg nem. A sütőből kivéve beleborítom egy tálba, aminek az alja nyilván tele van vaniliás cukorral és jól összerázom (erőcsávók csak csínján, mert törik), így forrón jól bevonja és nem fog később szórodni sehova. Ez egy romlékony fajta. 4 napig áll el.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol a csokitorta mellett sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?