Ki ne emlékezne a gyerekkori hókiflikre? Szerintem a nagymamák 90%-nak szerepelt a repertoárjában. Nem is csoda, viszonylag olcsó (akkoriban sok kertben volt mandula) és gyors sütemény.
Hozzávalók
20dkgfinomliszt(BL55)
1dbtojássárgája
5dkgcukor
2evőkanálvaníliás cukor
20dkgteavaj
10dkgmandula(darált)
1dbcitrom(kezeletlen vagy bio)
1csipetsó
4evőkanálvaníliás porcukor
Elkészítés
Egy tálban összekeverem az összes száraz alapanyagot, majd a vajjal elmorzsolom. Ezután beleütöm a tojást és kézzel tempósan, összegyúrom. Két út formázási lehetőség is van. Vagy kinyújtom, jól alá lisztezve és szaggatom egy pogácsa formával. Vagy kicsípek diónyi darabokat és a kezemmel formázom őket egyesével, félhold alakúra. Nálam kedv kérdése, hogy mikor milyen lesz.
180C°-on sütöm 15 percig. Ezalatt nekem tökéletesen megsül. Nem túl finom, ha túl sül. Elveszti a zamatát. Általában szórni szokták az öregek vaniliás cukorral. Én meg nem. A sütőből kivéve beleborítom egy tálba, aminek az alja nyilván tele van vaniliás cukorral és jól összerázom (erőcsávók csak csínján, mert törik), így forrón jól bevonja és nem fog később szórodni sehova. Ez egy romlékony fajta. 4 napig áll el.