Vigyázz, kész, főzz! V. - Fűszerek
Rögtön az elején azt gondoltam, hogy a só lesz az én fűszerem, mert annyira nagyon szeretem. A legősibb, legpraktikusabb, legjobb fűszer. Nyilván mindenki őt vinné magával a lakatlan szigetre és nem bazsalikomot, koriandert és hasonlókat. Ki is találtam, hogy főtt kifli lesz durva sóval a tetején, ám az élet úgy hozta, hogy nem volt időm rá. Ugyanis a receptem elveszett és újra ki kellett volna kísérleteznem. Ezért a kedvenc salátafűszeremet vetettem be ezúttal stanglikra. Ezzel a mákos stangli recepttel aztán mákom lett. (jaj, szóviccet ne. szóviccet soha, mondaná Monthy összes)
25dkg vaj/zsír
25dkg liszt (én rétest használtam)
1teáskanál 20%-os ecet
6 teáskanál hideg víz
1 púpozott teáskanál só
8-10dkg reszelt sajt
1 tojássárgája
Tetejére:
1 dl tejföl
1 tojássárgája
1 marék mák
A hozzávalókat összegyúrjuk és éjszakára lefedve a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap 5-6 mm vastagra kinyújtjuk.
2dl tejfölben elkeverünk 1 tojássárgáját, majd ezzel megkenjük a tészta felületét, alaposan.
Megszórjuk mákkal, de lehet szezámmaggal, lenmaggal, stb..
Derelyevágóval kisujjnyi széles és kb. 10-15 cm hosszú stanglikra daraboljuk. 200 C°-on sütöttem 20 percig. Nagyon hamar kész lett. Ennek a sütinek, a felesleges aszalás/szárítás a halála.
Az eredetéről csak linkelek, két érdekes oldalt:
Egy másik legenda szerint az ópium azután jelent meg a földön, hogy Buddha - álmának elûzésére - kitépte és a földre hullatta szempilláit. Ezekbõl nõttek ki a mákvirágok. (Ezt a hivõk feltétel nélkül elhiszik, noha az ópium termesztése idõsebb a buddhizmusnál.) Érdekes. Hippokratész már i. e. 460 említi. Házipatika.
Vélemény, hozzászólás?