Nem hiányozhat az asztalról a puha, lekváros linzer karika a nagyi receptje szerint. Többféle linzert is szoktam sütni, de messze ez a tejfölös legkedvencebb a családunkban, úgyhogy ezt mutatom meg nektek az elsőként.
Linzer karika kekszkiszúró
Több év alatt gyűjtögettem össze ezeket, kis háztartási és cukrászkellékes üzleteket járva. Érdemes rákeresni a neten arra, hogy keksz kiszúró és a kicsi formák között nézelődni, illetve nyitott szemmel járni a boltok sütikellékes részén, mert ilyen kincsekre lehet bukkani.
📖 Recept
Klasszikus linzer karika recept tejföllel
Hozzávalók
- 30 dkg finomliszt (BL55)
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 15 dkg porcukor
- 1 dkg vaníliás cukor
- 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 15 dkg teavaj
- 5 dkg tejföl
- 1 db tojássárgája
- 20 dkg lekvár
Elkészítés
- A liszthez szórjuk a sütőport, a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, átszitáljuk egy keverőtálba és összekeverjük. Reszeljük bele a kezeletlen citromhéját ízlés szerinti mennyiségben, én azt szeretem, ha jó sok van benne.
- A hideg vajat beleszedjük és elmorzsoljuk a száraz alapanyagokkal. Amikor már apró, borsó méretűek a morzsák jöhet a tejföl és a tojássárgája is. Dolgozzuk sima tésztává. Nem kell tökéletesen kidolgozni, csak szépen álljon össze a tészta. Csomagoljuk egy fóliába és tegyük a hűtőbe 1 órára, hogy lehűljön és szebben tudjuk formázni.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel), egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk. A tésztát enyhén lisztezett deszkán először ellapítjuk mindkét irányban és utána jó vékonyra nyújtjuk. Szerintem akkor lesz finom, ha szép vékonyra van nyújtva, de ízlés szerint lehet vaskosabb is. Szaggassuk ki a nagyobb köröket. A leeső részeket összeszedjük, egybe gyúrjuk. A felét az előkészített tepsire sorakoztatjuk, a másik felének a közepét is kiszúrjuk és így tesszük a tepsire.
- Enyhén lisztezett deszkán újra vékonyra kinyújtjuk a megmaradt leeső tésztát. Kiszaggatjuk és a tepsire pakoljuk. Nagyon fontos, hogy a tészta hideg legyen mielőtt kisütöd. Ha szinte kiül rá a zsiradék és úgy érzed megmelegedett a kezedtől semmi pánik. Tedd be a hűtőbe 15-30 percre, hogy megdermedjen.
- Előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Nagyon fontos, hogy ne süssed túl. Nem kell megpirulnia, mert akkor kiszárad. Porcukorral meghintjük a karikák tetejét egyenletesen. Lekvárral kenjük meg a teli kekszeket egyenletesen és illesszük össze a porcukrossal egyesével. Frissen nem annyira finom, mint 1-2 napos állás után. Természetesen pár hétig is eltarthatóak egy jól záródó dobozban tárolva.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Roth Lászlóné Ilona
Meg fogom csinálni, mert más fajtát már készítettek, de ez jónak néz ki.
Annus
Örülök, hogy megtetszett 😊🤗🥰
Horváth Annabella
Nagyon szépen köszönöm a receptet mert ez nagyon finomak lettek amit sütöttem a te recepted alapján.. köszönöm szépen.további sok sikert kívánok 🙂🙂🙂🙂
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰
Agnesa Szepova
Koszonom a receptet biztos megcsinálim.Már veťem formáksat.
Annus
Örülök, hogy megtetszett 😊🤗🥰
Viki
Vajon tojássárgája nélkül működhet? A családban vannak tojásallergiások.
köszönöm!
Annus
Kedves Viki, természetesen működik tojás nélkül is. Több tejföllel kell beállítani a nedvességet.
Kovács Csilla
Megcsináltam! 🥰 Nagyon finom és omlós, imádom!
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.
Katus
Nagyon jó recept, kedvenc lett. KÖSZÖNÖM! 😍
Zádori Mónika
Nagyon köszönöm a receptet! Nagyon fincsi linzer😊❤
A családnak nagyon ízlett👌😊❤
Annus
Örülök, hogy elnyerte a tetszésedett!😊🤗🥰