Ez a puha mákos mézes puszedli zamatos, aromás és mindenekelőtt rögtön puha lesz. Nem kell napokig várni arra, hogy végre ehessük. Ugyanakkor hosszan eltartható, lehet kezdeni vele az ünnepi sütést.
Puha mákos mézes puszedli
Ebben a szalalkális receptben azt szeretem, hogy a sütés után rögtön puha lesz és nem kell várni arra, hogy alma mellé téve megpuhuljon. Régen több olyan receptet is próbáltam, amiknél 4-5 napba is beletellet, hogy fogyaszthatóra puhuljanak. Ez a mézes puszedli olyan puha sütés után, mint egy piskóta.
Töltött mézes puszedli
Én magam is, de a családom is hatalmas mákrajongó. Azonban puszedliből sosem találtunk mákosat, csak sima mézeset és diósat, narancsosat. Így három receptből mixeltem össze ezt a mákosat, azzal a céllal, hogy cukormentes szilvalekvárral szendvicseket készítsek belőle. Az oldalamon már korábban megosztottam a cukormentes szilvalekvár sütőben receptet, a linkre kattintva meg tudod nézni.
Diós, mandulás mézes puszedli
A mákkal ellentétben diósnak is nagyobb rajongótábora van, így örömmel megnyugtatlak, hogy ezt a receptet elkészítheted darált dióval vagy mandulával is. A 10 dkg mákot egy az egyben le lehet cserélni bármelyik olajos magra. Én is kipróbáltam és a diós verzió barack és csipkebogyólekvárral töltve nagyon-nagyon finom volt.
Mi az a szalalkáli?
A sütőpor, szódabikarbóna és az élesztő mellett, ez a negyedik olyan alapanyag, ami segít a tészták térforgatát megnövelni a sütés közben. Forró hő hatásárása szén-dioxidra, vízre és ammóniára bomlik és ez utóbbi miatt érzünk egy kellemetlen, szúrós illatot, ami végül elillan és nem marad nyoma sem a konyhákban, sem a süteményekben. Teljesen veszélytelen alapanyag, ismert mellékhatása sincs, de gázképződéskor irritálhatja a szemünket és a tüdőnket, ezért érdemes kiszellőztetni a konyhát. Története az 1800-as évekre nyúlik vissza, amikor még nem létezett sütőpor. August Oetker találta fel, manapság már ritkán használják a konyhában a csípős szaga miatt, gyakran sütőporral helyettesítik a receptekben.
Hogyan használjuk a szalalkálit?
A legjobb vékony tésztákhoz, apró- és soklapos süteményekhez bevetni, mert a vastagabb tészták keménnyé válhatnak tőle és nem tudnak úgy kiszellőzni, így nyomokban benne maradhat a kellemetlen ammóniás illat. A gázképződés csak a hőhatására kezdődik, ezért remek olyan süteményekbe használni, amiket hűtőben hosszabban érlelünk a sütés előtt. A szalalkálit lehet helyettesíteni a süteményben szódabikarbónával vagy sütőporral is, amikből 1-1 teáskanál kell a megadott mennyiséghez, azonban a sütemény állaga és eltarthatósága nem lesz ugyanaz.
Figyelem: A tésztát érdemes előző este bekeverni és a hűtőben érlelni.
📖 Recept
Mákos mézes puszedli
Hozzávalók
- 2 dkg teavaj (vagy olaj)
- 4 dkg méz
- 1 db tojás
- 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 12 dkg cukor
- 10 dkg mák
- 1 csipet só
- 5 dkg kandírozott citromhéj
- 75 ml tej
- 1/2 teáskanál szalalkáli (2 gramm)
- 20 dkg finomliszt
- 15 dkg szilvalekvár (a tálaláshoz)
- 1 evőkanál porcukor (a tálaláshoz)
Elkészítés
- Egy keverőtálba szedjük a puha vajat, a mézet és a tojást. Belereszeljük egy egész citrom héját és kézi habverővel simára keverjük pár perc alatt. A mákot és a cukrot finomra daráljuk és így szórjuk a tálba. Meghintjük egy csipet sóval, a kandírozott citromhéjjal és simára keverjük.
- A szalalkálit beleszórjuk a tejbe és belefacsarjuk a fél citrom levét is. Elkeverjük és várjuk meg, hogy szépen felhabozzon. A liszt és a tej felét a tálba szedjük, elkeverjük, majd a maradékot is hozzá dolgozzuk. Lefóliázva minimum 1 órára tegyük a hűtőbe, de a legjobb 1 éjszákat állni hagyni.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverés nélkül, alsó-felső vagy 160 fok légkeveréssel) és egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk. Habzsákkal, sima vagy fagyiskanállal egymástól 4 cm távolságra kis halmokat szaggatunk a tepsire.
- Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Miután kicsit hűlt, emeljük egy rácsra. Tálalhatjuk magában vagy szilvalekvárral töltve is. Jól zárodó dobozban, hűvös helyen 2 hétig tartható el, vagy a fagyasztóban 3 hónapig.
Még több karácsonyi recept videó, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Andrea
Kedves Annuskám! A recept fantasztikus, kipróbáltam. Fagyis kanállal szaggatva, viszont szörnyű nagyok lettek a sütik és nem is terültek el, hanem szép "bucik" maradtak.
Annus
Valószínűleg a nagyobb fagyis kanalat használtad, nálunk annak is nagy keletje lenne, de én mindig a kicsit veszem elő. 😊🤗🥰
Valeria Kovacs
Annuska! Nem lehet a szalalkalit kivaltani szodabikarbonaval? Utalom a szagat, hanyingerem van tole. Ha ki lehet akkor mennyi szodabikarbonat tegyek bele? Koszi a valaszod.
Annus
Dehogynem, a helyettesítésre külön kitérek a receptleírásban.😊🤗🥰