A házilag, szeretettel készült diós isler olyan finom, hogy újra meg újra meg fogod sütni. Én nem tudom manapság milyen anyagokkal dolgoznak, de sajnos egyre szedett-vedettebb islereket lehet kapni a bevált helyeken is. A készítése ugyan hosszadalmas, de minden egyes percenkünket megéri belefeccölni, mert az erdemény csodafinom.
Barna linzer tészta
Az eredeti isler, úgynevezett barna linzer tésztával készül, ami azt jelenti, hogy őrölt olajos magot is használunk hozzá, amiből szerintem a diós a legfinomabb ehhez, de azért a törökmogyoró is erősen a versenyben van és persze lehet készíteni mandulával, földimogyoróval, kesudióval, napraforgómaggal és bármivel, amihez kedved támad.
A diós isler mérete
Csakis rajtunk múlik hogyan szeretjük. Azt érdemes tudunk, hogy minél nagyobbat készítünk, annál nehezebb a csokival szépen bevonni. A legáltalánosabb átmérő 7 - 8 centi szokott lenni, de persze 10-12 centivel is lehet találkozni. Én az 5-6 centis méretet favorizálom, ezzel csinos 2-3 falatos sütiket kapunk. Általános megfigyelésem, hogy minél nagyobb egy cukrászda islerre annál biztosabb, hogy vaj helyett margarinnal, lekvár helyett csak valamilyen magos aromás termékkel és csoki helyett bevonómasszával készült.
Lekváros isler
A töltelék kérdésében minimum kettő, de inkább 3 táborral számolhatunk. Eredetileg piros lekvárral, ribizlivel készült, de ma már sok helyen a kicsit népszerűbb málnával készül. (Tudom, tudom eperrel is, de azt inkább hagyjuk.) Bogyós gyümölcs esetén csakis a szűrőn átpasszírozott magtalan lekvárt ajánlom nektek, kb. 5 perc alatt megvagy vele és sokkal minőségibb lesz a sütid. Borzasztó kínosnak érzem, amikor egy cukrász, azt fejtegeti, hogy azért használ magos lekvárt, hogy a vevő tisztában legy a süteméby gyümölcstartalmával. Ez pont olyan mosdatása a spórolásnak, mint amikor azt állítják, hogy vannak sütik, amiket csak margarinnal lehet sütni és ezért nem teavajjal készíti....
A harmadik táborban a baracklevár pártiak vannak, nálunk a családon belül is szép számmal, ezért a felét így, a felét úgy töltöm.
Isler csokimáz
Lehet hozzá sima, 60% kakaótartalmú feletti étcsokit venni, de úgynevezett couverture (kuverture) csokit is, aminek magasabb a kakaóvaj tartalma ezért vékonyabb réteget képez a sütin, mint a hagyományos. Az Aldiban és Lidlben is szuper minőségben van. Általában vastag táblákban árusítják, de szép vékonyra lehet darabolni.
Csokitemperálás
A temperálásról már hosszabban beszéltem a moszkaueres videóban is. Érdemes megnézni, hogy miért van szükség a temperálásra és hogy hogyan tudod megúszni ezt a műveletet, ha akarod.
Az isler csokibevonása
Rendes cukrászüzemekben a csokival csak simán leöntjük a rácson várakozó islereket, de ehhez a mennyiséghez egy kiló csoki kellene, hogy szépen bevonja. Persze a felesleg lecsöpög és újra fel lehet használni máshoz, de itt-ott lenne benne morzsa meg ki akar ekkorát pancsolni otthon pár darab islerért? Ezért itthon egy villára helyezem őket egyesével és a temperált csokitál fölé tartva rákanalazom a csokit, és így a felesleg rögtön a tálba csöpög vissza. Így sokkal kevesebb csoki is elég hozzá és nem kell sokat mosogatni.
Az isler díszítése
Ünnepi alkalmakra kifejezetten csinosan mutat, ha díszítőcukrot teszünk rá. Normál alkalmakra mehet rá 1-1 diós is. Én fehércsokis csíkozással szoktam díszíteni, mert ezzel a készítés után meg tudom különböztetni a töltésük szerint őket. Jó, ha mindenki tisztában van vele, hogy melyik a barack és a ribizlilekváros.
📖 Recept
Legfinomabb isler recept
Hozzávalók
Az isler tésztához:
- 15 dkg finomliszt (BL55)
- 1 csipet só
- ½ teáskanál sütőpor (3 gramm)
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 7 dkg porcukor
- 5 dkg dió (darált)
- 12 dkg teavaj (hideg)
- 1 evőkanál habtejszín
- 1 db tojássárgája
Az isler töltéséhez:
- 20 dkg lekvár (ribizli, málna vagy sárgabarack)
Az isler bevonásához:
- 6 dkg fehér csokoládé
- 30 dkg étcsokoládé (60% feletti kakaótartalommal)
Elkészítés
- Egy keverőtálba átszitáljuk a lisztet a sót, a sütőport, vaníliás és a sima porcukrot. Beleszórjuk a darált dió és elkeverjük. A hideg vajat beledaraboljuk és a kezünkkel elmorzsoljuk a liszttel. Csak addig dolgozzuk, amíg a vajas morzsa borsónyi méretű lesz. Belekanalazzuk a tejszínt és a tojássárgáját is, majd gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünktől, simára dolgozzuk. Ketté vesszük a tésztát és 1-1 fóliába csomagoljuk szépen lelapítva, és 1 órára a sima hűtőbe tesszük dermedni.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel), 2 nagy tepsire sütőpapírt terítünk. A deszkát enyhén meghintjük liszttel és az egyik keményre hűlt tésztát vékonyra kinyújtjuk. Én szeretem 2-3 mm vékonyra ellaposítani, de ha még nem vagy gyakorlott isler készítő inkább ne menj 4-5 mm vastagság alá, mert nehéz lesz a csokival bevonás. A korongokat egyesével kiszaggatjuk és az előkészített tepsire rakosgatjuk egymástól kis távolságra, mert a sütőportól növekedni fognak.
- A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és további korongokat szaggatunk belőle. Ha elfogyott, jöhet a hűtőből a második adag tészta nyújtása és szaggatása is. Ha megtelt a tepsi mehet az előmelegített sütőbe sülni. Nagyon fontos, hogy a hideg tésztát tegyük a sütőbe, ha a szaggatás alatt megmelegedett, akkor tegyük a tepsit 15 percre a hűtőbe, hogy lehűljön a tészta a sütés előtt és omlósra süljön. 10 perc sütés után akkor jó, ha körben a szélén kicsit megbarnul. Ebben az állapotban kell kivenni, nem szabad tovább sütni.
- Miután kisültek és kihűltek a korongok a felének a talpát egyesével megkenjük a lekvárral, majd ráillesztünk egy üreset. Finoman addig nyomjuk, amíg a lekvár kiér a széléig. Ilyenkor még nagyon lágy és csúszkálós az isler. Várnunk kell 1-2 órát, hogy a lekvárt beszívja és stabilan álljon a csokizáshoz.
- Gőzfürdőt készítünk, annyi vízzel, hogy ne érjen a tál aljához. A fehércsokit apróra vágjuk és 2/3-1/3 részre osztjuk. A nagyobbikat kevergetve megolvasztjuk a tálban. Levesszük és belekeverjük a maradék harmadot, amikor már sima készen van. Most jöhet az étcsoki is egy külön tálba. Ezt is daraboljuk apróra és osszuk 1/3- 2/3 részre. A nagyobbik rész mehet a tálba olvadni. A maradékot pedig kisebbre vágjuk, hogy gyorsabb beleolvadjon majd. Ha már kezd olvadni kevergessük, hogy ne hevüljön fel túlságosan az elolvadáshoz. A víznek nem szabad forrnia alatta. Amikor elolvadt a csoki hozzászórjuk a maradékot, gyorsan csak kettőt keverünk rajta és azonnal levesszük a tűzről. Így keverjük addig, amíg az egész egynemű és szép sima lesz. Tökéletes, készen is áll a csokizásra.
- Az islert egy sima villára fektetjük és egy kanállal rácsorgatjuk a csokit. Szépen eloszlatjuk, hogy körben lecsurogjon. A tál széléhez ütögetjük a villát finomat, hogy a felesleg visszacsepegjen a tálba és a tál szélén lehúzva a fehér csokis tál fölé emeljük. Pár csíkot húzunk rá keresztben egy spatulával. Lehetne habzsákkal is, de nekem szebb a rusztikusabb mintával. Így tegyük egy rácsra, mert valamennyi felesleg még fog róla lecsepegni. Ha sütőpapírra teszed, akkor kis szoknyája lesz a dermedés végére. Ezzel sincs baj, ízlés kérdése.
- Így haladhatunk szépen sorban a többivel is. Nagyon szeretem ezt a módszert, mert így kevesebb csoki is elég hozzá és nem maszatolunk össze mindent. A temperált csokit időnként keverjük át és ha úgy érezzük, hogy kezd nagyon kihűlni és vastagodni a csoki, akkor gőz felett csak nagyon kicsit melegítsünk rá. Semmiképpen ne legyen 30 foknál több. A baracklekváros islereket már csak simán az étcsokival vonjuk be. Így tegyük a rácsra dermedni.Dermedés után egy késsel alávágva emeljük le a rácsról, hogy a csoki ne törjön meg rajta. Tároljuk jól zárodó dobozban, sütőpapírral elválasztott rétegekben, hogy makulátlan legyen a külseje. 2 hétig tartható el.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
L.Andi
Ismét egy szuper receptet hoztál. Elkészítettem és bár egy picit pepecselős süti, nagyon megéri. Annyira ízes, annyira házi, és annyira finom. Ünnepekre ezzel lepem meg a rokonokat, barátokat. Nyalják is rendesen a szájukat!