Puha, mézes lapok egy kevés citrussal, lágy, selymes krém egy kis vaníliával, baracklekvár és csoki. Ez bizony a mézes-krémes. Ebben az ünnepi sütiben ugyanaz a jó, ami a zserbóban. Akár 2-3 nappal korábban is elkészítheted, mert az idő múlásával egyre finomabb lesz.
📖 Recept
Klasszikus mézes krémes recept
A mézes krémes az egyik legfinomabb ünnepi sütemény. Puha, mézes lapok egy kevés citrussal, lágy, selymes krém egy kis vaníliával, baracklekvár és csoki gondoskodik róla, hogy mindenkinél népszerű legyen.
Hozzávalók
A tésztához:
- 3 evőkanál tej
- 10 dkg teavaj
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál citromhéj (vagy narancshéj)
- 15 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ¼ teáskanál só
- 50 dkg finomliszt
A krémhez:
- 8 dl tej
- 16 dkg búzadara
- 1 csipet só
- 25 dkg teavaj
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 25 dkg porcukor
A töltéshez:
- 20 dkg lekvár (ribizli, málna vagy sárgabarack)
A csokimázhoz:
- 15 dkg étcsokoládé (70%-os)
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés
- A krémhez a tejből és a búzadarából egy csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel), 2 nagy tepsit és 4 ív sütőpapírt előkészítünk.
- A tésztához egy kisebb lábosba öntjük a tejet, beleszedjük a vajat és kis lángon megolvasztjuk. Belecsorgatjuk a mézet és simára keverjük. Le is vehetjük, nem kell forrónak lennie, csak annyi hő kell, hogy a méz és a vaj összeolvadjon. Belereszeljük a citromhéjat, beleszórjuk a porcukrot és elkeverjük.
- A lisztet, a szódabikarbónát és a sót átszitáljuk egy nagy keverőtálba, elkeverjük és a közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleszedjük a mézes keveréket és egyesével felütjük hozzá a két tojást is. Először spatulával összedolgozzuk, majd ha már nem folyadékos, a kezünkre váltva sima tésztává gyúrjuk. Addig a legkönnyebb szépen kidolgozni, amíg a vajas keverék még langyos.
- A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk és hármat fóliába csomagolunk, hogy ne száradjon meg a felületük. Az elsőt kicsit átgyúrjuk és egy sütőpapírra fektetve, téglalap alakúra nyomkodjuk, és fokozatosan 25 x 35 cm-es nagyságúra nyújtjuk. Ha a papírt összeráncolja és nem tudod vékonyabbra nyújtani, simíts rá egy másik papírt, egy határozott mozdulattal átfordítjuk lehúzzuk a papírt és így sokkal könnyebben tudod tovább nyújtani, amíg nem lesz olyan vékony, hogy a betűk is áttünjenek rajta.
- A papírral együtt egy tepsire csúsztatjuk és 7 perc alatt megsütjük. Ugyanígy nyútjsuk és süssük meg a maradék három tésztát is. Sütés után rácson hagyjuk kihűlni, hogy ne párásodjon be.
- A krémhez a puha vajat egy tálba szedjük és kézi robotgéppel habosítani kezdjük. Pár perc keverés után jöhet bele a vaníliás cukor és a porcukor is több részletben. Legalább 3-4 percig keverjük, hogy a porcukor elolvadjon benne és a vaj halványabb és habosabb legyen. A kihűlt tejbegrízt több kisebb adagban hozzákeverjük.
- Az összeállításhoz az első tésztát az aljával felfelé tesszük le egy tálcára és ráhalmozzuk a krém felét. Egy kenőkéssel szép egyenletesen elkenjük rajta. Jöhet rá a következő tésztalap, szintén fejjel lefelé. Kicsit nyomkodjuk össze. Erre jön a lekvár, amit egyenletesen elkenünk. A következő tésztalapot is nyomkodjuk kicsit rá. Erre kenjük rá a krém másik felét, végül ráillesztjük az utolsó lapot az aljával lefelé és óvatosan összenyomkodjuk. Fóliával fedjük be alaposan és így tegyük a hűtőbe minimum 8 órára.
- A bevonáshoz vizet öntünk egy lábosba, de csak annyit, hogy ne érje el a tál alját. Közepes lángon felmelegítjük. A csokoládét kisebb kockára vágjuk és a tálba szórjuk. Kevergetve megolvasztjuk, levesszük a tűzről és belekanalazzuk az olajat. Teljesen simára keverjük és a süti közepére csorgatjuk. Egy tiszta kenőkéssel egyenletesen elsimítjuk a tetején. Hagyjuk 10 percet dermedni, majd vágjuk le a süti egyenletlen szélét és vágjuk csinos szeletekre a süteményt. (Hűtőben 6 napig tartható el.)
Kalács receptek ide kattintva
Húsvéti receptek ide kattintva
Sütemények ide kattintva
Túrós receptek ide kattintva
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kovács Erzsi
Kedves Anna!
Szeretném megkérdezni és a tanácsod kérni, a mézes krémes csoki mázzal kapcsolatosan. Nekem keserű csokim van nincs benne cukor nagyon jó minőségű csoki, a kérdésem hogy hogyan kell a cukrot hozzátenni ill. az eljárást , édesítését a csokimáznak. Előre is köszönöm !
Annus
Sajnálom, de csak a saját receptjeimmel kapcsolatban van kapacitásom segíteni kérdés vagy elakadás esetén. 🥰 Egyéni máz recept kidolgozásában nem tudok részt venni.
Grán Anikó
Kedves Anna! Ez hány cm-es tepsi?
Annus
Kedves Anikó, ez a sütőhöz járó gyárilag legnagyobb tepsi. Nem akkorrára kell nyújtani a tésztát, hanem, ahogy a receptben is írom 25 x 35 cm-es nagyságúra.
Tünde
Köszönöm a receptet! Nagymamám receptje kicsit más, arányaiban, és az övén soha nem volt csokimáz, hanem sima porcukorral szórta a tetejét. Rendszerint 1-2 nappal azelőtt készítette, hogy tudta, megyünk látogatóba. Gyermekkorom íze - most vagyok olyan bátor, hogy megpróbálkozzam a sütéssel. Sajnos a bolti mézeslapok szörnyű rosszak ehhez, egyáltalán nem adták vissza az ízt.
Annus
Örülök, hogy megtetszett 😊🤗🥰