Az áfonyákban levő lé felforr és kidurran egy idő után. Nagyon finoman karamellizálódik a cukortartalma, ha jó az időzítés. Mindenkinek nagy szeretettel ajánlom.
Illetve az áfonyaszezonnal egyszerre kezdőik a kukorica szezon, így Jamie módjára friss kukoricásat is szoktam készíteni.
2 ek/3 dkg vaj /olvasztva/
225 g finomliszt
2 púpos tk sütőpor
1 tk cukor
1 csipet só
3 dl zsíros tej /min. 3,6%-os vagy fele tejszín, fele tej/
2 tojás
Először az összes szárazat összekeverem. Majd az összes többit hozzáadom a tej kivételével és a tejet lassan hozzácsorgatva keverem simára a tésztát. Kézzel 5 perc, géppel 1,5 perc.
Vajban kell sütni őket, de a száraz teflon vagy az olaj sem számít szentségtörésnek.
Egy merőkanálnyit a serpenyőbe szedek és azonnal beleszórom az áfonyát vagy a csőről levágott kukorica szemeket. A sütőlapáttal finoman lenyomom a szemeket, hogy leérjen a sütő aljáig.
Amikor a tészta felhólyagosodik, megfordítom és még egy percig sütöm. Ekkor lesz az áfonya vagy a kukorica tökéletes. Tovább is lehet sütni. Ki mennyire szereti átsülve.
Az áfonyásat mi fahéjas cukorral szeretjük, a kukoricásat bármilyen sóssal lehet enni. Mint egy mexikói lángost. Én tzatzikit és kolbászt ettem hozzá a héten.
Vélemény, hozzászólás?